Taniny jsou organické kyseliny, které jsou obsaženy v kůře a listech - způsobují stahování a smršťování tkání - kůže a hlenovité membrány mohou získat větší odolnost vůči podráždění a zánětům. Taniny jsou rozpustné ve vodě a sráží se v alkaloidech - používají se jako protijedy při otravě alkaloidy. Taniny se velmi často vyskytují v čeledi vrbovitých, bobovitých, růžovitých a vřesovitých.
- mirní mokvavé boláky popálenin
- stahují hemeroidy a vředy
- tlumí průjem
Bylinky s obsahem taninů:
- řepík lékařský
- netřesk
- kontryhel
- rdesno hadí kořen
- zběhovec lesní
- hluchavka nachová, popenec břečťanový
- jahodník obecný, listy maliníku a ostružiníku
- dubová kůra, buk, olše, kaštanovník jedlý, ořešák
- kešu
Taniny a jejich účinky:
- taniny neboli třísloviny vyvolávají stahy svalů a vlásečnic, čímž brání všemožným škodlivinám, aby pronikaly do krve, jsou tedy nesmírně užitečné pro zmírnění krvácení a chrání před nemocemi srdce