Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) se vyskytuje v mírném podnebí (Evropa, Severní a Jižní Amerika, Asie, sever Afriky a Austrálie) a patří mezi vytrvalé plevelné bylinky s jedlými zelenými listy a nenápadnými květy. Jak listy (čerstvé obsahují nejvíce prospěšných látek), tak stonky jsou pokryty pálivými a nepálivými chloupky. Kopřiva obsahuje třísloviny, flavonoidy, karoteny, lecitin, histamin, serotonin, kyselinu křemičitou, mravenčí, octovou a panthoitenovou, vitamin A, (betakaroten) B1, B2, B6, B9, C, D a K, chlorofyl, hořčík, draslík, vápník, sodík, železo, mangan, fosfor a síru. Pro sběr jsou nejlepší mladé výhonky brzy z jara, vrcholové můžeme sklízet během celé vegetace. Usušená kopřivová nať ztrácí svědivý účinek stejně jako zahřáté výtažky připravené z čerstvé kopřivy (stačí přelít horkou vodou - spařit). Svědivý účinek si však naopak zachovávají lihové extrakty z čerstvé natě. Kopřivové listy a nať jsou součástí řady čajových směsí, například metabolických, protirevmatických, hemoroidálních, expektoračních či diuretických.
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
zůstávají po odkvětu v hroznech na konci stonků, sbírají od konce prázdnin do listopadu, následně se suší a potom mnutím rukou se oddělí od jejich obalu, skladují se v uzavřených nejlépe skleněných nádobách v temnu, chladu a suchu, díky tomuto způsobu skladování vydrží až do další sklizně, semínka z kopřiv jsou zdrojem vitamínu A, skupiny B, C, E, minrálů (draslíku, vápníku, železa) a chlorofylu
Použití semínek kopřií: do polévek, jogurtů, na přípravu kopřivového mléka, pro přímou konzumaci, jsou vhodné i pronaložení do medu
Použití: na přípravu kopřivového čaje, mladé listy do salátů, na očistné jarní růry na pročištění organismu, přísada do jídel, čerstvá se používá jako alternativa špenátu, na přípravu šťáv a smoothie, na přípravu koupelí, výrobu tinktury, pesta, kopřivového mléka a kopřivové masti
Kvalita: sušená kopřivová nať a listy mají tmavozelenou barvu, charakteristický zápach a mírně nahořklou chuť, načernalé listy jsou znehodnocené a musí se vyřadit
Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C, v papírových nebo jutových obalech
Kontraindikace: není určena pro lidi s vysokým krevním tlakem, léky na ředění krve, použití konzultujte s lékařem
Stanoviště, výskyt: půdy bohaté na dusík, rumiště, příkopy, podél cest, vlhká místa v lesích, vyžaduje v půdě nadbytek dusíku (nitrofilní druh)
Sbíráme: mladé listy a nať (nejlépe mladé 10cm výhonky), pouze do konce května (má největší léčebné účinky a obsah účinných látek), trháme nejlépe odpoledne, kdy rostlina obsahuje nejméně dusičnanů, které se odpoledne stahují do kořene), semena koncem prázdnin, kořeny sbíráme při ubývajícím měsíci na jaře a na podzim
Sušení: větranné místo, v tenkých vrstvách
Čeleď: kopřivovité
Bylinky s podobnými účinky: kopřiva žahavka
Vůně:
Množení: semeny
Záměna: kopřiva žahavka
Planeta: Mars, bylinka vysušuje
Permakultura: pásy kopřiv se používají v permakultůře na oddělení chemicky obhospodařovaných pozemků a permakultůrní zahrady
Říká se, že kde roste kopřiva, tam je blízko člověk. Když se náhodou neobjeví na zahradě, určitě ji najdeme v křoví, u cest, v příkopech, podél vodních toků, na navážkách, ale taky třeba v opuštěných statcích a kravínech. Živnou půdou pro růst kopřivy jsou dusíkaté nánosy. Díky tomu ji lze podobně jako černý bez považovat za velmi spolehlivý indikátor vyššího obsahu dusíku v půdě.V půdě bohaté na dusík se daří okrasným i užitkovým rostlinám. Při jeho nedostatku trpí chlorózou listů, celkovým vyčerpáním a oslabenou imunitou.
Lidové názvy: kopřiva kropivá, kopřiva obecná, kopřiva veliká, kopřiva pyhlavá, prhlava, prhlinka, žahava, žíhavka, žihlava
Signatura: žahavé chloupky na listy a stonku - při kontaktu naskočí bolestivé puchýřky
čerstvě nasbírané mladé výhonky umyjte a nakrájejte vložte to sklenice a smíchejte s 40% čistým alkoholem a světlém místě nechte cca 21 dní louhovat. Potom uvedenou směs scedíme a výhonky důkladně vyždímáme a přelijeme do tmavé uzavíratelné sklenice. Užívá se jedna lžička 1-0-1 každý den po dobu 14 dní, potom je vhodné tinkturu vysadit, dlouhodobé užívání se nedoporučuje. Láhev s tinkturou se skladuje v chladnu a temnu.
čajovou lžičku zalijeme 250ml vřelé vody a necháme louhovat 10 min., pijeme čerstvý vlažný čaj 1 - 2 x denně po dobu max. 14-21 dní, kopřivový čaj není vhodný pro děti
Nálevu z čerstvých kopřiv připravíme tak, že svazek mladých kopřiv zalijeme 1 litrem vařící vody, nechá se vyluhovat cca 10-15min. v přikryté nádobě a scedíme. Kopřivový nálev můžeme popíjet během celého dne.
čerstvou jarní kopřivu opláchneme v převařené vodě a odšťavníme v odšťavňovači, na 150ml šťávy přidáme 150g třtinového cukru, vaříme na mírném ohni, až se cukr rozpustí a směs má konzistenci sirupu. Potom směs necháme vychladnout a přelijeme do uzavíratelných sklenic. Užíváme lžíci 2 x denně. Skladujeme v lednici.
šťáva se lisuje z mladých vrchoků kopřiv působí proti jarní únavě, detoxikuje, má močopudný účinek, podporuje obranyschopnost organismu (zdroj chlorofylu, železa atd.) . Čestvou šťávu ředíme s vodou, pijeme 3 x denně 50ml šťávy, kterou ředíme ve vodě. Aplikujeme po dobu 2-3 týdnů.
jednu až dvě polévkové lžíce nasekaných kopřiv zalijte asi 250ml vody (můžeme přidat i mátu) a nechejte louhovat 1- 3 hodiny, popíjí se nalačno po dobu 14 dní
500ml kokosového oleje nebo vepřového sádla rozehřejte, přidejte 2 - 3 hrsti čerstvých mladých sekaných kopřiv (můžete přidat 2 feferonky) a zahříváme po dobu 5 hodin při teplotě 60°C, následně scedíme a nalijeme do čistých sklenic nebo kelímků.
do 400ml rozehřátého kokosového oleje přidáme 4 hrsti na drobno nakrájených čerstvých kopřiv, lehce vaříme po dobu 3 hodin, následně odstavíme na 12 hodin, potom ohřejeme na 35°C a přejíleme do skleniček nebo kelímků přes jemné plátno.
20 g čerstvých kořenů omyjte, pokrájejte na kousky, zalijte 1/2 l studené vody, nechte 10 minut vařit a 10 minut vyluhovat. Popíjíme 2 x denně
namočte hrst kopřivových a konopný semínek (můžete přidat i chia semínka) přes noc, ráno přidejte hrst mladých listů kopřivy a čajovou lžičku jedlého oleje a rozmixujte v půl litru vody, můžete přecedit...dosladit můžete lžičkou medu, užívejte jednou týdně, nebo když budete potřebovat dodat energii
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK
24.2.2024 kořen kopřivy vázaný na tuk brání plešatosti a rozvoji prostatických potíží. https://www.youtube.com/watch?v=N6qQrog19SY
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |