Cibule kuchyňská (Allium cepa) je cibulová zelenina, která je zdrojem vitamínu C, E, vitamíny skupiny B (B6, B12), karotenu, flavonoidů, draslíku, sodíku, vápníku, hořčíku, manganu, železa, měďi, síry, kvercetinu, alicinu (podobně jako česnek) atd.

Cibule kuchyňská a její účinky:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • protizánětlivé účinky
  • má přirozené antibiotické, antibakteriální a antivirové účinky
  • mírní některé druhy rakoviny (česnek v kombinaci s cibulí)
  • zdroj antioxidantů, posiluje imunitní systém (selen a zinek)
  • posiluje totiž tvorbu aktivovaných T-lymfocytů (selen)
  • podporuje trávení a střevní mikrobiom
  • snižuje hladinu cholesterolu a podporuje metabolismus
  • sloučeniny síry v cibuili zvyšují absorbci lykopenu obsaženém v rajčatech
  • čistí krev
  • ochrání před nachlazením a chřipkou (vitamin C)
  • uvolňuje krk, dýchací cesty, kašel, chrapot, nachlazení (i akutní stavy)
  • antibiotické účinky (sirné sloučeniny)
  • působí proti virům, bakteriím a patogenům
  • působí proti stresu, vyčerpání a chronické únavě
  • podporuje detoxikaci
  • podporuje zdraví srdce a jater
  • prevence osteoporózy a diabetu (zdroj zinku a síry)
  • zdroj elektrolytů
  • zpomaluje rozklad inzulinu a prodlužuje jeho účinek v těle
  • povzbuzuje činnost štítné žlázy (i přes pokožku- masíruje oblast krku rozříznutou cibulí)
  • na opary (bolestivé místo opakovaně potíráme cibulí nebo cibulovou šťávou)
  • na bradavice nebo kuří oka (dlouhodobě potíráme cibulovou šťávou)
  • atd

Cibule kuchyňská, slupky:

  • používají se jako přírodní barvivo na tkaniny (batikování) a vejce
  • posiluje imunitní systém, při chřipce a nachlazení (naparřování - inhalace)
  • při akutním zánětu průdušek a kašli - uvolňuje nosní sliznice (odvar ve formě obkladů)
  • na záněty močových cest a ledvin (odvar ze slupek po dobu cca 40 min.), 1 lžíci 3krát denně

Použití: v kuchyni na dochucení pokrmů , na přípravu sirupu, koupelí, inhalací výparů

Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem

Sušení: cibule se váže do cibulových copů a skladuje se zavěšená v suchu

Čeleď: amarylkovité (Amaryllidaceae)

Výskyt, stanoviště: vysazovaná na zahrádkách

Barva květů:

Chuť: výrazně aromatická

Listy:

Lodyha:

Sběr: podzemní cibulka

Plod: cibulová bulva

Magie bylinek:

Lidové názvy:

Signatura:

Jak připravit cibulovou šťávu, sirup?

vymačkáme šťávu z čerstvé cibule

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

Cibule kuchyňská

Nebyly nalezeny žádné produkty. Zkuste změnit kritéria hledání.