Microbiota

Medový ocet BIO 250 ml 14.06.2019

Medový ocet BIO 250 ml

Detail
Bio ocet je vyrobený z medu podle starodávného receptu.Přidáním vody a kvasinek se med převádí na medové víno a metodou fermentace kyseliny octové, př...
Vilcacora - Uňa de Gato AF tinktura 50ml12.11.2018

Vilcacora - Uňa de Gato AF tinktura 50ml

Detail
Vilcacora - Uňa de gato (Uncaria tomentosa, kočičí dráp) je popínavá liánovitá posvátná rostlina Inků dorůstající výšky až 30m, původem v deštných pra...
Syrovátka sušená 500g20.03.2019

Syrovátka sušená 500g

Detail
Syrovátka (mléčné sérum) vzniká jako vedlejší produkt při výrobě tvarohu nebo sýra. Pro naše tělo má blahodárné účinky a působí doslova na širokospekt...
AWA superfoods Kmín celý 500g01.10.2018

AWA superfoods Kmín celý 500g

Detail
Kmín kořenný (kmín luční, Carum carvi) patří mezi nejstarší koření světa

Mikrobiota (microbiota, nebo-li střevní flóra) je směs symbiotických a patogenních mikroorganismů (např. viry, baktérie, mikroby, kvasinky, houby) které kolonizovaly naše tělo. Složení mikrobioty se liší podle kolonizovaných ploch: kožní mikrobiota, vaginální mikrobiota, močová mikrobiota, respirační mikrobiota, ENT mikrobiota a intestinální mikrobiota, také nazývaná střevní flóra, zdaleka největší se 100 biliony mikroorganismů. Bylo zjištěno, že mikrobiota je rozhodující pro imunologickou, hormonální a metabolickou homeostázu svého hostitele, tedy i člověka.

  • Dysbióza mikrobiomu je nerovnováha mezi mikroorganismy a jeho hostitelem, je důsledkem změn ve složení bakteriální flóry. Důsledkem několik různých onemocnění.
  • slepé střevo, pomáhá znovu obnovovat narušenou mikrobiotu - mikroflóru
  • mikrobion je nový orgán ve střevech, který se tvořen z bilionů bakterií 

U zdravé osoby (hostitele) je mikrobiální flóra (nebo mikrobiota) soubor mikroorganismů, bakterií, hub a virů, kteří spolu žijí v dokonale strukturovaném, harmonickém systému. Hostitel a jejich mikrobiota mají velmi blízký vztah a vzájemně reagují tak, že každý z nich funguje správně. 

Různé události, které mohou narušit tuto rovnováhu mikrobioty:

  • léčba (zejména antibiotika)  
  • infekce nepřátelským virem, bakteriemi nebo parazity  
  • imunitní deficity  
  • různé nemoci jsou důsledkem chronického zánětu -nerovnováhy mikrobiomu
  • drsné změny v životním prostředí nebo ve stravě  
  • stres

Funkce střevní flóry (mikrobioty):

  • chrání střeva proti patogenům a choroboplodným zárodkům
  • mikrobiota může vychýlit koncentrace hormonů, nervových přenašečů nebo různých látek modulujících fungování imunitního systému na jednu či druhou stranu (projevuje se změnou nálad, propuknutím depresí či jejich zhoršením)
  • podporuje regeneraci tkání
  • reguluje chuť k jídlu a zlepšuje náladu
  • ovlivňuje prokrvení a pohyblivost střevních stěn (peristaltiku)
  • 70 % imunitních buněk sídlí ve střevech a se podílí významně na stavu imunity
  • střevní baktérie produkují vitamin K, vitamíny skupiny B a aminokyseliny, které jsou základním kamenem bílkovin
  • ve střevech vznikají neuropeptidy a endorfíny (ovlivňují náladu a lidskou psychiku), které přes střeva a mikrobiom působí na mozek
  • produkuje také hormony, které regulují ukládání tuků
  • dodávají potřebnou hydrataci a vyrovnávají pH pokožky (vnější aplikace jogurtu nebo kefíru)

Potraviny a bylinky podporující mikrobiotu:

  • chlorella, zdroj probiotik a prebiotik, podporuje mikrobiotu
  • řasy
  • inulin - bifidní stimulátor, tj. podporuje rozvoj užitečné střevní mikroflóry, která posiluje celkovou imunitu těla, podporuje množství, dělení a růst bakterií Lactobacillus biffidus a správnou funkci střevních bakterií
  • medvědí česnek, má pozitivní antibakteriální účinek na žaludeční mikroflóru (Allicin)

Všechny tyto faktory mohou způsobit více či méně trvalé změny: škodlivé mikroby (patobiony) se mohou stát dominantními, ochranné mikroby se mohou zřídka vyskytovat a mikrobiální rozmanitost se stává méně bohatou.

4 produkty