Vitamín D obsahuje vitamin D2 (ergokalciferol) a D3 (cholekalciferol), které se liší chemickým složením. Vitamín D3 je v živočišných tucích rozpustný vitamín (podobně jako vitamin K2). Jeho nedostatek způsobuje špatné vstřebávání vápníku, více. Pro většinu evropského obyvatelstva je získávání vitamínu D přirozenou cestou v kůži postačující. Mezinárodní zdravotnická organizace WHO doporučuje do věku 50 roků příjem 200 mezinárodních jednotek (IU), do 65 roků 400IU a nad 70 roků až 800IU. 5μg ve 100 g odpovídá 200IU. 90% vitamínu D3 získává tělo přes kůži ze slunce (vitamin D3 se nazývá "sluneční vitamin") a zbytek, tedy 10% ve formě stravy. Vitamin D3 je přirozeně se vyskytující forma vitaminu D, který vzniká v kůži působením slunečního záření.
- hypervitaminóza D - nadbytek vitamínu D
- v současnosti trpí nedostatkem vitaminu D téměř 60 % populace populace všech věkových skupin, z toho polovina má hodnoty tohoto vitamínu na extrémně nízké úrovni, což lze zjistit krevním testem u lékaře
- vstřebávání vitamínu D3 se z věkem snižje a negativně na vstřebávání působí pigment pokožky (opálení působí jako filtr)
- nejvhodnější období pro vstřebávání vitamínu D3 ze slunce je období červenec-srpen kolem poledne 11-14 hodina (během dne můžeme načerpat až 1200mg vitamínu D = 48000 I.U.), je doporučený pobyt na slunci cca 15 - 30 min. odhaleni
- vitamin D ovlivňuje více než 200 procesů v těle
- důvodem nedostatku vitamínu D může být i smog, který propouští sluneční záření v omezeném množství, stejně tak používání ochranných opalovacích prostředků
Hladinu vitaminu D3 lze zjistit rozborem krve u lékaře. Vitamin D3 se hůře vstřebává přes kůži u starších osob a tmavších fototypů pleti.
„Dosáhnout správné hladiny vitaminů D3 a K2 pouze stravou a pobytem na slunci je v našich podmínkách prakticky nemožné (vhodná doba pro příjem vitamínu D3 je pouze v období prázdnin v době od 11 do 15 hodin), proto doporučuji doplňovat pestrou stravu (zejména zelenou zeleninu)vitaminovými doplňky,“ říká MUDr. Jana Čepová, Ph.D.
Imunolog Víšek: Čím více je člověk opálený, tím méně vitamínu D si vytváří. Vitamín D v naší kůži vzniká díky UVB záření z provitamínu 7-dehydrocholesterolu. S ním ale o sluneční paprsky v kůži soupeří také melanin. Díky němu jsme tak hezky opálení, ale také tím snižuje produkci vytouženého "déčka". Lidé s tmavší pletí a opálením tak potřebují na slunci strávit delší čas, aby dokázali vytvořit stejné množství vitamínu D.
Vitamin D3 a jeho neschválené účinky:
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
pobyt na slunci skutečně „opravuje“ a regeneruje oběhový systém, přičemž snižuje oxidační stres v cévách, čímž skutečně předchází srdečním potížím (profesor chemie Tadeusz Malinski z Ohijské státní univerzity)
- zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- snižuje riziko vzniku Alz. choroby, podporuje kognitivní funkce
- působí proti vzniku neurodegenerativních chorob
- podporuje zdraví mozku
- vitamin D získaný pobytem na slunci dodává energii, navozuje optimistickou náladu a příznivě ovlivňuje duševní zdraví
- snižuje riziko srdečních onemocnění (důsledkem může být arteriální hypertenze, diabetes, ateroskleróza, srdeční infarkt, vysoká hladina cholesterolu, obezita nebo nadměrná konzumace tučných potravin)
- silný stimulátor oxidu dusnatého, který reguluje tok krve, zatímco zabraňuje vzniku krevních sraženin
- snižuje výskyt autoimunitních onemocnění (posiluje imunitní systém)
- podporuje zdravé zuby a správné fungování svalů, podporuje zdraví kostí a zubů
- podílí se na růstu krevních, svalových a kožních buněk
- podporuje redukci hmotnosti
- udržuje správnou hladinu vápníku a fosforu v krvi (zejména pro děti je důležitý pro vývoj, růst a obnovu kostí)
- má schopnostech chránit před infekcemi a v zimních měsících i před prochladnutím a chřipkou
- vstřebávání vitaminu D3 podporuje vitamin K2 - oba vitamíny jsou rozpustné v tucích
- působí jako prevence vzniku i závažných chorob (např. rakovina ) a zlepšuje prognózy chorob - MUDr. Jana Čepová Praha Motol
Vitamin D3 - schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- přispívá k udržení normálního stavu kostí (vitamín K2 MK7)
- přispívá k normální srážlivosti krve (vitamín K2 MK7)
- přispívá k normálnímu vstřebávání/využití vápníku a fosforu (vitamin D3)
- přispívá k normální hladině vápníku v krvi (vitamin D3)
- přispívá k udržení normální činnosti svalů (vitamin D3)
- přispívá k normální funkci imunitního systému (vitamin D3)
- podílí se na procesu dělení buněk (vitamin D3)
- udržuje zdravé zuby a kosti (k udržení normálního stavu kostí a zubů) - (vitamin D3)
Vitamín D3 (cholekalciferol), schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- Je potřebný pro normální růst a vývin kostí u dětí
- Přispívá k normálnímu vstřebávání/využití vápníku a fosforu
- Přispívá k normální hladině vápníku v krvi
- Přispívá k udržení normálního stavu kostí
- Přispívá k udržení normální činnosti svalů
- Přispívá k udržení normálního stavu zubů
- Přispívá k normální funkci imunitního systému
- Podílí se na procesu dělení buněk
Přírodní zdroje vitamínu vitamínu D3:
- potraviny zvyšující hladinu vitamínu D i v zimním období
- olej z tresčích játer (100ml obsahuje cca 500 ug - 20 000 IU), makrela, losos, ústřice, pstruh, štika, tuňák
- vaječný žloutek
- olej z mořských řas
- cereálie
- máslo, sýry, plnotučné mléko
- téměř není vůbec obsažen v ovoci a zelenině (např. špenát) - zdroj vitamínů a minerálů
- tofu, sojové boby
- sluníčko
Projevy nedostatku vitamínu D (dochází ke špatnému vstřebávání fosforu a vápníku do krve a v důsledku toho dochází k tzv. měknutí kostí)
- članek: 5 známek nedostatku vitamínu D
- vede k poklesu hladiny vápníku v krvi, dochází k řídnutí kostí tzv. osteoporóze
- svalová slabost, bolesti kloubů
- chřipka
- lupénka
- chronické onemocnění ledvin
- diabetes
- astma
- kardiovaskulární nemoci
- rakovina
- schyzofrenie a melancholie (deprese)
- poruchy autoimunity
- ztráta paměti
- únava