Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) se vyskytuje v mírném podnebí (Evropa, Severní a Jižní Amerika, Asie, sever Afriky a Austrálie) a patří mezi vytrvalé plevelné bylinky s jedlými zelenými listy a nenápadnými květy. Jak listy (čerstvé obsahují nejvíce prospěšných látek), tak stonky jsou pokryty pálivými a nepálivými chloupky. Kopřiva obsahuje třísloviny, flavonoidy, karoteny, lecitin, histamin, serotonin, kyselinu křemičitou, mravenčí, octovou a panthoitenovou, vitamin A, (betakaroten) B1, B2, B6, B9, C, D a K, chlorofyl, hořčík, draslík, vápník, sodík, železo, mangan, fosfor a síru. Pro sběr jsou nejlepší mladé výhonky brzy z jara, vrcholové můžeme sklízet během celé vegetace. Usušená kopřivová nať ztrácí svědivý účinek stejně jako zahřáté výtažky připravené z čerstvé kopřivy (stačí přelít horkou vodou - spařit). Svědivý účinek si však naopak zachovávají lihové extrakty z čerstvé natě. Kopřivové listy a nať jsou součástí řady čajových směsí, například metabolických, protirevmatických, hemoroidálních, expektoračních či diuretických.
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
zůstávají po odkvětu v hroznech na konci stonků, sbírají od konce prázdnin do listopadu, následně se suší a potom mnutím rukou se oddělí od jejich obalu, skladují se v uzavřených nejlépe skleněných nádobách v temnu, chladu a suchu, díky tomuto způsobu skladování vydrží až do další sklizně, semínka z kopřiv jsou zdrojem vitamínu A, skupiny B, C, E, minrálů (draslíku, vápníku, železa) a chlorofylu
Použití semínek kopřií: do polévek, jogurtů, na přípravu kopřivového mléka, pro přímou konzumaci, jsou vhodné i pronaložení do medu
Použití: na přípravu kopřivového čaje, mladé listy do salátů, na očistné jarní růry na pročištění organismu, přísada do jídel, čerstvá se používá jako alternativa špenátu, na přípravu šťáv a smoothie, na přípravu koupelí, výrobu tinktury, pesta, kopřivového mléka a kopřivové masti
Kvalita: sušená kopřivová nať a listy mají tmavozelenou barvu, charakteristický zápach a mírně nahořklou chuť, načernalé listy jsou znehodnocené a musí se vyřadit
Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C, v papírových nebo jutových obalech
Kontraindikace: není určena pro lidi s vysokým krevním tlakem, léky na ředění krve, použití konzultujte s lékařem
Stanoviště, výskyt: půdy bohaté na dusík, rumiště, příkopy, podél cest, vlhká místa v lesích, vyžaduje v půdě nadbytek dusíku (nitrofilní druh)
Sbíráme: mladé listy a nať (nejlépe mladé 10cm výhonky), pouze do konce května (má největší léčebné účinky a obsah účinných látek), trháme nejlépe odpoledne, kdy rostlina obsahuje nejméně dusičnanů, které se odpoledne stahují do kořene), semena koncem prázdnin, kořeny sbíráme při ubývajícím měsíci na jaře a na podzim
Sušení: větranné místo, v tenkých vrstvách
Čeleď: kopřivovité
Bylinky s podobnými účinky: kopřiva žahavka
Vůně:
Množení: semeny
Záměna: kopřiva žahavka
Planeta: Mars, bylinka vysušuje
Permakultura: pásy kopřiv se používají v permakultůře na oddělení chemicky obhospodařovaných pozemků a permakultůrní zahrady
Říká se, že kde roste kopřiva, tam je blízko člověk. Když se náhodou neobjeví na zahradě, určitě ji najdeme v křoví, u cest, v příkopech, podél vodních toků, na navážkách, ale taky třeba v opuštěných statcích a kravínech. Živnou půdou pro růst kopřivy jsou dusíkaté nánosy. Díky tomu ji lze podobně jako černý bez považovat za velmi spolehlivý indikátor vyššího obsahu dusíku v půdě.V půdě bohaté na dusík se daří okrasným i užitkovým rostlinám. Při jeho nedostatku trpí chlorózou listů, celkovým vyčerpáním a oslabenou imunitou.
Lidové názvy: kopřiva kropivá, kopřiva obecná, kopřiva veliká, kopřiva pyhlavá, prhlava, prhlinka, žahava, žíhavka, žihlava
Signatura: žahavé chloupky na listy a stonku - při kontaktu naskočí bolestivé puchýřky
čerstvě nasbírané mladé výhonky umyjte a nakrájejte vložte to sklenice a smíchejte s 40% čistým alkoholem a světlém místě nechte cca 21 dní louhovat. Potom uvedenou směs scedíme a výhonky důkladně vyždímáme a přelijeme do tmavé uzavíratelné sklenice. Užívá se jedna lžička 1-0-1 každý den po dobu 14 dní, potom je vhodné tinkturu vysadit, dlouhodobé užívání se nedoporučuje. Láhev s tinkturou se skladuje v chladnu a temnu.
čajovou lžičku zalijeme 250ml vřelé vody a necháme louhovat 10 min., pijeme čerstvý vlažný čaj 1 - 2 x denně po dobu max. 14-21 dní, kopřivový čaj není vhodný pro děti
Nálevu z čerstvých kopřiv připravíme tak, že svazek mladých kopřiv zalijeme 1 litrem vařící vody, nechá se vyluhovat cca 10-15min. v přikryté nádobě a scedíme. Kopřivový nálev můžeme popíjet během celého dne.
čerstvou jarní kopřivu opláchneme v převařené vodě a odšťavníme v odšťavňovači, na 150ml šťávy přidáme 150g třtinového cukru, vaříme na mírném ohni, až se cukr rozpustí a směs má konzistenci sirupu. Potom směs necháme vychladnout a přelijeme do uzavíratelných sklenic. Užíváme lžíci 2 x denně. Skladujeme v lednici.
šťáva se lisuje z mladých vrchoků kopřiv působí proti jarní únavě, detoxikuje, má močopudný účinek, podporuje obranyschopnost organismu (zdroj chlorofylu, železa atd.) . Čestvou šťávu ředíme s vodou, pijeme 3 x denně 50ml šťávy, kterou ředíme ve vodě. Aplikujeme po dobu 2-3 týdnů.
jednu až dvě polévkové lžíce nasekaných kopřiv zalijte asi 250ml vody (můžeme přidat i mátu) a nechejte louhovat 1- 3 hodiny, popíjí se nalačno po dobu 14 dní
500ml kokosového oleje nebo vepřového sádla rozehřejte, přidejte 2 - 3 hrsti čerstvých mladých sekaných kopřiv (můžete přidat 2 feferonky) a zahříváme po dobu 5 hodin při teplotě 60°C, následně scedíme a nalijeme do čistých sklenic nebo kelímků.
do 400ml rozehřátého kokosového oleje přidáme 4 hrsti na drobno nakrájených čerstvých kopřiv, lehce vaříme po dobu 3 hodin, následně odstavíme na 12 hodin, potom ohřejeme na 35°C a přejíleme do skleniček nebo kelímků přes jemné plátno.
20 g čerstvých kořenů omyjte, pokrájejte na kousky, zalijte 1/2 l studené vody, nechte 10 minut vařit a 10 minut vyluhovat. Popíjíme 2 x denně
namočte hrst kopřivových a konopný semínek (můžete přidat i chia semínka) přes noc, ráno přidejte hrst mladých listů kopřivy a čajovou lžičku jedlého oleje a rozmixujte v půl litru vody, můžete přecedit...dosladit můžete lžičkou medu, užívejte jednou týdně, nebo když budete potřebovat dodat energii
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK
19.6.2025 Kopřivová semínka: Zelený poklad léta, který možná přehlížíte. Semínka kopřiv obsahují adaptogeny, látky, které pomáhají tělu vypořádat se stresovou zátěží. Tou může být velké fyzické vypětí třeba při sportu, psychický stres, ale také zranění nebo nemoc. Z vitamínů v nich najdete A, B, C a E. Mezi důležité látky pro správnou funkci našeho organismu, které semínka obsahují, patří také železo, draslík a vápník. Konzumací semínek také dodáte tělu také rostlinná barviva, chlorofyl a karotenoidy. Kouzelný koktejl všech těchto látek podporuje správnou funkci žlučníku a jater, močové soustavy, trávicí soustavy, preventivně působí při nemocech kloubů a pomáhají také stabilizovat hladinu cukru v krvi při hyperglykémii.
24.2.2024 kořen kopřivy vázaný na tuk brání plešatosti a rozvoji prostatických potíží. https://www.youtube.com/watch?v=N6qQrog19SY
![]() |
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
![]() |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |