Vitamín B12, !kobalamin, kyanokobalamin), v případě nedostatku vzniká chudokrevnost. Nedostatek vitaminu B12 je často spojován s vegany a vegetariány, kde díky omezení části pestré stravy docházi k nedostatečnému doplňování z potravy. Vitamin B12 si tělo neumí samo vytvořit, proto ho musíme příjímat v potravě. Nejohroženější skupinou obyvatel, kteřá trpí nedostatkem vitamínu B12 zejména vegetariáni, vegani (ostlinná strava neobsahuje vitamin B12), senioři nad 60 roků (nadměrné užívání léků), těhotné a kojící ženy (důsledkem mohou být vývojové vady dítěte).
- vitamin B12 společně s vitaminem B6 a B9 pomáhá snižovat hladinu homocysteinu
- podle odhadů asi 45% lidí ve věku na 65 roků trpí nedostatkem vitaminu B12, ale skutečnost může být ještě vyšší
- dlouhodobý nedostatek vitamínu B12 je jednou z nejčastějších příčin nutričních problémů současnosti
Více o vitaminu B12
Přírodní zdroje vitaminu B12 v potravinách
- ??někdy nesprávně uváděné - chlorella, spirulina, nori, maca peruánská, šťáva z granátového jablka??
- vejce (žloutek), drůbeží maso
- sýry, mléko, sýry, mléčné výrobky (pravý Řecký jogurt)
- ryby, ústřice, losos, treska, makrela
- hovězí, veřové maso a játra, jehněčí, vnitřnosti
- pangamin, pivovarské kvasnice
- fermentované kysané zelí, mléčně kvašená zelenina
- fortifikované potraviny - potraviny obohacené o vitamin B12 (rostlinné nápoje, cereálie)
Vitamin B12, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu
- Přispívá k normální činnosti nervové soustavy
- Přispívá k normálnímu metabolismu homocysteinu
- Přispívá k normální psychické činnosti
- Přispívá k normální tvorbě červených krvinek
- Přispívá k normální funkci imunitního systému
- Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání
- Podílí se na procesu dělení buněk
Projevy nedostatku vitamínu B12:
- neustálá únava, špatná nálada, opakované nevolnosti, nervová labilita, dušnost a závratě
- svalová slabost a necitlivost končetin či jejich brnění (díky snížené hladině kyslíku v krvi můžeme cítit mravenčení a znecitlivění končetin)
- zhoršení paměti
- blednutí kůže - nažloutlý odstín pokožky (zvýšená hladina bilirubinu v krvi - nízký obsah červených krvinek), anémie (nedostatek vitamínu B9 a B12)
- zhoršená chuť k jídlu
- zhoršení pozornosti a duševní výkonnosti, změny nálad, úzkost, deprese a poruchy soustředění
- porucha svalové koordinace, třes
- zhoršení zraku (rozmazané a dvojité vidění), může se poškodit zrakový nerv a retinální cévy oka
- emociální poruchy (nedostatek serotoninu může vést k emočním poruchám) - změny nálad, podrážděnost a plačtivost
- častou příčinou nedostatku vitaminu B12 může být střevní onemocnění a problémy se zažívacím traktem (projevuje nevolnostmi, zvracením, pálením žáhy, nadýmáním a plynatostí, zácpou a průjmy)
- nárůst pigmentace a akné
- pálení záhy, dlouhodobé užívání léku způsobuje zasadité prostředí ve střevech (využit vitamin B12 ve střevech lze pouze v kyseleém prostředí)
- nedostatek B12 může urychlit vývoj aterosklerózy a ischemické choroby srdeční
Vitamin B12 a jeho neschválené účinky:
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- pro vytváření červených krvinek (brání anémii) a hemoglobinu
- pro dodání energie, působí jako životabudič
- při anorexii - zvláště k nabrání hmotnosti a zvýšení chuti k jídlu
- chrání kuřáky před vznikem rakoviny plic
- podporuje trávení tuků, sacharidů a bílkovin
- posiluje kosti a působí jako prevence proti vzniku osteoporózy
- působí preventivně proti onemocněním srdce
- CNS - neurologické poškození způsobené dlouhodobým nedostatkem vitamínu B12 může být ireversibilní (nezvratné)
- podporuje krvetvorbu
- podporuje replikaci DNA
- chrání nervové buňky, podporuje kognitivní funkce (paměť, učení, koncentrace)
- snižuje hladinu LDL cholesterolu, snižuje výskyt srdečních chorob, normalizuje krevní tlak