Podle WHO jsou probiotika živé mikroorganismy, které při podávání v dostatečném množství mají příznivé účinky na zdraví. Mohou se nalézt v některých potravinách, stejně jako v lécích a doplňcích stravy.
Lactobacillus, Bifidobacterium, Saccharomyces ... ty latinsko - znějící jména možná pro vás nic neznamenají? Přesto je pravděpodobně konzumujete bez toho, abyste o tom věděli (např. když jíte jogurt, sýr, zelí). Při požití ve vysokých koncentracích mají tyto "dobré" bakterie a kvasinky příznivé zdravotní účinky a získají tak status probiotik .
Všechny probiotika nejsou stejné a každý má své vlastní účinky. Některé přežívají jen velmi krátce v zažívacím traktu a jsou zničeni v žaludku, zatímco jiné doputují až do stolice. Probiotika se neusazují v bakteriální flóře (střevní nebo vaginální) a jejich účinek je pouze dočasný. Je třeba je pravidelně absorbovat, aby měly potřebný efekt.
Probiotika mají velkou hodnotu: mohou zabránit dysbióze v některých klinických situacích a podporují rekonstrukci mikroflóry během a po dysbióze. Prozatím jsou zažívací poruchy primárními indikátory, ve kterých některé probiotika prokázaly svou účinnost. Probiotikum Saccharomyces boulardii snižuje riziko hromadění spojené s antibiotiky o polovinu a může snížit dobu trvání a závažnost gastroenteritidy, zatímco probiotický Bifidobacterium infantis zlepšuje střevní komfort v případech syndromu dráždivého střeva.
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |