Vitamin E (vitamin plodnosti) je silný antioxidant a je nezbytný pro normální neurologické funkce. Studie zjistila, že nízká hladina některých typů vitaminu může zvýšit riziko výskytu Alzheimerovy choroby. Proč některé typy? Je to proto, že existují různé typy vitamínu E, tzv "izomery" vitamínu E a je jich celkem 8. Mozek potřebuje všech 8 izomerů pro optimální zdraví a všechny funkce, doporučená denní dávka je cca 400 miligramů. Čím vyšší hladinu cholesterolu máme, tím bychom měli přijímat více vitaminu E.
- 4 antioxidanty-tokoferoly
- 4 tokotrienoly
Problém je, že většina doplňků stravy s vitaminem E nezahrnují tokotrienoly. Takže i když jíte pilulku s vitaminem E pravděpodobně nedostane všechny vitamíny E potřebné pro mozek.
Pokud jsou vitamíny užívány ve velkém množství, dochází k soutěži mezi tokoferoly a tokotrienoly, tento stav pro tělo není pozitivní
Vitamin E a jeho účinky na zdraví:
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- antioxidant, působí proti volným radikálům, podporuje obranyschopnost organismu
- zpomaluje státnutí buněk, pleti a organismu jako celku (omezuje tvorbu vrásek a regeneruje pokožku)
- stimuluje tvorbu kolagenu a regeneraci buněk
- podporuje metabolické funkce
- působí jako prevence proti rakovinovému bujení
- prospívá při chronických zánětech ledvin
- zesiluje účinek vitaminu A (tím prospívá zraku)
- selen zesiluje účinek vitaminu C a E, podporuje společně s vitaminem E vstřebávání jodidu draselného.
- chrání pokožku před UV zářením
- příznivě působí na mozek, onemocnění mozku (Parkinsonova a Alzheimerova choroba) a podporuje nervovou soustavu
- snižuje riziko srdečně cévních onemocnění, podporuje kvalitu krevních cév, poskytuje prevenci před mozkovou mrtvicí
- podporuje správnou funkci reprodukčních orgánů
- pomáhá při regulaci předmenstruačních potíží a zmírňuje projevy návalů v menopauze
- reguluje hladinu krevního cukru a podporuje cirkulaci krve
- podporuje plodnost
- poskytuje prevenci katarakty a makulární degenerace
- chrání před oxidačním stresem
Vitamin E, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- Přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem
Přírodní zdroje vitamínu E:
- ořechy (mandle, kešu, lískové ořechy, vlašské ořechy), mají vysoký obsah tuků
- slunečnicová semínka, chia semínka, konopná semínka, lněná semínka, móringa olejodárná
- pšeničné klíčky
- listy vodnice
- rajčata, sladké brambory, paprika, petržel, pórek, brokolice, chřest, artyčoky, cibule, dýně, rebarbora, zelí, fenykl
- listová zelenina (špenát, kapusta, mangold), zelené listy
- luštěniny (sója, cizrna, čočka) červené řepy)
- mango, avokádo
Projevy nedostatku vitamínu E:
- tmavé skvrny na pokožce (nadměrná produkce kožního barviva melannu)
- prudké změny nálad a podrážděnost
- zhoršené kognitivní funkce
- zhoršené vidění za šera (nyktalopie)