Trávící trakt

Cena a štítky
Zaměření
0 produktů

Trávící trakt společně s mozkem a mikrobiomem tvoří osu MTM, které je zodpovědná za obranyschopnost organismu.

Endokonabinoidní systém (ECS), řídí ty nejdůležitější procesy v těle - trávení, spánek, apetit, metabolismus, rozmnožování, bolest, přenos nervových vzruchů, imunitu, určité zánětlivé reakce a dokonce také kognitivní funkce a současně endokanabinoidní systém je přírodní způsob regulace homeostáze: schopnosti udržet vnitřní rovnováhu upravováním fyziologických procesů.

  • podle některých zdrojů tvoří strava až 80 % našeho zdraví, ale možná je to pouze z 20 % další 80 % tvoří způsob myšlení (příkladem mohou být koncetrační tábory, války atd.)
  • ve střevech se produkuje 50–70 % veškeré mozkové chemie včetně serotoninu, hormonu štěstí

BIO zelenina a ovoce po celý rok čerstvé na našem stole

Většina BIO potravin je exportována do EU z třetích zemí a je zatížena velkou uhlíkovou stopou (ekologická stopa planety). Tyto levné dovozové BIO potraviny (některé se pěstují ve sklenících s umělou výživou - hydropónie, aeroponie atd.) navíc deformují míst trh potravin.

  • Francie zakázala prodeje bioprodukce z konvenčně vyhřívaných skleníků (více), zákaz prodeje bioprodukce z konvenčně vyhřívaných skleníků hodlá údajně Francie hodlá prosadit i na úrovni celé EU

Paradoxem je i teze, že spotřebitel má mít ovoce a zeleninu k dispozici v čerstvé podobě celoročně. 2 x ročně totiž dochází k zásadním změnám v organismu (v souladu s přírodními cykly) prostřednictvím "bodu zlomu". V zimě trávíme lépe bílkoviny, živočišné tuky a hůře sacharidy, na jaře a v létě je to přesně naopak. Lidský organismus se adaptoval na přirozenou stravu, kterou v průběhu roku nabízí Příroda. Předci používali před zimou a jarem očistný půst a následně potom docházelo ke změně typu stravy (potraviny bychom měli jíst v době, kdy přirozeně dozrávají, jinak tyto potraviny tělo špatně tráví a vznikají toxíny, následně záněty a nemoci - podobně jako když se špatně spaluje dřevo v kamnech a kouří). S přicházející změnou (jaro, podzim) se během 6 týdnů (přechodné období) popíjeli speciální bylinné čaje a měli i odlehčovací dny v délce 1-7 dnů se speciální dietou, která  umožňila přechodovou změnu ve složení stravy - přizpůsobení střevního mikrobiomu na nové sezónní potraviny (bylinkář Roman Kindl).

Páter František Ferda k přejídání: například když se někdo přejí cibule, ztrácí červené krvinky. Nadměrným užíváním česneku zase bílé krvinky, přejídáním ořechů nastávají křeče, užíváním másla ztrácíme kyselinu křemičitou a jsme malátní. Přehánět se to prý nemá ani s ovocem, které způsobuje poruchu v rovnováze krevního cukru. Když je pak někde hodně medu, může dojít k velké slabosti nebo omdlévání. Dále třeba upozorňoval na plísně v potravinách, které nám škodí. Vyskytují se často například v kakau a čokoládě, které tolik milujeme.

Co použít při trávících potížích?

Na vaše vyprazdňování má vliv celá řada faktorů. Rozhodit zažívání umí stres i deprese, změna prostředí či nedostatek pohybu a také to  co jíte a pijete. Příčinou může být i laktózová intolerance, porucha aktivity enzymu laktázy, která má za úkol rozkládat mléčný cukr (laktózu).

  • přerušovaný půst, dostatek tekutin (voda, bylinné čaje)
  • kofeinový nápoj, který vaše trávení může zlepšit, je exotický chai, který je nabitý směsí koření, jako je zázvor, kardamom, skořice, hřebíček a pepř, puje přátelské střevní bakterie, zbavuje nadýmání, tlumí podrážděný žaludek
  • kofein povzbuzuje produkci žaludečních šťáv a žluči, proto vám může pomoci při pocitu přejedení a zácpě
  • na žaludeční problémy většinou dobře pomáhá zázvor, ať už v tobolkách nebo v podobě čaje
  • zázvor také stimuluje tvorbu žluči v játrech, což pomáhá při trávení tuků, podobné účinky má i olej z máty peprné nebo mátový čaj
  • příznivě působí oleje, které podporují trávení, uklidňují podrážděné sliznice a tonizují svalstvo zažívacího ústrojí
Zobrazit více Zabalit
Tento obsah můžete editovat v agendě "Uživatelský obsah" v kategorii Objednávka pod názvem Uživatelský obsah nad výpisem kategorie.

Top