Laktózová intolerance je dána geneticky, nikoliv bakteriemi ve střevech. V Číně má laktózovou intoleranci 99 % populace, proto Číňané nepijí mléko a tradiční čínská medicína mléko prakticky zakazuje. Nicméně evropská populace je na tom jinak. Čím jdeme v Evropě víc na sever, tím je mléčná tolerance vyšší. Obecně mají mléčnou toleranci skoro všechna miminka po narození, ale během prvního roku života se ten enzym u řady z nich ztrácí. A v dospělosti se téměř u každého snižuje. Nicméně je dál dostatečně aktivní nato, aby člověk mohl běžně pít mléko. Lidí s intolerancí na mléko je jen malé procento. Kvalitní mléčné výrobky by tedy v jídelníčku rozhodně být měly, mléko je nejbohatší zdroj vápníku. (Prof. MUDr. LIBOR VÍTEK (48), Ph.D., MBA, vedoucí Hepatologické laboratoře Ústavu lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky VFN a 1. LF UK v Praze)
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |