Dlouhověkost znamená dožití se vyššího, především tedy biologického, věku. Podle průzkumů k dlouhověkosti nenapomáhá pozitivní myšlení, ale naopak rozvážné chování. Důležitá je i možnost dostatečného stravování pro potlačení infekčních onemocnění.
Do roku 2030 by se mohlo dojít k tomu , že se průměrný věk pokoří hranici 90 roků, bude to zejména u žen. Světoví premianti jsou v této oblasti Jihokorejci, Francouzi, Španělé a Japonci. Do roku 2050 může mít naše planeta až 9 - 10 miliard obyvatel.
Vědci se domnívají, že důsledkem dlouhověkosti je:
- kvalitní výživa dětí
- nízký krevní tlak populace
- dobrý přístup ke zdravotní péči
- nové zdravotnické technologie
- kvalitní zdravé přírodní potraviny (zásadotvorné nebo neutrální)
- pobyt v přírodě a pravidelné cvičení (joga, Wyda, 5 tibeťanů, chi kung, meditace)
- pravidelný půst a detoxikace organismu
- zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
Potraviny a bylinky podporující dlouhověkost:
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek či rostlin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- nápoj nesmrtelnosti podle dávných taoistických receptů musí obsahovat dusičnan draselný a minerál zvaný alunit (kamenec)
- goji, kustovnice čínská - ovoce dlouhověkosti, elixír mládí
- granátové jablko, rakytnik, arónie
- ženšen pravý, kořen života a dlouhověkosti
- ženšen pětilistý, podporuje dlouhověkost, adaptogen, antioxidant
- Čaga, reishi (tzv. houba nesmrtelnosti), cordyceps
- maca peruánská (peruánský ženšen)
- ašvaganda
- gotu kola, působí proti předčasnému stárnutí a podporuje dlouhověkost
- černucha setá, přispívá k dlouhověkosti
- eleuterokok ostnitý, působí proti stárnutí a podporuje dlouhověkost, adaptogen, stimulant organismu a antioxidant, podporuje fyzickou sílu a výdrž
- tymián obecný, silný antioxidant, patří mezi nejsilnější mezi léčivými bylinami, působí proti předčasnému stárnutí, přírodní antibiotikum, podporuje imunitní systém (zdroj vitamínu A, C)
- lékořice lysá
- resveratrol a pterostilben obsažený v červených hroznech, kanadských borůvkých, černicích, moruší atd.
- ostružina, podporuje dlouhověkost a působíproti předčasnému stárnutí, zdroj antioxidantů
- česnek kuchyňský, černek medvědí - podporují dlouhověkost, zdroj antioxidantů
- hlíva ústřičná, působí proti předčasnému stárnutí buněk
- rozchodnice růžová, prospívá dlouhověkosti, působí proti předčasnému stárnutí buněk, přírodní antioxidant, adaptogen a podporuje imunitní systém
- spermidin
Rasajány – ajurvédské byliny dlouhověkosti
- vinné hrozny, datle, granátová jablka, kravské mléko, česnek, dlouhý pepř - pippali, ašvagangha, amalaki, trifla, myrha, brahmi, amrit, lékořice, černý pepř, zázvor, ženšen, aloe vera, kořen puškvorce, šafrán, med, bazalka a další
Recept, ranní nápoj na podporu dlouhověkosti s kurkumou a pepřem:
citronová voda s kurkumou (štáva s poloviny citronu, sklenice vlažné vody, lžička kurkumy s pepřem, lžička medu, špetka skořice a ohříváme) pijte každé ráno nalačno, když je nápoj teplý
- detoxikuje tělo a zabraňuje předčasnému stárnutí
- pomůže očistit játra, pomáhá zvyšovat produkci žluči, která pomáhá při prevenci trávení a zácpy
- má velmi silné protizánětlivé vlastnosti, je účinný v boji proti bolestem způsobenými záněty kloubů
- přispívá k posílení imunitního systému
- stimuluje trávení a zároveň zabraňuje vzniku nachlazení a přetrvávajícího kašle
- čistí tělo od škodlivých toxinů a pomáhá bojovat proti mozkovým poruchám jako je Alzheimerova choroba a demence
http://www.eneuro.org
28.5.2023 Dlouhověkost? Serin je považován za neesenciální aminokyselinu, protože tělo si ji umí vyrobit. Jako u většiny neesenciálních aminokyselin to ale nestačí pro zachování plného zdraví, je třeba ho přijmout také ze stravy. Dostatečné množství serinu je klíčové pro správné fungování mozku.
