Quercetin (KWAIR-Suh-ten, kvercetin) je flavonoid (flavonol ve vázané i volné podobě), sloučenina nacházíející se v ovoci a zelenině. Flavonoidy začaly zajímat vědeckou obec, protože mají velký potenciál a příznivé účinky na lidské zdraví, např. quercetin je antioxidant, který má protizánětlivé, protinádorové a protivirové účinky. Flavonoidy byly objeveny až v roce 1930, a je objeveno více jak 3500 druhů.
- Quercetin se nalezená ve slupce jablek, bobulích, čaji a červeném vínu.
- kvercetrin se neničí tepelnou úpravou ani mražením
Quercetin (kvercetin) a jeho účinky:
- pomáhá snížit zánět, eliminuje bolest
- Quercetin tlumí uvolnění histaminu
- chrání před kardiovaskulárními chorobami, snižuje krevní tlak, posiluje imunitní systém
- pomáhá normalizovat krevní oběh
- pomáhá udržovat čisté a průchodné cévy
- zlepšuje lipidový profil
- zlepšuje výdrž a výkon při sportu
- účinný na určité typy rakoviny (např. plíce, prostata)
- snižuje krevní tlak
- stablizátor žírných buněk - zabrání alergické dermatitidě
- v léčbě astmatu
- regulovat (snižovat) produkci histidindekarboxylasy, která přeměňuje přijímaný histidin na histamin
- pomáhá při ochraně jater před alkoholovým poškozením
- reguluje basofily a zabraňuje tak uvolňování histaminu
- pro léčbu chronických zánětlivých onemocnění
- chrání tělo před toxíny
- regeneruje tkáně
- kvercetin je zodpovědný za zlepšení hladiny cholesterolu a plaku v tepnách, působí jako jako prevence aterosklerózy a cévních příhod
- působí proti stárnutí (silný antioxidant), potlačuje poškození DNA
- zlepšuje kvalitu spermatu – podpůrná léčba při mužské neplodnosti
- podávání quercetinu (společně s vitamínem C – 500 mg quercetinu + 250 mg vit.C) po dobu 8 týdnů může zlepšit parametry jako je bazální metabolický výdej, čistá svalová hmota
- v těhotenství může přispívat ke správnému vývoji plodu
Zdroje quercetinu (kvarcetinu) v potravinách:
- česnek (nejvíce ve slupce česneku) – slupku vysušte a pak rozemelte na prášek pomocí mlýnku na kávu. Jednu polévkovou lžíci na 250 ml vřelé vody a nechejte vyluhovat přes noc
- libeček (170 mg / 100 g), čistí krev, detoxikuje organismus, ulevuje při revmatismu a dně, pomáhá při onemocnění dýchacích cest
- kapary (čerstvé v průměru 230 mg quercetinu / 100 g)
- jablka (v průměru kolem 4 mg na 100 g)
- arónie (kolem 18 mg / 100 g)
- borůvky (8 mg / 100 g)
- černý bez (27 mg / 100 g)
- goji (14 mg /100 g)
- chřest (14 mg / 100 g)
- šťovík tupolistý (86 mg quercetinu / 100 g a vysoký obsah železa!)
- čerstvý koriandr (53 mg / 100 g)
- syrové fenyklové listy (49 mg / 100 g)
- syrová kapusta (23 mg / 100 g),
- vařená cibule (24 mg / 100 g)
- červená cibule syrová (32 mg / 100 g), nejvíce je ve slupce
- papričky ancho (nebo-li poblano, 28 mg / 100 g)
- listy ředkve (70 mg / 100 g)
- rukola (66 mg / 100g )
- pohanka (15 mg / 100 g)
- chia semínka (18 mg / 100 g)
- karobový prášek (58 mg / 100 g)
- kakaový prášek (10 mg / 100 g)
- quinoa
- třezalka tečkovaná (quercetin je zodpovědný za žlutou barvu květů)
- brusinky
- švestky
- brokolice
- sladké brambory
- ostropestřec mariánský – semena
- vrbovka malokvětá
- kalísie vonná, zdroj kvercetinu a kempferolu
- rdesno ptačí, obsahuje flavonoidy, třísloviny, kyselinu křemičitou, silice, slizy, minerální látky a látku kvercitrin, která má antioxidační účinky
- fenykl je zdrojem lavonoidů (kempferol, kvercetin)
- pažitka
- Mangold je cenným zdrojem vápníku, draslíku, hořčíku, fosforu, železa, zinku, selenu, mědi, manganu, vitamínů skupiny B (B1, B2, B5, B9, B12), vitamínu C, A, dále pak rutinu, kvercetinu i vlákniny