Cibule kuchyňská

Cibule kuchyňská (Allium cepa) je cibulová zelenina, která je zdrojem vitamínu C, E, vitamíny skupiny B (B6, B12), karotenu, flavonoidů, draslíku, sodíku, vápníku, hořčíku, manganu, železa, měďi, síry, kvercetinu, alicinu (podobně jako česnek) atd.

  • Římští zemědělci cibuli nazývali „unio“, což se může přeložit také jako „velká perla“.

Cibule kuchyňská a její účinky:

Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • protizánětlivé účinky
  • má přirozené antibiotické, antibakteriální a antivirové účinky
  • mírní některé druhy rakoviny (česnek v kombinaci s cibulí)
  • zdroj antioxidantů, posiluje imunitní systém (selen a zinek)
  • posiluje totiž tvorbu aktivovaných T-lymfocytů (selen)
  • podporuje trávení a střevní mikrobiom
  • snižuje hladinu cholesterolu a podporuje metabolismus
  • sloučeniny síry v cibuili zvyšují absorbci lykopenu obsaženém v rajčatech
  • čistí krev
  • ochrání před nachlazením a chřipkou (vitamin C)
  • uvolňuje krk, dýchací cesty, kašel, chrapot, nachlazení (i akutní stavy)
  • antibiotické účinky (sirné sloučeniny)
  • působí proti virům, bakteriím a patogenům
  • působí proti stresu, vyčerpání a chronické únavě
  • podporuje detoxikaci
  • podporuje zdraví srdce a jater
  • prevence osteoporózy a diabetu (zdroj zinku a síry)
  • zdroj elektrolytů
  • zpomaluje rozklad inzulinu a prodlužuje jeho účinek v těle
  • povzbuzuje činnost štítné žlázy (i přes pokožku- masíruje oblast krku rozříznutou cibulí)
  • na opary (bolestivé místo opakovaně potíráme cibulí nebo cibulovou šťávou)
  • na bradavice nebo kuří oka (dlouhodobě potíráme cibulovou šťávou)
  • podporuje tvorbu keratinu a kolagenu, zamezuje také lámání vlasů a třepení konečků (síra)
  • sloučeniny síry v cibuili zvyšují absorbci lykopenu obsaženém v rajčatech
  • vyživuje vlasové folikuly a napomáhá jejich regeneraci, a to i proto, že prokrvuje pokožku hlavy
  • snižuje vypadávání vlasů a podporuje jejich růst
  • optimalizuje růstový cyklus vlasů (díky enzymu katalázy)
  • pomáhá předcházet předčasnému šedivění vlasů (antioxidanty)
  • pravidelné potírání pigmentových skvrn rozkrojenou čerstvou cibulí vede k jejich pozvolnému zesvětlování
  • ošetřování pat cibulovou šťávou přinese výsledky v podobě měkké a hebké pokožky
  • šťáva z cibuile pravidelně aplikovaná na váš obličej dodá pružnost a dokonce se vyhladí jemné vrásky
  • podporuje regeneraci kožních buněk a aktivuje produkci kolagenu, nižuje výskyt jizev a vrásek (cibulový obklad 1 x denně)
  • při bolesti hlavy vymačkejte cibuli a řádně si přivoňte její šťávy, bolest by měla odstoupit během několika minu
  • už Hippokrates o cibulích říkal, že jsou lékem na různé choroby
  • cibulová maska, která rozzáří a posílí vaši hřívu, vymačkejte z cibule všechnu šťávu a naneste na vlasy, nechte působit 20-30 minut. Umyjte šampónem. Dopřejte si tuto masku alespoň každé druhé umytí a uvidíte, jak vaše vlasy během krátké doby zkrásní
  • atd

Cibule kuchyňská, slupky:

  • používají se jako přírodní barvivo na tkaniny (batikování) a vejce
  • posiluje imunitní systém, při chřipce a nachlazení (naparřování - inhalace)
  • při akutním zánětu průdušek a kašli - uvolňuje nosní sliznice (odvar ve formě obkladů)
  • na záněty močových cest a ledvin (odvar ze slupek po dobu cca 40 min.), 1 lžíci 3krát denně

Použití: v kuchyni na dochucení pokrmů , na přípravu sirupu, koupelí, inhalací výparů

Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem

Sušení: cibule se váže do cibulových copů a skladuje se zavěšená v suchu

Čeleď: amarylkovité (Amaryllidaceae)

Výskyt, stanoviště: vysazovaná na zahrádkách

Barva květů:

Chuť: výrazně aromatická

Listy:

Lodyha:

Sběr: podzemní cibulka

Plod: cibulová bulva

Magie bylinek:

Lidové názvy:

Signatura:

Permakultura: Cibule je však velmi náročná na polohu záhonu, v němž roste. Potřebuje hodně slunce a prohřátou půdu. Ve vysoké vlhkosti trpí a je často napadána plísněmi a chorobami. Také byste se měli vyvarovat používání dusíkatých hnojiv.

