Katechiny patří do skupiny antioxidantů (flavanoly), které se nachází potravinách rostlinného původu (např. zelený čaj a černý čaj). Jsou odolné vůči varu.
- podle struktury dělíme katechiny na: katechin, epikatechin (EC), epigallokatechin, epikatechin gallát (ECG), epigallokatechin gallát (EGCG)
Katechiny a jejich účinky:
- potlačují růst bakterií kmenů stafylokoků
- snižují hladinu LDL cholesterolu, působí proti ukládání cholesterolu v cévách
- chrání tělo před působením volných radikálů
- chrání před zubním kazem, krvácením dásní, potlačují zápach z úst
- působí jako prevence rakoviny žaludku a plic
- chrání DNA buněk před poškozením
- působí v prevenci onemocnění srdce a cév
- nejsou toxické
- podporují činnost ochranné střevní mikroflóry (mikrobioty)
- chrání před infekcemi respiračního a trávicího traktu
- efektivně štěpí tuky, zrychlují metabolismus, podporují proces hubnutí
- antibakteriální, antibiotické a antivirové účinky
- zvyšují citlivost na inzulin
- jsou také hlavní stavební složkou taninů
- podporují regeneraci a ochranu kůže, stimulují omlazení pokožky, redukují vrásky
- podporují hydrataci pleti
- zklidňují pokožku poškozenou (zanícenou) UV zářením
- chrání rostliny před vnějšími stresory
Přírodní zdroje katechinů:
- čajovník čínský
- hořká čokoláda
- černý čaj (podstatně méně než v zeleném čaji)
- matcha tee
- bobuloviny (maliny, acai, borůvky, třešně, švestky, brusinky, vinná réva)
- vyskytují se i v semenech a slupkách ovoce, které není dostatečně zralé