Bedrník anýz (anýz vonný, Pimpinella anisum) je jednoletá bylina s aromatickou vůní, dorůstá výšky až 50 cm, kvete žlutobílými květy od května do června. Anýz je zdrojem proteinů, polysacharidů, vlákniny, tuků, flavonoidů, cukrů, silic (anetol), po odkvětu se sbírají semena v průběhu srpna. Plody anýzu jsou původem ze Středomoří a patří mezi nejznámější koření. Již Hippokrates používal bedrník anýz při léčbě kašle a při problémech s dýchacím ústrojím. Ve středověku se plody anýzu také používaly smíchané s medem a octem na kloktání při polestech v krku. Anýz je botanicky příbuzný kopru, fenyklu, kmínu a římskému kmínu.
Badyán (nazávaný hvězdicový anýz, čínský anýz) je ve skutečnosti tvrdým oříškem plodu stromu badyáníku pravého s výrazným hvězdnatým tvarem - používá se jako koření. Badyán je zdrojem také ceněné silice (anetol) podobně jako semena bedrníku anýzu, kterému jsou je velmi podobná.
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Použití: pro přípravu odvaru a do čajových směsí, jako koření (mletý anýz), při nakládání (okurek, červeného zelí a řepy), přidává se do koláčů, sušenek a pečiva, do kompotů, při výrobě anýzovky (Pastis, Ouzo, Arrak, Rakije)
Vůně anýzu: typická lekořicová, kořeněná, nepatrně sladká
Skladování: v suchu, temnu, v uzavřené nádobě (pokud je zvětralý, hnědne)
Aktivní látka: anetol
Skladování: v suchu, temnu, v uzavřené nádobě (pokud je zvětralý, hnědne)
Kontraindikace: nevhodný v těhotenství, není vhodný pro dlouhodobé užívání, použití konzultujte s lékařem
Stanoviště:
Sběr: plod- dvounažka, srpen až září
Květ: bílý
Plod: dvounažka
Čeleď: miříkovité (Apiaceae)
Záměna: s jedovatými plody bolehlavu
Lidové názvy: bedrník anýz, anýzový bedrník, anýž
Lidové říkanky, písně: Pijme pivo s bobkem, jezme bedrník, nebudeme stonat, nebudeme mřít – tak to bába povídala, když do lesa chodívala na ten bedrník.
Magie bylinek: popíjení čaje nám pomůže během několika dní zbavit negativních snů a i zlepšit psychickou rovnováhu během dne
Signatura:
anýzový nálev: 1-2 čajové lžičky anýzových semen rozdrcených těsně před použitím, zalijeme 250ml vroucí vody, přikryté necháme 15 minut vylouhovat a scedíme. Uzíváme dle potřeby 2-3 x denně
anýzový odvar: 2 polévkové lžíce za lijeme 500ml vody, vaříme 10 min. a nakonec scedíme. Odvar má silnější účinek než nálev.
Kontušovka: naložíme drcené plody bedrníku anýzu (20g), badyánu (10g), koriandru (15g) do jednoho litru lihu nebo vodky a necháme macerovat (min. 2 dny), scedíme a nakonec můžeme dosladit jemně medem. Pokud chceme výraznější chuť můžeme přidat větší množství základních surovin
Anýzovka: drcená semena anýzu (cca 25g) naložíme do 300ml vodky nebo jiného alkoholu, necháme 10 dní macerovat, následně svaříme 500g cukru a 500ml vody, necháme vychladnout a macerát scedíme a obě směsi smícháme. Můžeme ji dochutit citronovou šťávou nebo medem.
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |