Katechiny

Katechiny patří do skupiny antioxidantů (flavanoly), které se nachází potravinách rostlinného původu (např. zelený čaj a černý čaj). Jsou odolné vůči varu.

  • podle struktury dělíme katechiny na: katechin, epikatechin (EC), epigallokatechin, epikatechin gallát (ECG), epigallokatechin gallát (EGCG)

Katechiny a jejich účinky:

  • potlačují růst bakterií kmenů stafylokoků
  • snižují hladinu LDL cholesterolu, působí proti ukládání cholesterolu v cévách
  • chrání tělo před působením volných radikálů
  • chrání před zubním kazem, krvácením dásní, potlačují zápach z úst
  • působí jako prevence rakoviny žaludku a plic
  • chrání DNA buněk před poškozením
  • působí v prevenci onemocnění srdce a cév
  • nejsou toxické
  • podporují činnost ochranné střevní mikroflóry (mikrobioty)
  • chrání před infekcemi respiračního a trávicího traktu
  • efektivně štěpí tuky, zrychlují metabolismus, podporují proces hubnutí
  • antibakteriální, antibiotické a antivirové účinky
  • zvyšují citlivost na inzulin
  • jsou také hlavní stavební složkou taninů
  • podporují regeneraci a ochranu kůže, stimulují omlazení pokožky, redukují vrásky
  • podporují hydrataci pleti
  • zklidňují pokožku poškozenou (zanícenou) UV zářením
  • chrání rostliny před vnějšími stresory

Přírodní zdroje katechinů:

  • čajovník čínský
  • hořká čokoláda
  • černý čaj (podstatně méně než v zeleném čaji)
  • matcha tee
  • bobuloviny (maliny, acai, borůvky, třešně, švestky, brusinky, vinná réva)
  • vyskytují se i v semenech a slupkách ovoce, které není dostatečně zralé
0 produktů
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma! 2x výdejní místo