Moderním trendem je hubnout co nejrychleji, nejlépe bez diet a cvičení. Optimální váhový úbytek je však 0,5 – 1 kg za týden. Rychlejší hubnutí by mohlo vést k tzv. jojo efektu a dalším zdravotním problémům. Pokud chceme zhubnout trvale, spolehněme se na jídelníček na hubnutí. Zdravé hubnutí můžete také podpořit vhodnými přípravky na hubnutí, ať už koktejly na hubnutí nebo tablety na hubnutí. Správný jídelníček a pitný režim je však jen polovina úspěchu, bez pohybu zajisté nezhubneme. Obezita se stává problémem zejména pro obyvatelstvo vyspělých zemí (USA, Evropa, Čína atd.), je pravděpodobně zdrojem dalších zdravotních rizik - choroby srdce a oběhové soustavy, rakovina a cukrovky.
Obezita (hubnutí), stručné informace:
- zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- 40% světové populace trpí nadváhou, za posledních 40 roků stoupl počet obezní populace na planetě o 300% (strava, pohyb, genetika jsou klíčové faktoty, které stojí za růstem obezity)
- do roku 2030 se předpokládá, že cca 50% populace v USA bude trpět nadváhou
- obezita (rostoucí nadváha) je rizikovým faktorem pro chronický zánět
- nadváha není pouze spojena s přejídáním, ale může byt způsobena nevhodným složením stravy, špatným pitným režimem, narušeným mikrobiomem, stresem atd.
- ideální tělesná hmotnost může být vyjádřena rozpětím BMI od 18 do 25
- dle průzkumu v ČR trpí metabolickým syndromem 32 % mužů a 24 % žen ve věku 24-65 let
- prvním a základním bodem při procesu hubnutí (redukční diety) je úprava střevní mikrobioty (střevní flóry) např. formou střevních probiotik
- nesprávná životospráva a nedostatek pohybu ovlivňují negativně i psychiku - nadváha přechází v obezitu a rozrůstá se až do chronických onemocnění jako je metabolický syndrom, potíže s krevním a oběhovým systémem, cukrovka druhého typu a také úzkosti, deprese a smutek
- sval je metabolicky aktivnější než tuk, to znamená, že když máte svaly, bude tělo lépe spalovat tuky - cvičení, včetně chůze, pomáhá zabránit ztrátě svaloviny a také zpomalení metabolismu a tím podpoří proces hubnutí
- zadržování vody v těle: mezi nejčastější příčiny zadržování vody v těle patří nadměrný příjem sodíku, ten pomáhá vytvořit vodní rezervoáry v těle (můžete přibírat na váze, mohou se dostavit křeče a bolesti svalů, ohroženy jsou i vaše ledviny a srdce)
Bylinky a potraviny podporující hubnutí:
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek či rostlin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- černucha setá, vhodný doplněk při redukčních dietách (podporuje rychlejší spalování, odstraňuje nadbytečnou vodu
- fenykl obecný, semena podporují proces hubnutí, snižuje hladinu cukru v krvi (vláknina) a odvádí odpad z těla
- hnědá a černá rýže
- meloun, avokádo, hruška, grapefruit
- brokolice
- olomoucké tvarůžky, obsahují bílkoviny, jsou chudé na tuky a podporují hubnutí
- potraviny s vysokým obsahem vlákniny
- nezpracované potraviny a výživa podporující pestrou skladbu mikrobiomu (fermentované potraviny, kefír, kvašené okurky atd.)
- podle Margit Slimákové je tzv, přerušovaný půst cestou, jak podpořit proces hubnutí
Jak podpořit spalování tuků (metabolismus)?
proces spalování tuků (metabolismus) je dáno také genovou výbavou, ale existují i jiné možnosti
- procházky, pohyb - sedavé zaměstnání zpomaluje metabolismus
- pokud zařadíte do stravy více vlákniny a proteiny, tyto látky potřebují více energie na jejich zpracování v těle
- kvalitní spánek min. 6 hodin, při nedostatečném spánku se zpomaluje metabolismus
- intenzivní cvičení, nejlépe 2 - 3 x denně
- posilovna, podporuje růst svalové hmoty a spaluje velké množství energie
- pravidelný pitný režim, dehydratované tělo zpomaluje metabolismus
- kapsaicin (chilli paprička), zázvor,česnek podporují spalování tuků
- omega 3 DHA a EPA, rybí tuk, zvyšuje aktivitu enzymů v procesu spalování tuků
- kofeinobsažený v kávě podle některých studií dokáže zrychlit metabolismus až o 15 procent
- malé množství červeného vína zrychluje metabolismus a také zpomaluje růst už existujících tukových buněk
Podle nejnovějších výzkumů vědců (8 letý výzkum čínských vědců ze Šanghajské univerzity) jsou střevní bakterie (mikrobiota) a jejich skladba příčinou obezity, přejídání je tak pouze reakcí vyvolanou baktériemi. Podle vědců baktérie podporují ukládání tuků a brání jejich přirozenému spalování. Zdroj časopis Nature
Proteinová dieta (ketóza, ketogenní dieta, bílkovinová dieta, ketonová dieta, ketodieta):
rychlý úbytek tukových zásob (organismus je odříznut od sacharidů, které jsou zdrojem energie a navýšíme objem proteinů) bez zdravotních rizik. Ketózu vyvoláte tím, že po dobu diety omezíte příjem sacharidů na minimum a objeví se do cca 3 dnů, tělo musí najít alternativu, odkud brát energii. Pak nezbývá nic jiného než uložené tukové zásoby, kterých se chcete zbavit. Konzumujeme především maso, mléčné výrobky bez cukru a proteinové nápoje.
- neztrácíme svalovou hmotu
28.1.2025 Cukry, tedy sacharidy, se řadí spolu s tuky a bílkovinami mezi tři hlavní makroživiny. Jejich negativa pramení především z konzumovaného množství. Spolu s průmyslově zpracovanými potravinami, které jsou kromě cukrů také plné nezdravých tuků, solí a dalších přísad, stojí nadbytečná konzumace cukrů za masivním nárůstem obezity, cukrovky a kardiometabolických onemocnění.
- Sacharóza, běžně známá jako stolní cukr, je disacharid složený z glukózy a fruktózy. Obvykle se rafinuje z cukrové řepy nebo z cukrové třtiny.
- Glukóza je pro náš organismus nezbytná, pohání každou z přibližně 30 miliard buněk v těle. „Glukóza je pro organismus tak nezbytná, že pokud ji nepřijímáme stravou, tělo promění na glukózu jiné věci,“ vysvětluje dětský endokrinolog Robert Lustig.
- Fruktóza sice v našem těle nehraje žádnou zásadní roli, nicméně ve velkém množství může být návyková, přispívat ke stárnutí buněk a poškození jater.
Bohužel stále více výrobců potravin a nápojů začalo používat levnější a sladší náhražku cukru vyráběnou z kukuřice - takzvaný glukózo-fruktózový sirup. Ten je z pohledu zdraví mnohem horší než klasický bílý cukr. Obsahuje totiž vysoké množství fruktózy. Glukóza může být metabolizována každou buňkou v těle, zatímco fruktóza jen buňkami ve střevech a játrech. Takže když velké množství fruktózy zasáhne trávicí systém, zejména ve formě sladkých či energetických nápojů, dojde k velkému zatížení jater.
- Krátkodobě fruktóza vyčerpává buněčnou energii a spouští produkci kyseliny močové, odpadního produktu, který v přebytku může poškodit ledviny a srdce. Dlouhodobě ale právě přebytečná fruktóza vede k tomu, že ji játra začnou přeměňovat na tuk. Jedná se přitom o tzv. viscerální tuk, který obaluje vnitřní orgány a vede nejen k obezitě, ale také ke kardiovaskulárním potížím a řadě dalších metabolických stavů. V okamžiku, kdy tento tuk zůstává v játrech, způsobuje ztučnění jater, které může vést k zánětlivému stavu a následně i k cirhóze či selhání jater.
- Vědci předpokládají, že více než polovina dospělých na celém světě bude mít do roku 2040 tzv. nealkoholové ztučnění jater, a to z velké části způsobené nadměrnou konzumací fruktózy.
