Anetol (anethol), aromatický alkohol (sladká silice), zvaný též lékořicový kafr, který způsobuje charakteristickou chuť a vůni anýzu, fenyklu, adyánu a anýzové myrty. Při pokojové teplotě má podobu bílých krystalů. Podobnou látkou je estragol (estragol je izomer anetolu), liší se ve dvojné vazbě, aromatická sloučenina obsažená v estragonu, listech aksamitníku a bazalce. Nemá však žádnou spojitost s glycyrrhizinem, sloučeninou způsobující sladkou chuť lékořice. Anetol je výrazně sladký (třináctkrát sladší než cukr) a má významné chuťové vlastnosti.
- dezinfikuje a pomáhá proti infekcím v krku
Přírodní zdroje anetolu:
- anýz
- anýzová myrta
- lékořice
- čechřice vonná
- badyán (čínský anýz, hvězdicový anýz), vůní připomíná anýz (obsahuje až 5% anetolu)
- fenykl, má anýzovou chuť
- aksamitník, listy (Aztékové používali tuto bylinu pro vstup do spirituálního světa)
Anetol a jeho účinky:
- pomáhá bojovat proti infekcím a bakteriím
- ničí bakterie a chrání proti chřipce
- působí proti parazitů i při vnějším použití
- pomáhá bojovat proti rakovině, cukrovce a zánětům
- podporuje zdraví mozku
- má antibakteriální a fungicidní vlastnosti a především v případě ledvin má antikonvulzivní (protikřečové) účinky
- působí podobně jako estrogen – pomáhá ženám udržovat hormonální rovnováhu