Tryptofan

Tryptofan je esenciální aminokyselina (tělo si ji nedokáže samo vyrobit, přijímá jej pouze z potravy), která je prekurzorem několika důležitých hormonů. To znamená, že tělo využívá tryptofan k produkci těchto hormonů, včetně nálady regulujícího neurotransmiteru serotoninu. Serotonin hraje roli v boji proti úzkosti, podporuje dobrou náladu a výrobu spánkového hormonu melatoninu. Tryptofan také pomáhá tělu produkovat důležitý B-niacin. Vzhledem k tomu, tělo nemůže produkovat tryptofan samo o sobě, lidé ho musí  příjímat z potravinových zdrojů. Tryptofan se za přítomnosti vitaminu B6 mění na serotonin.

  • tryptofan podporuje zvýšení hladiny serotoninu v mozku, serotonin je totiž znám jako hormon štěstí a radosti

Přírodní zdroje tryptofanu v potravinách:

  • datle
  • banány
  • chia semínka
  • kešu
  • dýňová, sezamová, dýňová, slunečnicová semínka, černá sezamová
  • kakao, kakaové boby
  • ovesné vločky
  • olomoucké tvarůžky, působí proti deresím díky aminokyselině tryptofan, která podporuje zvýšení hladiny serotoninu v mozku

 Tryptofanu se říká také aminokyselina dobré nálady. Více o tryptofanu najdete zde.

 

28.5.2023 Dlouhověkost? Serin je považován za neesenciální aminokyselinu, protože tělo si ji umí vyrobit. Jako u většiny neesenciálních aminokyselin to ale nestačí pro zachování plného zdraví, je třeba ho přijmout také ze stravy. Dostatečné množství serinu je klíčové pro správné fungování mozku.

  • Serin je důležitý při syntéze bílkovin a v procesech vnitrobuněčného metabolismu a podílí se také na fungování RNA, DNA, imunitní funkci a tvorbě svalů.
  • Jedním z konkrétních benefitů serinu je jeho vliv na dobrou kondici mozku. Výzkum ukazuje, že serin je neuroprotektivní a působí prostřednictvím různých biochemických a molekulárních mechanismů na podporu funkce mozku. Posiluje kognitivní funkce tím, že aktivuje NMDA receptory v mozkových buňkách, které váží glutamin a glycin.
  • Správná hladina serinu tedy může předcházet i zmírňovat například schizofrenii, depresi a kognitivní dysfunkce. Serin hraje zásadní roli při syntéze fosfatidylserinu, který je stavební součástí neuronů v mozku a je v mozku zásadním neuromodulátorem. Je to typ lipidu a jako doplněk stravy se používá přímo k posílení paměti a zlepšení mozkového kapacity. Může být pomocníkem v případě Alzheimerovy či Parkinsonovy nemoci. 
  • Nízká hladina serinu v těle může být spojena s komplexními systémovými chorobami jako chronický únavový syndrom a fibromyalgie. Ty mohou souviset s nízkou hladinou tryptofanu a serotoninu, jejichž je serin prekurzorem. Tryptofan aktivně snižuje stres a přispívá k navození přirozené relaxace organismu. Zvýšení množství tryptofanu pomáhá zmírnit úzkost a příznaky deprese, protože serotonin je mozku vlastním uklidňujícím neurotransmiterem. Serin také pomáhá se spánkem.
  • Výzkum publikovaný v časopise Journal of Cell Biology ukazuje, že aktivní syntéza serinu je pravděpodobně nutná k „usnadnění transportu aminokyselin, syntéze nukleotidů, metabolismu folátů a udržení homeostázy způsobem, který ovlivňuje rakovinu“. Vědci se domnívají, že zvýšení hladiny této aminokyseliny by mohlo být cenné v boji proti rakovinnému bujení.
  • Nejbohatšími zdroji serinu jsou sója, ořechy jako mandle, vlašské ořechy a pistácie, vejce a mléčné výrobky. Standardně se serin metabolizuje z jiných molekul, pokud ho ve stravě nemáme dostatek. Naopak při přebytku serinu se pouze část přeměňuje v glycin, ze zbytku se stávají další druhy bílkovin či folát.
  • https://www.newstream.cz/enjoy/biohacking-co-stoji-za-tajemstvim-dlouhovekosti-japoncu-aminokyselina-serin?
0 produktů
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma! 2x výdejní místo