Yacon je vzhledově podobný tvarem bulvy batátům a jeho původ můžeme vystopovat v Jihoamerických Andách. Zejména Inkové ho díky své sladké chuti používali jako přírodní sladidlo. Yacon je zdrojem sacharidů (více jak 80%), enzymů, vlákniny, vitaminů A, B1, B2, C, a minerálů (vápník, železo, hořčík, draslík, sodík). Sladkost bulvy Yaconu je způsobena fruktooligosacharidy, kterých obsahuje cca 60%.
Yacon a jeho účinky na zdraví:
- při zažívacích problémech (zdroj prebiotik a vlákniny)
- působí proti zácpě
- snižuje chuť k jídlu
- vhodný pro diabetiky - nízký glykemický index
- nizký obsah kalorií
- protizánětlivé účinky
- snížuje riziko kardiovaskulárních chorob a civilizačních chorob (polyfenolové sloučeniny)
- podporuje snížení hladiny triglyceridů a cholesterolu
- podporuje metabolizmus - podporuje proces hubnutí
- snižuje hladinu tuků
- působí proti přirozenému procesu stárnutí (zdroj antioxidantů)
- podporuje obnovubakteriální flóry po léčbě antibiotiky
- čistící účinek na střeva (vláknina)
- diuretické účinky a používá se při léčbě nemocí ledvin a močového měchýře
Chutí připomíná jablko s melounem
Varianty Yaconu:
- prášek
- sirup, vyrábí se šetrným odpařováním šťáv vylisovaných z hlíz yaconu (má hustou konzistenci a tmavě hnědou barvu)