- Serin je důležitý při syntéze bílkovin a v procesech vnitrobuněčného metabolismu a podílí se také na fungování RNA, DNA, imunitní funkci a tvorbě svalů.
- Jedním z konkrétních benefitů serinu je jeho vliv na dobrou kondici mozku. Výzkum ukazuje, že serin je neuroprotektivní a působí prostřednictvím různých biochemických a molekulárních mechanismů na podporu funkce mozku. Posiluje kognitivní funkce tím, že aktivuje NMDA receptory v mozkových buňkách, které váží glutamin a glycin.
- Správná hladina serinu tedy může předcházet i zmírňovat například schizofrenii, depresi a kognitivní dysfunkce. Serin hraje zásadní roli při syntéze fosfatidylserinu, který je stavební součástí neuronů v mozku a je v mozku zásadním neuromodulátorem. Je to typ lipidu a jako doplněk stravy se používá přímo k posílení paměti a zlepšení mozkového kapacity. Může být pomocníkem v případě Alzheimerovy či Parkinsonovy nemoci.
- Nízká hladina serinu v těle může být spojena s komplexními systémovými chorobami jako chronický únavový syndrom a fibromyalgie. Ty mohou souviset s nízkou hladinou tryptofanu a serotoninu, jejichž je serin prekurzorem. Tryptofan aktivně snižuje stres a přispívá k navození přirozené relaxace organismu. Zvýšení množství tryptofanu pomáhá zmírnit úzkost a příznaky deprese, protože serotonin je mozku vlastním uklidňujícím neurotransmiterem. Serin také pomáhá se spánkem.
- Výzkum publikovaný v časopise Journal of Cell Biology ukazuje, že aktivní syntéza serinu je pravděpodobně nutná k „usnadnění transportu aminokyselin, syntéze nukleotidů, metabolismu folátů a udržení homeostázy způsobem, který ovlivňuje rakovinu“. Vědci se domnívají, že zvýšení hladiny této aminokyseliny by mohlo být cenné v boji proti rakovinnému bujení.
- Nejbohatšími zdroji serinu jsou sója, ořechy jako mandle, vlašské ořechy a pistácie, vejce a mléčné výrobky. Standardně se serin metabolizuje z jiných molekul, pokud ho ve stravě nemáme dostatek. Naopak při přebytku serinu se pouze část přeměňuje v glycin, ze zbytku se stávají další druhy bílkovin či folát.
- https://www.newstream.cz/enjoy/biohacking-co-stoji-za-tajemstvim-dlouhovekosti-japoncu-aminokyselina-serin?
1.5.2022 Za posledních přibližně 200 let se délka života nejen v Česku protáhla z 30 na téměř 80 let. Co stojí za tak dramatickou změnou? Dříve se mělo za to, že hlavní roli v dlouhověkosti lidí hraje genetická predispozice. Podle vědců ale geny přispívají jen zhruba 7 %.*
- Průměrný věk se za posledních sto let téměř zdvojnásobil. Lékaři umí léčit mnoho nemocí, které ještě před pár desítkami let platily za smrtelné. Neumírají ve velkém matky ani děti při porodech a šance na dožití se neustále zvyšuje. Podle odborníků tak bude během poměrně krátkého času běžné, že se budeme dožívat 100 let a více.
Průměrná délka dožití
25 let - DOBA KAMENNÁ
33 let - STŘEDOVĚK
47 let - POČÁTEK 20. STOLETÍ
76 let - POČÁTEK 21. STOLETÍ
https://native.seznamzpravy.cz/chcete-se-dozit-vice-jak-100-let-ve-zdravi/