Solein

Solein je "sluneční, elektrické jídlo" nebo nová sci-fi strava, která může zachránit planetu od nedostatku potravin? Pomohl být tento protein, který se vyrábí z mikrobů (mikroorganismy v kapalině jsou napájeny bublinami oxidu uhličitého a vodíku, které jsou uvolněny z vody pomocí elektrické energie vyráběné ze solárních panelů, vytváří proteiny, jež se pak suší na prášek), vody, oxidu uhličitého a vodíku, a to vše za pomoci obnovitelné energie, zejména solární, řešením současných klimatických změn a mohl by zastavit kácení pralesů v Argentině a Brazílii pro pěstování potravin? V roce 2021 se ve Finsku předpokládá komerční start výrobku Solein (Solar Foods, Dr. Pasi Vainikka).

  • Startup stojící za Soleinem vznikl v roce 2017 na Finském technickém výzkumném centru (VTT) s cílem zmírnit dopad světového potravinářského řetězce na klima.

Solein a stručné informace:

  • Pro produkci nepotřebuje zemědělskou půdu (lze použít i na poušti kde je dostatek sluneční energie) a vystačí jen s minimem vody, produkce není omezena klimatickými podmínkami a požadavky na plochu při stejné produkci je podle odhadu až 20 000krát méně, než je potřeba k produkci stejného množství potravin (např. pěstováním sóji). Pro produkci všech bílkovin, které potřebuje současný svět,potřebuje elektrické jídlo Solein menší plochu než stát Ohio.
  • Takzvaný Solein, protein, který vyrábí a testuje finský start-up Solar Foods, už teď ale vše z toho minimalizuje. Jedno kilo, které člověku stačí na dva týdny, by přitom mohlo stát asi 7,4 dolaru, tedy v přepočtu zhruba 160 korun. A to k růstu potřebuje v podstatě jen vzduch.
  • Výroba připomíná vaření piva nebo mléčné kvašení. Kvasinky se dají do vody, do které se přidává oxid uhličitý a vodík. Oba komponenty jsou vyráběny z ovzduší pomocí obnovitelných zdrojů energie
  • Další unikátní vlastností Soleinu je to, že si uhlík z oxidu uhličitého dokáže vzít, aniž by k tomu potřeboval cukr.
  • Vzniklý protein až stokrát šetrnější k životnímu prostředí než jiné zdroje bílkovin, včetně těch, které se vyrábí z rostlin
  • Je cena se předpokládá na úrovni 5 - 6 eur za jeden kilogram prášku
  • Produkt může být vyroben kdekoliv na světě, včetně oblastí, kde tradiční produkce proteinů nebyla nikdy možná
  • Solein vypadá a chutná jako běžná pšeničná mouka (obsahuje 50 až 60 % proteinů, sacharidy a tuk), lze ho přidávat do jogurtů, smoothie, těstovin, chleba a dalších potravin.
  • Solein by mohli v budoucnu při cestách do hlubokého vesmíru využívat astronauti.
  • Startup už v listopadu 2021 také zažádal Evropský úřad pro bezpečnost potravin o schválení Soleinu pro vstup na trh. Zatím už ale údajně i začal stavět svou první větší továrnu, která má být hotová už v první půlce roku 2023 a vyrábět až 100 tun proteinu ročně.
  • Lze tuto technologii (fotosyntéza je nahrazena vodíkem) použít i na jiné obory (výroba celulózy a lignitu) a snížit tak naši uhlíkovou stopu na zlomek současné velikosti?
  • Známe důsledky konzumace Soleinu na naše zdraví, psychiku, přírodní prostředí?

Lze technologii  použitou při výrobě SOLEINU (fotosyntéza je nahrazena vodíkem) použít i na jiné obory (výroba celulózy a lignitu) a snížit tak naši uhlíkovou stopu na zlomek současné velikosti?

13.1.2022 Denní dávku proteinů člověka by dokázal pokrýt za 10 korun a na jejich výrobu oproti třeba hovězímu potřebuje jen setinu vody a tisícinásobně méně půdy. Finský podnik produkuje i méně emisí a svůj produkt živí právě hlavně plyny. Světová populace se ani ne za 30 let rozroste o 1,7 miliardy lidí a produkce i kvůli změně klimatu a menší úrodě bude podle OSN čelit poptávce vyšší o 60 až 100 procent. Porostou ale i nároky na emise, objem spotřebované vody či potřebnou půdu.

  • Takzvaný Solein, protein, který vyrábí a testuje finský start-up Solar Foods, už teď ale vše z toho minimalizuje. Jedno kilo, které člověku stačí na dva týdny, by přitom mohlo stát asi 7,4 dolaru, tedy v přepočtu zhruba 160 korun. A to k růstu potřebuje v podstatě jen vzduch.
  • Vytváříme podmínky k růstu jediného mikromu pomocí technologie zvané plynová fermentace. Mohli byste to přirovnat k výrobě piva nebo vína. Třeba při výrobě vína přidáváte kvasnice do cukernatého roztoku, a tyhle kvasnice pojídají cukr kvůli uhlíku a energii, aby rostly a vylučovaly alkohol. My děláme to samé, ale naše mikroby nejí cukr, ale vodík a oxid uhličitý, které v podobě plynů necháváme probublávat v našem fermentovači.
  • Vodík i kyslík nezbytné k výrobě získává bioreaktor v Helsinkách elektrolýzou vody. Energii na to bere zatím z nedaleké vodní elektrárny, v budoucnu chce start-up využít i solární a větrné zdroje.
  • Čistá energie pohání také lapač oxidu uhličitého z okolního vzduchu, který vychází z technologií NASA. CO2 nepotřebuje tolik, cíl Solar Foods ale není čistit atmosféru. Emise vypouštěné při výrobě jeho jsou pětinové oproti produkci rostlinných a setinové oproti produkci živočišných bílkovin. Skoro stonásobně nižší je oproti masu také spotřeba vody na jedno kilo čistého proteinu v produktu. U hovězího je to přes 130 tisíc litrů, zatímco u Soleinu podle start-upu asi 1490 litrů.
  • Nejpodstatnější je se úplně oprostit od agrokultury. Při procesu se totiž nepoužívají žádné zemědělské suroviny. A pokud máme počítat jenom zařízení pro fermentaci, a brát ho třeba za jeden hektar sóji či podobně, potřebovali bychom stále 20 000 krát méně půdy na výrobu stejného množství proteinu ve srovnání s rostlinnou produkcí.
  • K vypěstování dostatku proteinu k nakrmení celého světa by s touto technikou podle deníku Guardian stačila plocha menší než rozloha státu Ohio, který je o půlku větší než Česko. Nejlepší by pro stavbu větších továren s bioreaktory přitom byly pouště, kde by prý solární energie mohla za pár let vycházet i na 15 eur za megawatthodinu a produkce by tak byla opravdu levná - například jako ta nejméně nákladná sója.
  • Kromě vodíku, kyslíku a uhlíku potřebuje Solein už jenom stopové množství dusíku a minerálů. Výsledek namnožený z jediného mikrobu tvoří z 60 procent bílkoviny, z 20 až 25 procent karbohydráty a zbytek tuk. Dochutit se dá různě.
  • Aplikovat by se to dalo od zmrzlin po jogurty, v podstatě by se z toho dala vyrábět ale i napodobenina masa. Takže to vlastně mohou být jak sladkosti od zmrzliny, přes jogurty po smoothies, tak náhražky masných produktů.
  • Solein by mohli v budoucnu při cestách do hlubokého vesmíru využívat astronauti.
  • Startup už v listopadu 2021 také zažádal Evropský úřad pro bezpečnost potravin o schválení Soleinu pro vstup na trh. Zatím už ale údajně i začal stavět svou první větší továrnu, která má být hotová už v první půlce roku 2023 a vyrábět až 100 tun proteinu ročně.
  • V současnosti se produkce jídla podílí na změně životního prostředí zhruba ze třetiny, přičemž 80 procent z toho tvoří živočišná výroba, a proto ji chce nahradit.
  • Mezi další možná řešení potravinové krize se řadí i vědecké týmy a firmy, které se zabývají zpracováním a konzumací hmyzu. Ten totiž stále potřebuje krmivo, oproti prasatům například asi o dvě třetiny méně, a nevyžaduje tolik vody a prostoru. Na kilogram proteinů ze cvrčka by to mělo být asi jen pět litrů vody.
  • https://www.seznamzpravy.cz/clanek/tech-technologie-startup-vyrabi-jidlo-ze-vzduchu-svet-by-levne-uzivil-z-plochy-maleho-statu-185627#

7.1.2022 Výzkumníkům z finské společnosti Solar Foods se podařilo získat protein bohatý na živiny zvaný solein, který se vyrábí z jediného mikroba pomocí oxidu uhličitého ze vzduchu a vodíku, který se štěpí z vody pomocí elektřiny. Generální ředitel firmy Pasi Vainikka říká, že proces fermentace plynu p

oužívaný k vytvoření proteinu je v některých ohledech srovnatelný s tím, jak se vyrábí pivo nebo víno.

Náš mikrob se neživí cukrem, ale vodíkem a oxidem uhličitým. A v tom je ten zásadní zlom, jak se odpoutat od zemědělství. Nepoužívá se žádná zemědělská surovina." Zemědělství a související využívání půdy totiž významným způsobem přispívá ke vzniku skleníkových plynů na celém světě. "Problémem současného potravinového systému je, že asi jedna třetina dopadu na klima v důsledku lidské činnosti je způsobena tím, co jíme a asi 80 procent z toho je způsobeno živočišnou výrobou," řekl Vainikka. "Takže musíme do značné míry odstranit zvířata ze systému zásobování těmito potravinami. Solein je nutričně podobný masu a mléčným výrobkům, které chceme nahradit."

Finská společnost Solar Foods proto už začala stavět první velkou továrnu, která bude dodávat na trh "vesmírná jídla" na bázi seleinu. Její provoz má být spuštěný v první polovině roku 2023. Očekává se, že bude ročně vyrábět čtyři miliony porcí jídel.

https://techsvet.cz/nejnovejsi-zpravy/vedci-ve-finsku-vyrobili-potraviny-jen-ze-vzduchu-tvrdi-ze-zachrani-lidstvo-na-zemi-i-ve-vesmiru/lubosvojtech/?

 

 

 

0 produktů
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma!