Kmín kořenný (kmín luční, Carum carvi) je dvouletá bylinka, která dorůstá do výšky jednoho metru, kmín patří mezi nejstarší koření světa, které je známé už mnoho tisíc let. Co možná ale o kmínu nevíte je to že se používal jako měna, kterou se platily desátky kněžím ve středověku. Kmín obsahuje silice, třísloviny, proteiny, tuky, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, vitamíny (A, B, C, E , K) nebo minerály (např. železo, hořčík, sodík, draslík, nebo vápník).
- římský kmín (šabrej kmínovitý, Cuminum cyminum) má malá semínka, která mají světlejší barvu a jsou více hořká (používá se také jako koření)
Kmín a jeho účinky:
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- podporuje odvodnění těla a zlepšuje trávení potravy
- má močopudné a antiseptické účinky
- zdroj antioxidantů, chrání tělo před volnými radikály
- podporuje obranyschopnost organismu a krvetvorbu
- usnadňuje léčbu zánětu dýchacích cest a ulehčuje vykašlávání hlenů
- zmírňuje zápach z úst
- detoxikuje a dezinfikuje střeva, vyhání střevní parazity
- působí jako prevence anémie (podporuje krvetvorbu), osteoporózy a prospívá při revmatismu
- snižuje hladinu LDL cholesterolu a krevního tlaku
- zvyšuje chuť k jídlu a podporuje trávení, podporuje činnost střev a žaludku
- kmínová silice napomáhá vylučování žaludečních šťáv, uvolňuje žaludeční křeče a omezuje hnilobné a kvasné procesy v trávicím traktu
- vhodný při kolikách a křečích
- působí proti nadýmání, povzbuzuje činnost žaludečních a střevních šťáv
- působí proti chronickým bolestem hlavy a normalizuje krevní tlak
- zdroj elektrolytů (hořčík, vápník, draslík a sodík)
- podporuje mozkové funkce
- působí proti střevním parazitům a houbám
- při akné (trudovitost), zrnko kmínu v sobě ukrývá velký podíl vitaminu E, který má protizánětlivé vlastnosti (rozemlít pár kousků a vmíchat je do trochy vody, aby vznikla snadno aplikovatelná pasta)
- zpomaluje stárnutí i tvorbu vrásek, chrání pleť před účinky škodlivých radikálů, přičemž zachovávají její pružnost i elasticitu (maska z kokosového oleje a kmínu)
- kmín kůži uklidňuje při svědění a regeneruje (stačí ho jen povařit ve vodě a tu si následně přilít do vany)
- používá se při vaření brambor na eliminaci účinků toxického solaninu
- ženám pomáhá při menstruačních bolestech a chudokrevnosti
- kmínka podporuje duševní svěžest a dlouhověkost
- má ochranné účinky proti rakovině, protizánětlivé vlastnosti
- kombinace zázvoru, citrónu a kmínu - urychluje metabolismus, brání zadržování vody v těle a pomáhá tím při hubnutí
Kmín kořený, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- Hladina lipidů v krvi
- Normální trávení
- Kojení
- Přirozená obranyschopnost - imunitní systém
Použití: na přípravu odvaru, jako koření na dochucení pokrmů, při pečení, na výrobu likéru
- jako koření se používá při vaření brambor a pečení masa
- používá se na výrobu kmínky (vyráběla se za studena macerací kmínu ve vodce a následným doslazením) a do některých vín a likérů
Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C v uzavřených nádobách
Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem
Čeleď: miříkovité (Apiaceae)
Vůně: jemná aromatická, kořenitá po rozdrcení
Barva květů: bílá
Stanoviště: roste planě na loukách, mezích a pastvinách
Sběr: semena v období červen-červenec
Plod: hnědá dvounažka, která uzraje až v druhém roce pěstování
Bylinka s podobnými účinky: černý kmín (černucha setá), římský kmín
Magie bylinek: kmín chrání před zlými kouzly a zbavuje tělo negativní energie
Signatura:
Jak vyrobit kmínku?
Už naši dědečkové nedali dopustit na kmínku, tedy likér z kmínu. Jeho výroba není nijak náročná.
Ingredience na dvě 0,5l láhve:
- 3 lžíce kmínu kořenného
- 250 g krupicového cukru
- 200 ml vodky
- 1,5 l vody
- 1,5 lžíce krupicového cukru
Do láhve s širším uzávěrem dejte kmín, cukr a vodku, uzavřete a nechejte 10 dní stát u okna. Prvních pár dní s láhví párkrát zatřepte, až se cukr rozpustí. Po 10 dnech převařte 1 l vody s 1,5 lžící cukru a nechejte zchladnout. Nachystejte si dostatečně velkou (500 ml) čistou láhev a přeceďte do ní přes velmi jemné sítko či plátýnko kmínový výluh (barvy slabšího černého čaje). K tomu přilijte vychladlou sladkou vodu a promíchejte.
- Kmínka údajně podporuje duševní svěžest a dlouhověkost. Velkou měrou dokáže kmín podpořit činnost střev a žaludku, čímž uvolňuje zastavené trávení. Kmínová silice napomáhá vylučování žaludečních šťáv, uvolňuje žaludeční křeče a omezuje hnilobné a kvasné procesy v trávicím traktu.