Solein je "sluneční, elektrické jídlo" nebo nová sci-fi strava, která může zachránit planetu od nedostatku potravin? Pomohl být tento protein, který se vyrábí z mikrobů (mikroorganismy v kapalině jsou napájeny bublinami oxidu uhličitého a vodíku, které jsou uvolněny z vody pomocí elektrické energie vyráběné ze solárních panelů, vytváří proteiny, jež se pak suší na prášek), vody, oxidu uhličitého a vodíku, a to vše za pomoci obnovitelné energie, zejména solární, řešením současných klimatických změn a mohl by zastavit kácení pralesů v Argentině a Brazílii pro pěstování potravin? V roce 2021 se ve Finsku předpokládá komerční start výrobku Solein (Solar Foods, Dr. Pasi Vainikka).
Lze technologii použitou při výrobě SOLEINU (fotosyntéza je nahrazena vodíkem) použít i na jiné obory (výroba celulózy a lignitu) a snížit tak naši uhlíkovou stopu na zlomek současné velikosti?
Produkty z buněčné kultury jsou pro většinu spotřebitelů a potravinářských značek stále nové a exotické. Zájem o ně však rychle roste. Poptávku řídí pět klíčových faktorů:
5.9.2022 Společnost Solar Foods chce nahradit průmyslový chov zvířat špičkovou sklizní bílkovin.
Fermentace má dlouhou a bohatou historii ve výrobě potravin, od piva a vína po jogurt a sýr, kynutý chléb a kávu, miso a tempeh, kysané zelí a kimchi, abychom jmenovali jen několik chutných věcí, které můžeme konzumovat díky chemickému procesu. předpokládá se, že pochází z období neolitu. Ale pokud tento finský startup Solar Foods , založený v roce 2017, projde svou cestou, fermentace by mohla mít velmi zvláštní místo i v budoucnosti lidského jídla.
Tento průmyslový biotechnologický startup pracuje na uvedení nového proteinu na trh – ten, o kterém tvrdí, že nabídne výživnou a udržitelnou alternativu k proteinům živočišného původu. Produkt, jednobuněčný protein pod značkou Solein, je v podstatě jedlá bakterie; jednobuněčný mikrob pěstovaný pomocí plynové fermentace. Nebo, jinak řečeno, sklízejí jedlé kalorie z mikrobů oxidujících vodík.
„Technicky je to jako pivovar,“ vysvětluje generální ředitel a spoluzakladatel Dr. Pasi Vainikka v rozhovoru pro TechCrunch. „Stejně jako fermentační technologie. Není to tak zvláštní [proces] – je tu jeden rozdíl, kterým je surovina.“
K výrobě Soleinu je zapotřebí jen hrstka „ingrediencí“: Vzduch, voda a energie (elektřina) – což znamená, že na výrobu této budoucí potraviny není potřeba dávat obrovské plochy zemědělské půdy. Mohl by být vyráběn v továrnách umístěných v odlehlých oblastech nebo uvnitř měst a městských center.
https://techcrunch.com/2022/09/05/solar-foods-solein/?
17.8.2022 Uhlík, vodík, kyslík a dusík.Tyto čtyři prvky tvoří cca. 97 % z hmotnosti lidského těla. Kromě toho potřebujeme asi 20 dalších chemických prvků, které mají známou roli v našem těle. Celkově lidská bytost obsahuje 60 chemických prvků v měřitelných množstvích, včetně 0,2 mg zlata.
Lidské tělo musí přijímat své nezbytné chemické prvky ve formách, které jsou snadno stravitelné a poživatelné: sacharidy, bílkoviny a tuky. Ty slouží jako zdroje energie pro naše tělo. Ze struktur těchto základních živin přijímáme také některé minerální živiny, jako je fosfor a síra. Některé minerály získáváme v anorganické, iontové formě, jako je sodík, draslík a chlór.Kromě toho člověk potřebuje vitamíny. Jejich struktury obsahují nejvzácnější stopové prvky, které potřebujeme. Dobrým příkladem je vitamín B12 – v jádru jeho komplexní struktury leží atom kobalt.
Cíl: energeticky účinná produkce bílkovin
Výrobní proces proteinového prášku Solein® od společnosti Solar Foods začíná s cílem na mysli: chceme vyrábět živiny, které lidské tělo potřebuje, pomocí těch nejjednodušších možných přísad a provozováním energeticky účinným způsobem. Proces je založen na jednoduchém mikroorganismu, který roste pomocí oxidu uhličitého jako zdroje uhlíku a plynného vodíku jako zdroje energie.
Plynný vodík se vyrábí štěpením vody v elektrolyzéru. Část kyslíku vzniklého při elektrolýze se v procesu využívá, zatímco část se uvolňuje do atmosféry. Proces využívá amonium jako zdroj dusíku. Toto jsou čtyři hlavní prvky, které proces musí mít, a všechny lze získat ze vzduchu.
Pomocí zařízení DAC (Direct Air Capture) můžeme získat oxid uhličitý a vodu ze vzduchu. Amonium se již vyrábí Haber-Boschovým procesem z dusíku zachyceného ve vzduchu, ale potřebný vodík stále pochází ze zemního plynu. Takzvané zelené amonium využívá proces, kdy se plynný vodík vyrábí elektrolýzou poháněnou obnovitelnými zdroji energie. Tento výrobní proces zeleného amonia bude pravděpodobně považován za první hlavní masový produkt pro vodíkovou ekonomiku.
Jednoduchý proces – bez potřeby orné půdy
V Soleinově výrobním procesu mikroorganismus vytváří všechny uhlíkaté sloučeniny, které potřebuje (např. aminokyseliny, sacharidy, mastné kyseliny) z oxidu uhličitého. Je to to, co je známé jako autotrofní organismus nebo primární producent. Rostliny jsou také primárními producenty, ale na rozdíl od nich mikroorganismus nezískává energii ze slunečního záření, ale z plynného vodíku. Kromě oxidu uhličitého, plynného vodíku, kyslíku a amonia musí proces stále obsahovat asi 20 prvků, které lidská bytost také potřebuje. Do procesu se zavádějí přidáním minerálních solí.
Samotný proces připomíná vaření piva. Probíhá jako neustálý růstový proces v bioreaktoru, kde je mikroorganismům umožněno plnit svůj životní účel a volně růst. Ve fázi následného zpracování se produkt pasterizuje, většina vody se odstraní separací a výsledný Solein se suší, dokud se nestane práškovým. Nakonec plně zpracovaný Solein obsahuje cca. 67 % bílkovin, 15 % vlákniny a 7 % tuků.
Obrázek níže vám pomůže pochopit, jak to všechno funguje. Jako celek je to celkem jednoduchý proces. Jeho tajemství spočívá v mikroorganismu: ve srovnání s lidským tělem je to jednoduchý organismus, ale přesto je schopen produkovat tisíce různých sloučenin, včetně vitamínů, jako je B12.
Jedním z nejvýznamnějších rozdílů tohoto procesu ve srovnání s rostlinnou vegetací je to, že nepotřebuje ornou půdu ani příznivé klimatické podmínky. Místo toho proces vyžaduje obnovitelnou energii, jako je solární nebo větrná energie. Srovnáme-li Solein vyráběný solární energií s rostlinami, potřebují rostliny přibližně desetinásobek orné půdy, aby produkovaly podobné množství výživy jako Solein. V budoucnu bude lidstvo schopno znovu zalesňovat oblasti orné půdy, protože produkce potravin může být efektivnější a probíhat v regionech, kde dříve nebylo zemědělství kvůli podmínkám, jako je sucho, možné.
https://solarfoods.com/an-elemental-perspective-to-food-production/?
7.4.2022 Factory 01 (celková investice 55 milionů EUR) představuje pro Soleina velký skok. S ním nastartujeme komerční produkci nejudržitelnějšího proteinu na světě. Je nevyhnutelné, že buněčně kultivované proteiny, jako je Solein, budou součástí každodenních jídel do roku 2030. Změna nenastane ze dne na den: schvalování nových potravin a budování výrobní kapacity vyžadují čas. Podíl alternativních proteinů ale bude postupně narůstat. Buněčné zemědělství má moc změnit planetární dopad toho, co jíme, ale pouze za předpokladu, že producenti potravin budou dostatečně odvážní, aby udělali skok a zavázali se k tomu. Nemůžete změnit svět ani globální potravinářský byznys sami. Solein je jednou z prvních přísad, která má tak dalekosáhlý dopad na to, jak se jídlo dostává na jídelní stoly spotřebitelů po celém světě.
13.1.2022 Denní dávku proteinů člověka by dokázal pokrýt za 10 korun a na jejich výrobu oproti třeba hovězímu potřebuje jen setinu vody a tisícinásobně méně půdy. Finský podnik produkuje i méně emisí a svůj produkt živí právě hlavně plyny. Světová populace se ani ne za 30 let rozroste o 1,7 miliardy lidí a produkce i kvůli změně klimatu a menší úrodě bude podle OSN čelit poptávce vyšší o 60 až 100 procent. Porostou ale i nároky na emise, objem spotřebované vody či potřebnou půdu.
7.1.2022 Výzkumníkům z finské společnosti Solar Foods se podařilo získat protein bohatý na živiny zvaný solein, který se vyrábí z jediného mikroba pomocí oxidu uhličitého ze vzduchu a vodíku, který se štěpí z vody pomocí elektřiny. Generální ředitel firmy Pasi Vainikka říká, že proces fermentace plynu p
oužívaný k vytvoření proteinu je v některých ohledech srovnatelný s tím, jak se vyrábí pivo nebo víno.
Náš mikrob se neživí cukrem, ale vodíkem a oxidem uhličitým. A v tom je ten zásadní zlom, jak se odpoutat od zemědělství. Nepoužívá se žádná zemědělská surovina." Zemědělství a související využívání půdy totiž významným způsobem přispívá ke vzniku skleníkových plynů na celém světě. "Problémem současného potravinového systému je, že asi jedna třetina dopadu na klima v důsledku lidské činnosti je způsobena tím, co jíme a asi 80 procent z toho je způsobeno živočišnou výrobou," řekl Vainikka. "Takže musíme do značné míry odstranit zvířata ze systému zásobování těmito potravinami. Solein je nutričně podobný masu a mléčným výrobkům, které chceme nahradit."
Finská společnost Solar Foods proto už začala stavět první velkou továrnu, která bude dodávat na trh "vesmírná jídla" na bázi seleinu. Její provoz má být spuštěný v první polovině roku 2023. Očekává se, že bude ročně vyrábět čtyři miliony porcí jídel.
https://techsvet.cz/nejnovejsi-zpravy/vedci-ve-finsku-vyrobili-potraviny-jen-ze-vzduchu-tvrdi-ze-zachrani-lidstvo-na-zemi-i-ve-vesmiru/lubosvojtech/?
![]() |
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
![]() |
Osobní odběr v Brně zdarma! |