Do této skupiny superpotravin, patří nezařazené superpotraviny a různé pomocky a doplňky pro přípravu a konzumaci superpotravin.
- zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek a potravin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky (v textu je výslovně uvedeno, že se jedná o neschválené účinky, na které odkazují jiné zdroje knihy atd.), jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačních, zdrojových a vyhledávacích portálu či médií např.seznam.cz. google.com atd. a jejich zdrojových přispěvatelů. Totéž platí o informacích uvedených v parametrech a specifikacích ve spodní části stránky. Zde uváděné informace nelze považovat za připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji, nebo ji vyléčit a také není odkazem na tyto vlastnosti. Uživatel, či spotřebitel nemůže tyto informace chápat jako popsané účinky tak, že lze nemoc léčit potravinou, protože potravina není postavena na úroveň léku. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
2.10.2024 Zapomeňte na goji a acai, i v Česku máme superpotraviny.
- Borůvka: obsahují mnoho minerálů, jako je železo, vápník, draslík nebo mangan. Mají také významné množství antioxidantů, zejména antokyaninů, které stojí za jejich tmavě modrou barvou. Tyto sloučeniny mají protizánětlivé účinky a mohou pomoci snížit riziko chronických onemocnění, jako jsou kardiovaskulární nemoci a cukrovka druhého typu. U borůvek ale jsou prokázané i antikarcinogenní účinky. Dalším přínosem jsou pro naše střeva a trávení. A to hned v dvojí formě. „U borůvek je zajímavé, že ty čerstvé zrychlují střevní pasáž. A naopak v sušené formě ji zklidňují. Sušené mají tedy opačný účinek a dávají se například do směsí proti průjmům.
- Červená řepa je zdrojem vitamínů skupiny B, zejména kyseliny listové, která je důležitá pro zdraví srdce a pro těhotné ženy. Obsahuje také železo, hořčík, draslík a antioxidanty, včetně betalainů, které jí dávají červenou barvu. Betalainy mají silné protizánětlivé a detoxikační vlastnosti, což může pomoci snižovat oxidační stres v těle. Díky vysokému obsahu dusičnanů může červená řepa zlepšit průtok krve a snížit krevní tlak. Aktivuje tvorbu červených krvinek a zpevňuje cévní stěny.
- Česnek je nepostradatelnou ingrediencí v kuchyni, ale i rostlinou se širokým spektrem využití. Česnek je známý pro své silné antibakteriální, antivirové a protizánětlivé účinky, zejména díky látce zvané allicin. Tato sloučenina pomáhá bojovat proti infekcím, posiluje imunitní systém a může přispět k prevenci chřipky a nachlazení. Pravidelná konzumace česneku může také pomoci snižovat hladinu cholesterolu a krevního tlaku, čímž podporuje zdraví srdce. „Allicin ale vzniká až při mechanickém poškození. Česnek je tedy účinnější při rozmačkání nebo rozkousání. Tyto účinky si poté zachovává sedm hodin. Je tedy dobré si ho dávat čerstvý, nebo ho při přípravě jídla přidávat až na konci.
- Kysané zelí,fermentační proces při výrobě kysaného zelí přeměňuje cukry na kyselinu mléčnou, což vytváří prostředí podporující růst prospěšných bakterií. Tyto bakterie pomáhají při trávení a vstřebávání živin, posilují imunitní systém a mohou přispět k prevenci zánětlivých onemocnění. Kromě probiotik obsahuje kysané zelí velké množství vitamínu C, který působí jako antioxidant a podporuje imunitní funkce. Je také bohaté na vitamín K, který je důležitý pro zdraví kostí a srážení krve. Dalšími významnými látkami jsou vláknina, která podporuje trávení, a draslík, jenž pomáhá regulovat krevní tlak.
- Lněná semínka jsou bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin, konkrétně kyseliny alfa-linolenové, která má protizánětlivé účinky. Jsou také dobrým zdrojem hořčíku, fosforu a vitamínu B1, což podporuje zdraví kostí, srdce a nervového systému. Navíc jsou plné vlákniny - obsahují jak tu rozpustnou, tak i tu nerozpustnou. Rozpustná vláknina napomáhá regulovat hladinu cholesterolu v krvi a zpomaluje trávení, což zajišťuje delší pocit sytosti. Nerozpustná vláknina zase podporuje zdravé trávení, pomáhá předcházet zácpě a hemoroidům a je důležitou potravou pro střevní mikrobiom. Podle Hanzlíkové jsou vhodnou potravinou i při menopauze, kdy pomáhají zmírnit například návaly horka.
- Med je přírodní sladidlo, které obsahuje jen malé množství vitamínů a minerálů, jako je vitamín C, železo a hořčík. Jeho hlavní přínos ale spočívá v jeho léčivých účincích. Tradičně je užitečný při zmírňování kašle a bolesti v krku. Má antioxidační a antibakteriální vlastnosti. V minulosti pomáhal i při hojení infikovaných ran. Nezpůsobuje sice rychlé zvýšení hladiny cukru v krvi jako rafinovaný cukr, stále ale obsahuje vysoké množství přírodního cukru. S jeho konzumací by se to proto nemělo přehánět, upozorňují obě výživové poradkyně. Přímo nevhodný je pak pro kojence mladší než jeden rok, protože může obsahovat spory bakterií způsobujících botulismus.
- Rakytnik, jediná bobulka rakytníku tělu dodá denní dávku vitaminu C. Kromě něj obsahuje také vitamíny E, K a A, přičemž poslední jmenovaný je důležitý pro zdraví očí a dobrý zrak. Jeho silné antioxidační vlastnosti mohou pomoci zlepšit imunitní systém a také podpořit zdraví pokožky. Plody rakytníku se zpracovávají na džusy, sirupy nebo marmelády a jejich pravidelná konzumace podporuje celkovou regeneraci organismu. Rakytník se také používá v kosmetice, zejména v péči o pleť díky svým regeneračním schopnostem. Rakytníkový olej se často využívá při léčbě kožních problémů, jako jsou ekzémy a popáleniny.
- Pohanka je bohatá na vitamíny skupiny B, hořčík, měď a mangan. Navzdory tomu, že nepatří mezi obilniny, je bohatá na vlákninu a bílkoviny. Ty má společně s tuky a sacharidy v ideálním poměru. Je také dobrým zdrojem rutinu - antioxidantu, který podporuje zdraví drobných cév a zlepšuje cirkulaci. Pomoci tedy může například při křečových žilách nebo hemoroidech. Obsahuje také cholin, který regeneruje jaterní buňky a aminokyselinu lysin, kterou oceníte, pokud trpíte na opary. Pohanka je bezlepková a má nízký glykemický index, což z ní činí ideální potravinu pro lidi s celiakií nebo cukrovkou.
- Šípky,vedle rakytníku jsou šípky jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu C, obsahují ho mnohonásobně více než citrusové plody. „Céčko“ je zásadní pro řadu procesů v lidském těle, podílí se na metabolických reakcích, tvorbě hormonů, pozitivně ovlivňuje imunitu i hojení ran. Kromě něj šípky obsahují také vitamíny skupin A, B, K a antioxidanty. Například flavonoidy a karotenoidy, které mohou pomoci snižovat záněty a bojovat proti oxidačnímu stresu. Obecně mají šípky pozitivní vliv na činnost močového měchýře a ledvin, podporují trávení a již zmíněnou imunitu.
- Vlašské ořechy jsou bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které podporují zdraví mozku a srdce. Obsahují také vitamíny skupiny B, vitamín E a hořčík. Díky obsahu antioxidantů mohou tyto ořechy přispět ke snížení zánětů a podporovat zdravou činnost mozku. Pravidelná konzumace vlašských ořechů může také přispět k regulaci hladiny cholesterolu a podpořit zdraví cév. Tyto ořechy jsou také zdrojem hormonu melatonin, který je spojený se spánkem. Že by však nějak výrazně mohl zlepšit spánek, si Veronika Hanzlíková nemyslí. Nejvhodnější je jíst je syrové a neloupané. Ve slupce se nachází většina zdraví prospěšných antioxidantů a například při pražení se snižuje nutriční hodnota ořechů.
- https://www.seznamzpravy.cz/clanek/magazin-jidlo-ceske-superpotraviny-seznam-260656