Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) je dřevokazná jedlá houba hlíva ústřičná patří mezi nejvzácnější jedlé houby (v přírodě zraje v říjnu a listopadu, vyjímečně v dubnu) (superpotraviny) a je právem nazývána jako "elixír věčného mládí". Roste od května až téměř do zimy na pařezech a kmenech listnatých stromů (buky, vrby, ořechy, břízy atd.) a je rozšířena po celém světě. Klobouk hlívy je 4 až 25 cm široký tmavohnědé až šedé barvy. Pěstuje se i uměle pro průmyslové využití. Hlíva obsahuje polysacharidický beta 1,3 d-glukan. Jako zajímavost můžeme uvést, že hlíva patří mezi "masožravé houby". 

  • Hlíva ústřičná obsahuje beta 1,3 D glukany, vitamíny  B, C, D,K, stopové prvky (železo, jód, selen, draslík atd.), mastné kyseliny, proteiny, steroly. 

Účinky hlívy ústřičné:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • přírodní antibiotikum (betaglukany)
  • proti stresu a depresím
  • posiluje imunitní systém
  • uvolňuje ztuhlost šlach, kostí a svalů
  • při onemocnění kloubů má zmírňující a uklidňující účinek
  • působí na peristaltiku střev a mikrobiotu
  • vhodné pro diabetiky, bezlepkovou dietu, těhotné a kojící ženy
  • díky vláknině obsažené v hlívě ústřičné se s z těla odstraňují škodlivé látky - detoxikace
  • přírodní imunostimulátor
  • upravuje krevní tlak
  • revmatismus
  • působí jako antioxidant
  • stimuluje regeneraci buněk
  • doplněk při léčbě rakoviny
  • působí preventivně proti nachlazení a chřipkám
  • snižuje negativní vlivy redioterapeutické chemoterapeutické léčby
  • proti hemeroidům
  • zvyšuje tvorbu červených krvinek
  • snižuje poruchy metabolismu cukru (vhodné pro diabetiky)
  • pomáhá alergikům a astmatikům
  • více

Hlíva ústřičná, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • nemá schválené účinky

Aktivní látky v hlívě ústřičné: betaglukany, vitaminy B, C, D,K, proteiny, mastné kyseliny,  vlákninu (chitin, chitosan), mastné kyseliny, steroly, stopové prvky (chrom, měď, železo, bór, jód, sodík, draslík, selen a zinek)

S hlívou ústřičnou se můžeme setkat v různých podobách, např. v Rusku ji nechávají zkvasit jako zelí, naložená v octu, nebo výtečná je i uzená, v sušené podobě i rozemletá jako houbový prášek, extrakt rozpuštěný v alkoholu, ale i díky nano technologii v podobě velmi malých částic " sirup IMMUNITY od Ramissio"

Použití: v kuchyni, usušená a rozemletá se používá jako koření, na výrobu, tinktur, mastí

Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem

Skladování:

Stanoviště: roste od léta do zimy na starých listnatých stromech

 

Zobrazit více Zabalit

Hlíva ústřičná

Řadit dle:0 produktů
Nebyly nalezeny žádné produkty. Zkuste změnit kritéria hledání.

 Mandle natural