Třísloviny

Třísloviny (taniny) jsou rostlinné látky charakterictické svíravou chutí. Hojně se vyskytují hlavně v kůrách listech různých rostlin. Jsou rozpustné ve vodě, srážejí alkaloidy, bílkoviny i těžké kovy

Chlór eliminuje působení tříslovin, proto při přípravě je vhodné použít uhlíkový filtr nebo šungit. Pokud vnitřně používáte rostliny s vysokým obsahem tříslovin, dochází k obalení jaterní buňky a proto nepracují dobře játra.

Potraviny a bylinky s obsahem tříslovin:

  • levandule lékařská
  • borůvky, ostružiník
  • mochna nátržník
  • kešu
  • řepík lékařský, netřesk, kontryhel, rdesno hadí kořen, zběhovec lesní
  • hluchavka nachová, popenec břečťanový
  • jahodník obecný, listy maliníku a ostružiníku
  • dubová kůra, buk, olše, kaštanovník jedlý, ořešák

Třísloviny (taniny) a jejich účinky:

  • antibakteriální účinky
  • snižují draždivost a bolestivost při zánětech
  • zastavují krvácení (dásní)
  • působí proti silnému pocení
  • vhodné při průjmových onemocněních
  • působící antitoxicky
  • na vzduchu se třísloviny rozkládají působením kyslík (proto je skladujeme v těsně uzavíratelných nádobách)
  • taniny neboli třísloviny vyvolávají stahy svalů a vlásečnic, čímž brání všemožným škodlivinám, aby pronikaly do krve, jsou tedy nesmírně užitečné pro zmírnění krvácení a chrání před nemocemi srdce
0 produktů
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma! 2x výdejní místo