Jitrocel kopinatý (Plantago lanceolata), bylina kterou nenajdete na anglickém trávníku, ale snad na každé louce, u cest i na zahradě.Měří cca 20 centimetrů dlouhé listy v přízemní růžici a květ, který je ve zralosti podobný malinké šištičce. Listy jitrocele obsahují slizové látky, kyselinu křemičitou a citronovou, vitamin C, třísloviny, hořčiny, soli draslíku, glykosid aukubin a enzymy.

Jak poznáte jeho příbuzné?

  • jitrocel větší (Plantago major) má širší okrouhlé listy, nejsou tak dlouhé a je také nižší, květenství je naopak delší a není dohněda a
  • jitrocel prostřední (Plantago media) je někde mezi tím. Oba by nám sice neuškodily, ale ani nepomohly
  • jitrocel kopinatý (Plantago lanceolata) má nejvíce účinných látek

Jitrocel kopinatý a jeho účinky na zdraví:

  • podporuje vykašlávání a je zdrojem slizových látek (nejvhodnější je macerát- vložte bylinku do studené a nechejte při pokojové teplotě macerovat několik hodin, nejlépe přes noc a potom ohřejte na teplotu těla)

Jitrocel kopinatý, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Antioxidant
  • Normální funkce střevního traktu, mikrobiální rovnováha
  • Imunitní systém
  • Normální stav kloubů
  • Normální trávení a funkce jater, pročištění
  • Normální funkce dýchacího systému

Jak připravit jitrocelový sirup?

z omytých a pokrájených listů jitrocele kopinatého si můžete udělat na zimu med i sirup. Na jitrocelový sirup potřebujete na 1 kilogram listů, 1 litr vody a 340g hnědého cukru. Vhodíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme cukr a vaříme na mírném plameni tak dlouho, dokud se směska nepromění na hustý sirup. 

Sirup lze vyrobit i jiným způsobem: Do menší sklenice zavařovačky poklademe vždy vrstvu lístků a vrstvu hnědého cukru, střídavě až do úplného naplnění. A necháme stát na slunci. Ideální, je-li k tomu pořádně horké a slunečné léto. Postupně se tvoří sirup (který zahleněné děti hned ochotně upíjely), zatímco proces dále pokračuje – klidně i několik dní, asi 10. Z pětilitrové sklenice vytvoříte přibližně dva litry sirupu. Po zcezení skladujte v uzavřené slenici v lednici. Sirup vydrží neotevřený několik měsíců. Někdo sirup také sterilizuje, aby se prodloužila doba jeho trvanlivosti.

Účinky jitrocelového sirupu: vhodný při kašli i nachlazení, posiluje horní cesty dýchací, pomáhá při silném zahlenění (hleny rozpouští a uvolňuje). Usnadňuje odkašlávání, ulevuje při zánětech průdušek a mandlí, při katarech a astmatu. 

Užívá se po lžičkách (při nemoci 1 lžička 3x denně)

Použití: na přípravu čaje, také se dá zpracovat do salátů nebo na posypání vařených brambor - listy musí být ještě před květem
Jitrocel kopinatý můžeme kombinovat s mateřídouškou, dobromyslí, proskurníkem, pelyňkem, kmínem, fenyklem...

Připrava čaje (nálev) z jitrocele kopinatého:

lžíce podrcených květů či listů na šálek vody zalijeme vřelou vodou (vva 80°C), necháme vyluhovat cca 10 min a zcedíme a popíjet třikrát denně

 

Zobrazit více Zabalit

Jitrocel

Řadit dle:0 produktů
Nebyly nalezeny žádné produkty. Zkuste změnit kritéria hledání.