Vitamin K2 (menachinon) je důležitý pro správní srážení krve a také pro silné a zdravé kosti. Vitamin K2 je rozpustný v živočišných tucích, podporuje ukládání vápníku do kostí a zubů. Deficit vitaminu K2 může vést k řadě dalších onemocnění, včetně rakoviny, cukrovky či nemocí ledvin.
Vitamín K a jeho neschvápené účinky:
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- podporuje správnou srážlivost krve, zastavuje krvácení z nosu
- protirakovinné účinky (k2)
- společně s vitaminem D3 podporuje ukládání vápníku do kostí a zubů
- je naprosto nezbytný pro pevnost kostí a zdraví srdce a cév, snižujete riziko kardiovaskulárních onemocnění
- má potenciální úlohu pro zdraví kostí, a to podporou tvorby kostí a jejich posilování
- pomáhá předcházet poškození neuronů v mozku, a tím se podílí při léčbě a zpomalení postupu Alzheimerovy choroby
- důležitý při udržování minerální hustoty kostí a jejich integrity (prevence onemocnění osteoporózou či artritidou)
- je doporučován pro svoji účinnost při zastavení ztráty kostní hmoty u lidí s osteoporózou, může snížit riziko zlomenin u pacientů s osteoporózou až o 80 %
- pomáhá při prevenci dutin a remineralizaci zubů
- může zlepšit citlivost na inzulin, což může pomoci snížit možnost vzniku cukrovky
- protizánětlivé účinky
- je důležitý při tvorbě kostí (společně s vitaminem D) a správné funkci jater
- působí proti vzniku ledvinových kamenů (díky vitamínu K)
Přírodní zdroje vitaminu K (Fylochinon) :
- granátové jablko, moruše bílá, klikva, arónie - černý jeřáb
- rakytník řešetlákový
- datle
- zelený ječmen prášek, špenát, moringa olejodárná, brokolice, kapusta, hlávkový salát
- píniové oříšky
- vaječné žloutky, kuřecí maso, hovězí a vepřové maso
- fermentované sojové boby, sýr, mléko, máslo
- petrželová nať
- řapíkatý celer obsahuje spoustu vitaminu C (dokonce více než citron), vitaminy K, E a především kyselinu listovou
- pažitka je jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu K, který má potenciální úlohu pro zdraví kostí, a to podporou tvorby kostí a jejich posilování. Vitamin-K v potravě pomáhá předcházet poškození neuronů v mozku, a tím se podílí při léčbě a zpomalení postupu Alzheimerovy choroby
- Brukev řepka tuřín, obsahuje opravdu hodně vitaminů – například C, B, E, A nebo K
- čerstvá nať mrkve má opravdu působivý seznam živin včetně vitaminu A, C a K, vápníku, železa. Obsahuje také fenolové sloučeniny, karotenoidy a další stopové množství různých antioxidantů
- kokoška pastuší tobolka
- chlorofyl
Vitamin K, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- Přispívá k udržení normálního stavu kostí
- Přispívá k normální srážlivosti krve