Probiotika

Podle WHO jsou probiotika živé mikroorganismy, které při podávání v dostatečném množství mají příznivé účinky na zdraví. Mohou se nalézt v některých potravinách, stejně jako v lécích a doplňcích stravy.

  • psychobiotika jsou probiotika, která produkují neuroaktivní látky a ovlivňovat funkci mozku

Probiotika, tzv. „kamarádské“ bakterie

Lactobacillus, Bifidobacterium, Saccharomyces ... ty latinsko - znějící jména možná pro vás nic neznamenají? Přesto je pravděpodobně konzumujete bez toho, abyste o tom věděli (např. když jíte jogurt, sýr, zelí). Při požití ve vysokých koncentracích mají tyto "dobré" bakterie a kvasinky příznivé zdravotní účinky a získají tak status probiotik .

Všechny probiotika nejsou stejné a každý má své vlastní účinky. Některé přežívají jen velmi krátce v zažívacím traktu a jsou zničeni v žaludku, zatímco jiné doputují až do stolice. Probiotika se neusazují v bakteriální flóře (střevní nebo vaginální) a jejich účinek je pouze dočasný. Je třeba je pravidelně absorbovat, aby měly potřebný efekt.

Poruchy trávení, primární prokázané indikace pro probiotika

Probiotika mají velkou hodnotu: mohou zabránit dysbióze v některých klinických situacích a podporují rekonstrukci mikroflóry během a po dysbióze. Prozatím jsou zažívací poruchy primárními indikátory, ve kterých některé probiotika prokázaly svou účinnost. Probiotikum Saccharomyces boulardii snižuje riziko hromadění spojené s antibiotiky o polovinu a může snížit dobu trvání a závažnost gastroenteritidy, zatímco probiotický Bifidobacterium infantis zlepšuje střevní komfort v případech syndromu dráždivého střeva.

Přírodní zdroje probiotik:

  • tvrdé sýry, nepasterizované mléko
  • kvašené zelí, má  probiotické schopnost a zdrojem vlákniny, minerálů a vitamínů
  • kvašené okurky a zelenina
  • kefír, vyrábí se fermentací mléka s kvasinkovým nebo bakteriálním fermentačním startérem
  • vodní kefír, vyrábí s pomocí tibi krystalů, což jsou japonské mořské krystaly
  • cottage, kyška, podmáslí, jogurt
  • kombucha
  • fermentované sójové výrobky
  • chlorella, zdroj probiotik a prebiotik, podporuje mikrobiotu, dokáže odstranit také problémy se zažíváním, jako je třeba nadýmání či plynatost
  • inulin - bifidní stimulátor, tj. podporuje rozvoj užitečné střevní mikroflóry, která posiluje celkovou imunitu těla
  • jablečný ocet

Probiotika a jejich příznivé účinky

  • Působí preventivně proti rozmnožování škodlivých mikrobů
  • Zlepšují vstřebávání živin
  • Příznivě působí na peristaltiku střev
  • Podporují imunitu, prospívají trávení
  • pozitivně ovlivňují střevní mikrobiom
  • podporují regeneraci tkání a regulují chuť k jídlu
  • dokáží zlepšovat náladu

Kdy nám mohou probiotika pomoci?

  • při poruchy trávení
  • při průjmech
  • při nadýmání
  • při zvýšené tvorbě střevních plynů
  • při syndromu dráždivého střeva
0 produktů
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma! 2x výdejní místo