Třísloviny (taniny) jsou rostlinné látky charakterictické svíravou chutí. Hojně se vyskytují hlavně v kůrách listech různých rostlin. Jsou rozpustné ve vodě, srážejí alkaloidy, bílkoviny i těžké kovy
Chlór eliminuje působení tříslovin, proto při přípravě je vhodné použít uhlíkový filtr nebo šungit. Pokud vnitřně používáte rostliny s vysokým obsahem tříslovin, dochází k obalení jaterní buňky a proto nepracují dobře játra.
Potraviny a bylinky s obsahem tříslovin:
- levandule lékařská
- borůvky, ostružiník
- mochna nátržník
- kešu
- řepík lékařský, netřesk, kontryhel, rdesno hadí kořen, zběhovec lesní
- hluchavka nachová, popenec břečťanový
- jahodník obecný, listy maliníku a ostružiníku
- dubová kůra, buk, olše, kaštanovník jedlý, ořešák
Třísloviny (taniny) a jejich účinky:
- antibakteriální účinky
- snižují draždivost a bolestivost při zánětech
- zastavují krvácení (dásní)
- působí proti silnému pocení
- vhodné při průjmových onemocněních
- působící antitoxicky
- na vzduchu se třísloviny rozkládají působením kyslík (proto je skladujeme v těsně uzavíratelných nádobách)
- taniny neboli třísloviny vyvolávají stahy svalů a vlásečnic, čímž brání všemožným škodlivinám, aby pronikaly do krve, jsou tedy nesmírně užitečné pro zmírnění krvácení a chrání před nemocemi srdce