  • Cibuli můžeme sázet na přelomu března a dubna, ale ještě předtím, než je zasadíte do země, je dobré malé cibulky namořit speciálním mořidlem. Požadované množství zřeďte vodou a sazečky do směsi ponořte. Nechte je tam 6-12 hodin a poté zceďte. 
  • Malé cibulky vysazujte do měkkého řádku tak hluboko, aby vrcholky cibulek „nevykukovaly" ze země, ale byly na úrovni půdy. Cibule má ráda prostor, proto ji sázejte na vzdálenost 10 cm do řádků, které jsou 25 cm od sebe.
  • Cibuli je nutné pravidelně okopávat.
  • Řádek také můžete sem tam posypat trochou kuchyňské soli. Zeleninu tak ochráníte před květilkou cibulovou, která napadá nejen cibuli, ale také česnek. Před dalšími škůdci brání cibuli také mrkev, proto je můžete vysadit hned vedle sebe.
  • Aby byla cibule zdravá a měla dostatek živin, je nutné ji pravidelně zalévat a také hnojit. Hnojí se většinou ve třech cyklech. Poprvé, když má rostlina dva listy, podruhé hned za 14 dní od prvního a potřetí na konci června. Pokud chcete, aby vám cibule vydržela co nejdéle, musíte ji včas sklidit. Spolehlivým znakem je zasychání natě v krčku. Listy postupně žloutnou, vadnou, až polovina natě „lehne". Tehdy jsou cibule připravené na posbírání.

Jak připravit cibulovou šťávu, sirup?

nakrájené kousky dámě do odšťavnovače a následně scedíme, nebo vymačkáme šťávu z čerstvé cibule a scedíme přes plátno

Jak aplikovat cibulovou šťávu na vlasy?

cibulovou šťávu vmasírujeme do vlasů a necháme působit cca 20 - 60min. a následně vlasy umyjte důkladně vlažnou vodou nebo šamponem, aplikuje 2 - 3 x týdně

  • alternativně můžeme cibulovou šťávu smíchat s kokosovým olejem (alternativně ricinovým, mandlový, moringovým atd.) 1 : 1, další postup je obdobný
  • můžeme také kombinovat cibulovou šťávu se šťávou z brambor v poměru 1 : 2, další postup je obdobný

Jak si vypěstovat cibuli, pórek, česnek. mrkev z odřezků

Z nejedlých a nezpracovaných odřezků s kořínky si můžete ve vodní lázni snadno vypěstovat cibuloviny. Které? V podstatě všechny! Svěží jarní cibulka, pórek (pór zahradní), cibule a nakonec vlastně i česnek. Princip se nemění, a náročnost je tu vlastně snad ještě nižší, než u brambor. Protože všechny ty odřezky koncových částí s kořenovým vlášením chtějí být znovu plnohodnotnými rostlinami. A když je pak přesadíte do hlíny, snadno se ujmou. Stroužek česneku do vody namáčet nemusíte, stačí ho jen zasadit (tak, aby jeho třetina vykukovala nad zem). Když budete substrát udržovat příhodně vlhký, věci se začnou dít.

Jak postupovat při sázení cibule čínskou metodou?

Nejprve si pořiďte malé cibulky, které bude vysazovat. Pak si na zahradě vyberte místo, kde bude země ve výšce alespoň 15 až 20 centimetrů. Půdu přes výsadbou dostatečně prohnojte a prokypřete. Na jeden metr čtvereční potřebujete asi 5 kilogramů humusu. Tento proces zahajte na podzim. V jarních měsících pak půdu opět okopejte a prokypřete. Dále postupujte dle těchto kroků:

  • Asi čtrnáct dní před sázením ponechte cibulky v teplém prostředí o teplotě 40 až 45 °C. Ideálně tedy u kotle nebo kamen. Denně postačí tak 8 až 10 hodin. Tento proces cibule ochrání před hnilobou a škůdci.
  • V dalším kroku odstraňte z cibulek svrchní slupku a namočte je do teplé vody na 24 hodin. Také nezapomeňte odříznout suchou část stonku.
  • Výsadbu cibule provádějte posledních pár dní v dubnu nebo v květnu. Mezi jednotlivými sazenicemi by měl být prostor alespoň 30 centimetrů. Hloubka výsadby se odhaduje na 12 až 15 centimetrů.
  • Po čtrnácti dnech po vysazené cibulky přihnojte výluhem z divizny nebo hnojivem ze slepičího trusu.
  • Pakliže v daném měsíci neprší, zalévejte sazenice alespoň 2x až 3x měsíčně.
  • Průběžně také odstraňujte ze záhonů plevel, který by bral cibulím zbytečně živiny.
  • Počátkem června pak čínští zemědělci odhrnují z vrchní části cibulí půdu, aby k plodům lépe proudily sluneční paprsky.
  • V polovině června je nutné cibule opět přihnojit organickými hnojivy (ze slepičího trusu nebo divizny). Plody potřebují ke svému vývoji primárně dusík.

Další doporučení k pěstování cibule

Asi měsíc přes sklizní, cca v červenci se provádí tzv. suché zavlažování (prokypřením půdy). Tři týdny přes sklizní je zavlažování cibulí zcela pozastaveno. Asi týden před sklizní se kořeny ještě nezralých cibulí prořezávají lopatou, kterou zanoříte zhruba 6 až 8 centimetrů do země.

Sklizeň cibulí je nejvhodnější stanovit na polovinu srpna až začátek září. Sklizené plodiny se musí nechat zcela vysušit při teplotě 30 až 35 °C. Poté se odříznou kořínky a také stonek (aby zůstal v délce 3 až 4 cm).

Cibule je nutné skladovat na suchém a tmavém místě, nejlépe v dřevěné bedně nebo přepravce. Nejvhodnější tedy bude například sklep nebo spíž.

 https://bydlimeutulne.cz/odhalte-tajemstvi-pestovani-cibule-cinskou-metodou-diky-ktere-dosahnete-vyssi-sklizne/

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

0 produktů
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma!