Zinek patří mezi prvky, které mají klíčový vliv na správný vývoj a fungování všech živých organizmů. Zinek je obsažen více v živočisné stravě nez v rostlinné, proto je důležité zejména pro vegany a vegetariány důležité sledování jeho hladiny. Zinek je důležitý v období růstu a dospívání.
Zinek a jeho neschválené účinky na zdraví:
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- zinek má několik podpůrných rolí v imunitním systému, a proto je zinek vhodné přijímat zejména v chladném a chřipkovém období
- zinek také pomáhá při dělení a růstu buněk
- podávání zinku snižuje riziko úmrtí na zápal plic
- vědci uvádějí důkazy, že zinek může pomoci zabránit viru ve vstupu do těla a pomoci zpomalit replikaci viru, pokud k tomu dojde (https://www.sciencenews.org/article/coronavirus-covid-19-supplements-vitamins-what-we-know)
- podporuje pružnost pokožky a zdraví vlasů
- podílí na vývoji enzymů, stejně jako na samotné produkci i aktivitě bílých krvinek
- prospívá při mužské neplodnosti
- působí proti onemocnění diabetem
- zdroj energie a dobré nálady
- podporuje hojení ran a obranyschopnost organismu
- je klíčovou složkou pro funkce nervového systému
- podporuje produkci hormonů, růst svalů a vývoj
- zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
Zinek, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- Přispívá k normálnímu metabolismu kyselin a zásad.
- Přispívá k normálnímu metabolismu sacharidů.
- Přispívá k normálním rozpoznávacím funkcím.
- Přispívá k normální syntéze DNA.
- Přispívá k normální plodnosti a reprodukci.
- Přispívá k normálnímu metabolismu makroživin.
- Přispívá k normálnímu metabolismu mastných kyselin.
- Přispívá k normálnímu metabolismu vitaminu A.
- Přispívá k normální syntéze bílkovin.
- Přispívá k udržení normálního stavu kostí.
- Přispívá k udržení normálního stavu vlasů.
- Přispívá k udržení normálního stavu nehtů.
- Přispívá k udržení normálního stavu pokožky.
- Přispívá k udržení normální hladiny testosteronu v krvi.
- Přispívá k udržení normálního stavu zraku.
- Přispívá k normální funkci imunitního systému.
- Přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem.
- Podílí se na procesu dělení buněk.
Nedostatek zinku se projevuje:
Nepostradatelnost zinku potvrzuje skutečnost, že jeho nedostatečné množství v těle bývá spojováno s opakovanými infekcemi, kožními problémy, zánikem vlasových kořínků i reprodukčními poruchami.
- pomalým hojenín ran
- chronickou únavou, častými změnami nálad a nechutenstvím
- padáním vlasů, suchou pokožkou a lámavosti nehtů
- zhoršováním paměti
- smyslovými poruchy
- vede k opožděnému tělesnému a duševnímu dospívání
- přispívá k hubnutí
- nedostatek zinku může vést k hypotyreóze (snížená funkce štítné žlázy – nedostatečná produkce hormonů)
Přírodní zdroje zinku:
- dýňové semínko
- obilné klíčky, pohanka, rýže, kukuřice, luštěniny, fazole
- pivovarské kvasnice, droždí
- bramborová šťáva, které je zdrojem vitamin;u skupiny B, železa a zinku (společně s cibulovou šťávou se používá jako maska na vlasy)
- ořechy (kešu)
- tmavé maso, játra
- vaječné žloutky
- ústřice, krevety, tučné ryby
- čerstvé maliny
- listy podbělu lékařského díku obsahu zinku pomáhá při léčbě diabetu, podporuje hojení ran, ale také zlepšuje využití inzulínu
- Maca peruánská, je zdrojem minerálů (železo, vápník, hořčík, zinek, měď, sodík, draslík, jód), aminokyselin, saponinů, tříslovin, mastných kyselin (kyselina linolenová, palmitinová, oleinová, laurová, stearová), sterolů, proteinů, uhlovodanů, vlákniny a vitamínů (provitamin A, vitamíny skupiny B (B1, B2, B6), c a E.
- korálovec ježatý obsahuje zejména glukany, draslík, aminokyseliny, fosfor, selen, železo nebo zinek
- mléčné výrobky
- řapíkatý celer obsahuje spoustu vitaminu C (dokonce více než citron), vitaminy K, E a především kyselinu listovou, má vysoký obsah vápníku, železa, jódu, zinku, hořčíku a hlavně draslíku
2.3.2025 Listy vavřínu obsahují vedle bílkovin a vlákniny také silice, hořčiny, glykosidy, třísloviny, dále vitaminy A, B, C, kyselinu listovou a z minerálů vápník, hořčík, draslík, selen, zinek, měď a železo. Užívají se vnitřně i zevně a příznivě působí při léčbě celé řady onemocnění a obtíží.
- Je dobré jej popíjet pro snižování hladiny krevního cukru a je vhodný i pro osoby s diabetem II. typu. Poslouží výborně pro celkovou detoxikaci organismu. Podporuje vylučování škodlivých látek, posiluje činnost jater a močového měchýře, pročišťuje klouby a zabraňuje usazování solí kyseliny močové, které způsobují zejména u starších osob bolestivou dnu.
- Blahodárně působí při revmatických bolestech, dně, artritidě, otocích, při bolestech a zánětech kloubů a svalů, včetně krční páteře, kříže nebo sedacího nervu. Zabírají i při úrazech a pohmožděninách. Bolavá či postižená místa stačí několikrát denně potírat a masírovat (olejem, tinkturou), případně na ně přikládat teplé obklady (máčené ve výluhu).
- Bobkový list je běžné koření, které ale může mít mírné nežádoucí účinky. Pokud se užívá jako lék, je lepší použít rozemletý list než celý, který se nedá strávit a může způsobit zranění. Bobkový list může také vyvolat alergické reakce na pokožce nebo astmatickou reakci. Těhotné a kojící ženy by se měly vyhnout většímu množství bobkového listu, protože není známo, jak ovlivňuje plod nebo mateřské mléko. Existují obavy, že bobkový list může zpomalit centrální nervový systém, takže by se neměl užívat před operací.
- https://www.kupi.cz/magazin/clanek/20931-bobkovy-list-lecive-ucinky?
https://www.webmd.com/diet/bay-leaf-health-benefits
5.2.2025 Vlašské ořechy, mandle nebo kešu. Čím mohou být různé ořechy zdraví prospěšné, ale také jak je správně skladovat nebo jaká představují rizika při konzumaci? Nejen na to se Seznam Zprávy zeptaly nutriční terapeutky Šárky Knížkové.
-
Vlašské ořechy jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které tedy podporují zdraví srdce, cév a mozku a mohou mít vliv i na snížení krevního tlaku. Vlašské ořechy dále obsahují antioxidanty prospěšné pro udržení kognitivních funkcí nebo vitamin C důležitý pro imunitní systém. Prospěšné jsou i pro zdraví střev a najdete v nich dokonce melatonin, tedy spánkový hormon.
-
Z mandlí se vyrábí například i marcipán či nugát. Jejich plody disponují vysokým podílem vlákniny, která má obecně dobrý vliv na trávení a střevní mikrobiom. Obsahují také vitamin E, který má zase antioxidační účinky, a kyselinu listovou, jež příznivě působí třeba na udržení mozkových funkcí. U neloupaných mandlí je ve slupce více vlákniny a kyseliny fytové. Ta sice snižuje využití některých stopových prvků v těle. Ale zároveň je antioxidantem, reguluje hladinu glukózy v krvi, snižuje hladinu cholesterolu a působí jako prevence tvorby ledvinových kamenů, vzniku infarktu či rakoviny prsu a střev.
- Lískové ořechy mají ze všech ořechů nejvyšší obsah mononenasycených mastných kyselin, které pomáhají v těle snižovat hladinu nežádoucího LDL cholesterolu a naopak zvyšovat hladinu toho prospěšného – HDL. Tím lískové ořechy prospívají srdeční činnosti.
- Kešu obsahují prospěšné nenasycené mastné kyseliny. Jsou také bohaté na bílkoviny a obsahují antioxidanty lutein, zeaxantin a beta-karoten, které pomáhají udržovat zdraví očí. Obsahují také hořčík a vápník, čímž mohou zase přispívat ke zdraví kostí.
- Para (brazilské ořechy) vynikají zejména obsahem stopového prvku selenu, který má antioxidačními účinky. Podporuje také imunitní systém, zdraví štítné žlázy a chrání buňky před oxidativním stresem, čímž působí jako prevence chronických nemocí. Tento prvek se promítá i do zdraví nehtů a vlasů.
- Piniové ořechy kromě nenasycených mastných kyselin disponují také kyselinou listovou, železem a hořčíkem. Nebo také zinkem, který přispívá třeba ke zdraví kostí, pokožky, nehtů a vlasů, ale také hraje roli při vývoji imunitních buněk, plodnosti a reprodukci.
- Makadamové ořechy jsou ceněné pro obsah nenasycených mastných kyselin. Obsahují i měď, jež udržuje imunitu, a podobně působí také zastoupený mangan, který se navíc podílí i na tvorbě chrupavek a regeneraci kostí. Makadamové ořechy mohou také působit protizánětlivě a mají antioxidační vlastnosti.
- Pekanové ořechy kromě omega–3 jsou bohaté na vlákninu, důležitou pro trávicí soustavu a střevní mikrobiom, i železo, zinek, selen a měď.
- Pistácie přispívají také ke zdravé kardiovaskulární soustavě. Jednak zdravými tuky, ale i díky draslíku, elektrolytu prospěšnému pro správnou svalovou funkci, a tedy i pro srdce. Pistácie dokonce obsahují již zmíněný lutein důležitý pro zdraví očí. Lutein se konkrétně nachází v oční sítnici a chrání před modrým světlem.
- https://www.seznamzpravy.cz/clanek/magazin-jidlo-orechy-zdravi-269402