Celiakie je trvalé autoimunitní onemocnění, které se projevuje chronickým zánětem tenkého střeva a dalšími nepříjemnými příznaky. Stav pacientů přitom zhoršuje strava, která obsahuje gluten čili lepek, směs bílkovin, která je typická například pro obilniny. Někteří lidé mají pro celiakii genetické předpoklady. Zatím ale nebylo jasné, co je prvotním spouštěčem této choroby.
roblém je v tom, že některé bakteriální proteiny jsou nešťastnou souhrou okolností podobné lepku. Když se člověk s určitým genetickým nastavením imunity dostane do styku s bakteriemi, které mají takové proteiny, jeho imunitní buňky se naučí bojovat nejen proti bakteriím, ale i proti lepku. Když potom takový člověk sní stravu s lepkem, jeho vlastní imunita zaútočí na střeva a rozvine se celiakie
Zdroj: https://www.monash.edu/news/articles/bacterial-link-in-coeliac-disease
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |