Vitamin F

Cena a štítky
0 produktů

Vitamín F (kyselina linolová či linolenová) není klasický vitamín, ale ve skutečnosti tuk, dokonce esenciální tuk nezbytný pro lidský organismus, který si tělo nedokáže vyrobit samo, takže je musíme získávat ze stravy.  Při nedostatku vitamínu F může docházet k bolestem hlavy, problémům s pokožkou, poruchám metabolismu anebo k nižšímu tlaku krve. Na druhou stranu příliš vysoký příjem esenciálních mastných kyselin také není právě ideální. V těle se totiž začnou hromadit tuky, což má vliv na zvýšení hmotnosti i kvalitu kůže. Navíc dochází k oxidaci tuků a vzniku nezdravých volných radikálů. Proti těm ovšem efektivně působí jiné vitamíny, a to především vitamín E.

  • vitamín F se ničí teplem (max. 47°C)

Vitamin F a jeho účinky:

  • má vliv na tvorbu, funkci a regeneraci buněčných membrán
  • podporuje biologické mladí a vitálitu
  • má příznivý vliv na stav vlasů, nehtů a pokožky (esenciálnímastné kyseliny ve stravě pomáhají kožním potížím předcházet)
  • pozitivně působí i na kardiovaskulární systém, protože pomáhá snižovat hladinu „zlého“ (LDL) cholesterolu
  • ovlivňuje srážení krve, brání kornatění tepen a chrání před zvýšeným krevním tlakem (prevence srdečních onemocnění)
  • podporuje obranyschopnost organismu

Zdroje vitaminu F:

  • mořští živočichové a ryby (humr, losos či sleď)
  • rostlinné oleje či semínka (lněná, dýňová, slunečnicová či konopná)
  • v ořeších (především ve vlašských jádrech a mandlích)
  • avokádu, sóji, obilných klíčcích či listové zelenině
Zobrazit více Zabalit
Tento obsah můžete editovat v agendě "Uživatelský obsah" v kategorii Objednávka pod názvem Uživatelský obsah nad výpisem kategorie.

Top