Katechiny

Katechiny patří do skupiny antioxidantů (flavanoly), které se nachází potravinách rostlinného původu (např. zelený čaj a černý čaj). Jsou odolné vůči varu.

  • podle struktury dělíme katechiny na: katechin, epikatechin (EC), epigallokatechin, epikatechin gallát (ECG), epigallokatechin gallát (EGCG)

Katechiny a jejich účinky:

Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • potlačují růst bakterií kmenů stafylokoků
  • snižují hladinu LDL cholesterolu, působí proti ukládání cholesterolu v cévách
  • chrání tělo před působením volných radikálů
  • chrání před zubním kazem, krvácením dásní, potlačují zápach z úst
  • působí jako prevence rakoviny žaludku a plic
  • chrání DNA buněk před poškozením
  • působí v prevenci onemocnění srdce a cév
  • nejsou toxické
  • podporují činnost ochranné střevní mikroflóry (mikrobioty)
  • chrání před infekcemi respiračního a trávicího traktu
  • efektivně štěpí tuky, zrychlují metabolismus, podporují proces hubnutí
  • antibakteriální, antibiotické a antivirové účinky
  • zvyšují citlivost na inzulin
  • jsou také hlavní stavební složkou taninů
  • podporují regeneraci a ochranu kůže, stimulují omlazení pokožky, redukují vrásky
  • podporují hydrataci pleti
  • zklidňují pokožku poškozenou (zanícenou) UV zářením
  • chrání rostliny před vnějšími stresory

Přírodní zdroje katechinů:

  • čajovník čínský
  • hořká čokoláda
  • černý čaj (podstatně méně než v zeleném čaji)
  • matcha tee
  • bobuloviny (maliny, acai, borůvky, třešně, švestky, brusinky, vinná réva)
  • vyskytují se i v semenech a slupkách ovoce, které není dostatečně zralé
0 produktů
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma! 2x výdejní místo