Česnek kuchyňský (Allium sativum) je známé koření, které je zdrojem vitamínu A, B (B1, B6) C, D, E a K, vápníku, hořčíku, draslíku, sodíku, fosforu, síry, měďi, železa, selenu, jódu, alicinu a dalších látek.

Česnek kuchyňský a jeho účinky:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • více

Česnek kuchyňský, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Normální činnost srdce - hladina cholesterolu
  • Přirozená obranyschopnost
  • Normální činnost cévní soustavy
  • Antioxidant
  • Normální činnost jater
  • Duševní pohoda - stres
  • Těžké nohy
  • Normální funkce dýchacího systému
  • Normální hladina cukru v krvi - metabolismus sacharidů

Použití: přímá konzumace, jako koření na dochucení koření, na výrobu tinktury

Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem

Čeleď: amarylkovité (Amaryllidaceae)

Permakultura: česnek dozrává za 16 – 36 týdnů po výsadbě v závislosti na odrůdě (červenec, srpen), pokud česnek ve správnou sklidíte a usušíte, může vám vydržet až rok. 

Signatura:

TIP: čerstvý strouček česneku spolkneme hned po ránu, jak se probudíme, získáte silné organické antibiotikum a vyhnete mnoha onemocněním, snížení vysokého krevního tlaku, zlepšení krevního oběhu a podpory trávení, příznivě ovlivňuje nervovou soustavu a má mírné antidepresivní účinky.

Jak připravit mléko s česnekem ? 

Stačí 500ml mléka, 10 rozmačkaných stroučků česneku, 2 lžičky třtinového cukru nebo přírodního sladidla, 250ml vody, postup: vodu smíchejte s mlékem a přiveďte k varu a přidejte rozmačkaný česnek a snižte oheň na minimum a nechte 10 min. občas promíchejte, nakonec přidejte třtinový cukr.

Recept: česnek vyluhovaný ve slivovici nebo vodce:

  • 250g nastrouhaného česneku
  • 500ml vodky nebo slivovice
Uvedené ingredience smícháme a odložíme na 6 týdnů do temna. Po uplynutí 30 dní směs přecedíme. Uvedenou tinkturu používáme na klouby, dnu, usazeniny kyseliny močové. Dávkování: každý den zvyšovat postupně od nuly až po 25 a zase zpet na O. Kapku tinktůry rozpustím ve sklenici vody a vypijeme. Tento postup můžeme znovu opakovat po 6 týdnech.
Tento česnekový elixír pročišťuje organizmus od tukových vápenatých usazenin a zlepšuje látkovou výměnu. To má za následek vyčištění a zpružnění cév krevního oběhu, tím pádem i zabránění vzniku vysokého krevního tlaku, infarktu, sklerózy a tvoření otoků. Při jeho použití mizí bolest hlavy a hučení v hlavě, zlepšuje se zrak.

 Několik vychytávek při práci s česnekem

  • po práci s česnekem i vaše ruce mají zápach česneku, jak se toho zbavit? Můžete ruce omýt v teplé vodě a namazat jedlým olejem (kokosový nebo lněný) nebo krémem, nebo můžete  ruce omýt roztokem vody s jedlou sodou nebo himalájskou solí, dobrá je i citronová šťáva
  • jak si vyrobit česnek v prášku? česnekové stroužky opečeme dozlatova v troubě a po vychladnutí je jednoduše rozemeleme. Prášek pak uskladníme v hermeticky uzavřené skleněné nádobě nebo sáčku
  • jak zjemnit chuť ostrého čerstvého česnek? ponoříme stroužky do solného rostoku s vodou a následně odstraníme klíček ze středu
  • jak odstranit slupku z česneku? stačí ponořit do horké vodu a pár minut
  • Jak uchovávat přebytečný oloupaný česnek? ponořte ho do olivového oleje, zachová si svoji chuť, vůňi a je vhodný jak do teplé tak i studené kuchyně

Česneková maska pro péči o pleť:

Rozetřete 3 stroučky česneku a smíchejte s ostatními ingrediencemi (3 polévkové lžíce medu a 3 lžíce bílého jogurtu). Na vyčištěnou pleť aplikujte tento česnekový zázrak. Vyhněte se oblasti očí, směs může být dráždivá. Masku naneste také na krk a dekolt a nechte působit 15 až 20 minut. Poté opláchněte studenou vodou a pokožku nakrémujte. Abyste dosáhli pozitivní výsledky, tak masku používejte 2 - 3 x týdně
  • regeneruje a hydratuje pokožku
  • maska má protizánětlivé a antibiotické účinky (akné a ekzémy)
  • poskytuje pokožce ochrannou bariéru proti slunečnímu záření
  • působí proti pigmentovým skvrnám
  • působí proti vráskům
  • usnadňuje odstranění černých teček, které jsou v pórech
  • reguluje pH pokožky

Česnek kuchyňský

18. 9. 2018
Česneková šťáva BIO 250ml
Česneková šťáva BIO se liší od běžných produktů tím, že působí bez zápachu , který vzniká po požiti běžného česneku, přesto obsahuje všechny látky, který obsahuje syrový česnek kuchyňský.
13. 2. 2019
Černý česnek BIO 60g
Výsledný česnek má černou barvu, je mazlavý, bez typického zápachu a s nasládlou chutí a vůní.
13. 2. 2019
Černý česnek dvě palice BIO
Černý česnek je vyrobený z kuchyňského česneku přirozeným procesem zrání (po dobu min. 40 dní, nejedná se o fermentaci) pouze při vysoké teplotě a vlhkosti, který způsobuje přeměnu látek, chutí, vůně a barvy.