Kyselina křemičitá, spolu s vápníkem a hořčíkem, plní v lidském organismu nenahraditelnou funkci. Vytváří a upevňuje vazivovou tkáň a tkáň tělesných orgánů, dodává tkáním pružnost a odolnost. S věkem podíl kyseliny křemičité ve vazivových tkáních klesá, což se projevuje tvorbou vrásek, lámavostí vlasů a nehtů, ochabováním pohybového aparátu, chrupavek a kloubů, ale také bráněním funkce vnitřních orgánů, smyslových orgánů, vznikem ekzémů a alergií. Nedostatek kyseliny křemičité v organismu je také jednou z významných příčin vzniku zánětů na úrovni pohybového aparátu i vnitřních orgánů. Tyto degenerativní procesy je možné zmírnit pravidelnou konzumací potravin s obsahem kyseliny křemičité.
- kyselina křemičitá, nazývaná též metakřemičitá
- kyselina ortokřemičitá
Kyselina křemičitá a její účinky:
- kyselina křemičitá, která chrání epitel močových cest před tvorbou povlaku z rozkladných látek pocházejících z moče, čímž se předchází vzniku močových kamenů
- je nezbytná pro síťování kolagenových vláken
- napomáhá hojit poškozená místa v tkáních, například v cévní stěně či plicích
- posiluje i plicní tkáň a dělá ji tím odolnějším
- zvyšuje pružnost a pevnost cév, nehtů, chrupavek a vlasů
- přispívá k ukládání vápníku do tkání, vazů, kostí, chrupavek, vlasů a nehtů, podporuje transport vápníku do kostí, celkově posiluje kostru
- posiluje obranyschopnost a zvyšuje počet fagocytů (buňky, které jsou zodpovědné za pohlcování a ničení cizorodých prvků v krvi a lymfatickém systému)
- má vliv na látkovou přeměnu, vstupuje do hormonálních procesů a metabolismu tekutin
- působí jako prevence rakovinných onemocnění
- soli kyseliny křemičité jsou důležitými stavebními kameny pojivových tkání, například vazů, kostí, chrupavek, vlasů a nehtů, jejich nedostatek nebo poruchy jejich využití mohou způsobovat lámavost nehtů, vypadávání vlasů a svědění kůže
- prospívá při tuberkulóze plic (odvar z přesličky)
- prospívá při vypadávání vlasů
- snižuje hladinu cholesterolu v krvi, příznivě ovlivňuje srdce
- podporuje růst je vhodná zejména pro děti
- křemík (kyselina ortokřemičitá obsžená v přesličce) podporuje vylučování hliníku z těla
Přírodní zdroje kyseliny křemičité:
- pampeliška lékařská - významný zdroj křemíku (kyseliny křemičité)
- přeslička rolní, obsahuje až 15% kyseliyn křemičité, zvyšuje pružnost a pevnost cév, nehtů, chrupavek a vlasů, posiluje obranyschopnost (i díky kyselině křemičité) - největší obsah křemíku má od července do srpna
- plicník lékařský, je zdrojem kyseliny křemičité v rozpustné i nerozpustné formě
- pelyněk černobýl, pravý
- jitrocel kopinatý, listy jitrocele obsahují slizové látky, kyselinu křemičitou a citronovou
- pýr plazivý, obsahuje inositol, draselné soli, sacharidy, slizy, kyselinu křemičitou, inulin a různé enzymy, pýr zvládne i lehčí otravy potravinami, protože výborně čistí organismus od solí
- rdesno ptačí, obsahuje flavonoidy, třísloviny, kyselinu křemičitou, silice, slizy, minerální látky a látku kverctrin, která má antioxidační účinky
- ptačinec prostřední (Stellaria media)
- hnědé neloupané proso, je zdrojem minerálních látek (obsahuje kyselinu křemičitou, fluor, síru, fosfor, železo, hořčík, draslík, zinek, atd)
- kopřiva dvoudomá, obsahuje třísloviny, flavonoidy, karoteny, lecitin, histamin, serotonin, kyselinu křemičitou, mravenčí, octovou a panthoitenovou, vitamin A, (betakaroten) B1, B2, B6, B9, C, D a K, chlorofyl, hořčík, draslík, vápník, sodík, železo, mangan, fosfor a síru
- ovesné vločky, černý chleba (ne ale barvený)
- mladý zelený ječmen
- brutnák lékařský, obsahuje allantoin, kyselinu křemičitou (asi 2,2%)
- vrbina penízková a vrbina tečkovaná
- světlík lékařský
- podběl lékařský
- truskavec
- tvrdá voda
- otruby
Jak získat nejefektivněji kyselinu křemičitou z léčivých bylinek?
- léčivé bylinky, které obsahují křemík je vhodnější při přípravě povařit 10 - 20 min. (odvar) , aby se křemík lépe uvolnil do čaje a necháme louhovat cca 10-20 min.
- další variantou, jak si připravit z léčivých bylinek obsahujících kyselinu křemičitou, je výroba tinktury (křemík se lépe uvolňuje)
- kombinace obou variant