- Pokud je strava bohatá na cukry, ve střevě se nejvíce daří špatným bakteriím. Velmi ale záleží na tom, odkud konzumovaný cukr pochází. Je totiž velký rozdíl, jestli se jedná o fruktózu obsaženou v glukózo-fruktózovém sirupu, nebo fruktózu z ovoce. U fruktózy z kukuřičného sirupu dochází podle vědců k velkému nárůstu škodlivých bakteriích, zatímco u fruktózy z ovoce tomu je naopak. Je to dáno tím, že ovoce kromě fruktózy obsahuje i vlákninu, která posouvá potravu střevem, signalizuje pocity plnosti a zpomaluje vstřebávání cukrů v těle. Jablka mají například dva druhy vlákniny: rozpustnou a nerozpustnou. Oba typy jsou důležité. Lustig přirovnává nerozpustnou vlákninu k rybářské síti a rozpustnou vlákninu k povlaku na kluzké řase, která ucpává díry. „Společně tvoří bariéru, která brání fruktóze, aby se dotkla střevních stěn a byla transportována do krevního oběhu
- Mozek tvoří sice jen 2 % tělesné hmotnosti, ale protože si neumí vyrobit energii z jiných zdrojů než z glukózy, spálí sám o sobě 20 % veškeré glukózy, kterou tělo přijme. Nicméně pokud člověk konzumuje příliš mnoho cukru, má to negativní účinek i na mozek, a tedy i na naši náladu. Nadměrná konzumace cukru může vést k systémovému zánětu kdekoli v těle. Uvnitř mozku tento zánět narušuje schopnost neurotransmiterů vyrovnávat náladu. Zvláště důležitá je přitom rovnováha mezi kyselinou glutamovou, aktivujícím neurotransmiterem, a kyselinou gama-aminomáselnou (GABA), tedy uklidňujícím neurotransmiterem. K narušení této rovnováhy často dochází u lidí, u nichž při konzumaci cukru mozek vyvíjí velkou aktivitu, což může být paradoxně známkou úzkosti.
- Konzumace široké škály potravin v jeden okamžik pomáhá zmírnit dopad celého jídla na hladinu krevního cukru. Podle studie je tedy dobré třeba rýži (s vysokým glykemickým indexem) nakombinovat například s vejci, fazolovými klíčky a olivovým olejem, čímž se sníží glykemický index celého jídla. „Přidáním bílkovin a spousty zeleniny k oblíbeným přílohám, jako je rýže či těstoviny, docílíte nižší hladiny glykémie, než by tomu bylo v okamžiku, kdybyste jedli tyto přílohy samotné.
Donedávna byla také v této souvislosti jako zdravější alternativa doporučována umělá sladidla. Nyní se ale stále více poukazuje na zdravotní rizika těchto sladidel. Například aspartam považuje Světová zdravotnická organizace (WHO) za možný karcinogen. Xylitol zase podle některých studií zvyšuje až o 50 % riziko kardiovaskulární příhody. Podobně pak erythritol stojí za vyšším rizikem krevních sraženin. I k umělým sladidlům je tak dobré přistupovat s rozvahou a nepřehánět to s jejich konzumací.
https://www.novinky.cz/clanek/zdravi-cukr-a-jeho-negativni-dopady-na-jednotlive-organy-v-tele-40506044
3.3.2024 Z nejnovějšího celorepublikového průzkumu pro společnost Novo Nordisk vyplynulo, že v České republice si svůj problém s kily navíc uvědomuje 70 % lidí. Pomoc lékaře či výživového poradce však vyhledá pouze 8 % lidí. [2] Edukační projekt společnosti Novo Nordisk Netloustneme.cz si tak klade za cíl informovat širokou veřejnost o obezitě, jejích rizicích a možnostech prevence a léčby.
https://www.bydlet.cz/759886-cesko-tloustne-soucasna-doba-prispiva-k-rozvoji-obezity-70--cechu-vnima-ze-ma-problem-s-kily/
3.3.2024 Na světě je už víc než miliarda obézních lidí, vyplývá ze studie pod záštitou Světové zdravotnické organizace, kterou publikoval prestižní časopis The Lancet. Počet lidí s velkou nadváhou přitom narůstá stále rychleji – nejvýrazněji stoupl mezi dětmi a mladistvými. Hlavní příčiny zůstávají stejné – nezdravá strava a nedostatek pohybu.
https://www.kurzy.cz/zpravy/759986-pres-miliardu-lidi-ohrozuje-obezita-video/
31.12.2021 Šest z deseti Čechů má vyšší než normální váhu a každý pátý je obézní. Česko se drží na předních příčkách evropského žebříčku. V nadváze jsou muži třetí, ženy jedenácté. Problémy s nadváhou a obezitou se ve většině členských států EU rychle zvyšují. Potíže s nadváhou má 53 procent dospělé evropské populace, tedy ve věku 18 a více let. Vyplývá to z nejnovějších dat Eurostatu.
Jak ukazuje graf níže v článku, čeští muži mají s váhou problém výrazně častěji než ženy. Téměř 70 procent z nich má vyšší index tělesné hmotnosti, zatímco žen s vyšším BMI je polovina.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/fakta-cesko-je-na-spici-evropske-obezity-muzi-jsou-treti-184479#