GARANCE PŘEDÁNÍ DOPRAVCI platí pro objednávky uskutečněné do 14.12.2019 do 12:00 hodin a zboží které je skladem. Více ZDE

Křen selský (Armoracia rusticana nebo dříve Cochlearia armoracia, Chren dedinský) je vytrvalá divoce rostoucí léčivá bylinka s mohutným kůlovým krémovým kořenem. Křen je velmi bohatý zdroj vitaminu C, E, provitamínů A - karotenů, vitamínů skupiny B, minerálů (železo, hořčík,draslík, vápník a fosfor), antibakteriálních a fytoncidních látek. Ze 100 g křenu získá naše tělo 50 mg vitamínu C. Obsahuje také hořčičné silice, glykosidy, sinapin.

Křen selský a jeho účinky:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • od starověku se používal na obtížně hojitelné rány, omrzliny a k léčbě kloubů postižených revmatizmem (zevní použití strouhaného kořene nebo čerstvých listů), délka je závislá na zčervenání pokožky - prokrvení, cca 60 min., přikládáme pouze přes tkaninu
  • na bolesti kloubů a svalů (křenové placky - směs strouhaného křenu, octu a mouky) - vnější použití
  • povzbuzuje chuť k jídlu a činnost trávícího systému
  • při záněty dýchacích cest , nachlazení, zánětu průdušek, chřipce a astmatu
  • podporuje odkašlávání i při zánětu dýchacích cest
  • při problémech s hlasivkami (3 lžíce strouhaného křenu smícháme se syrovým vajíčkem a přidáme 2 lžíce medu) - cca1 lžíce denně - můžeme rozdělit do 3 částí
  • působí proti patogenům ve střevě
  • při chřipce, bronchitidě a kašli, neboť uvolňuje hlen (křenový sirup)
  • mírný močopudný účinek, podporuje tvorbu moči
  • používá se jako prevence zánětu močového měchýře
  • posiluje obranyschopnost organismu, přírodní antibiotikum (díky obsahu fytoncidů)
  • přírodní antiseptikum
  • při zánětu močového měchýře a močových cest
  • působí preventivně proti chorobám způsobeným bakteriemi, viry, houbami a prvoky
  • podpůrný prostředek při léčbě žloutenek, zánětů jater a vleklých infekcí močových cest i střev
  • křen se používal jako zelenina od starověku (listy do salátů, kořen k masu)
  • podporuje činnost žlučníku a jater
  • působí detoxikačně na játra (podporuje vyplavování škodlivých látek z organismu), vhodný při zánětech ledvin a ledvinových kamenech a jaterních chorobách
  • prospívá při revmatických potížích a ischiasu
  •  posilují zuby a dásně při paradentóze (žvýkání kořene)
  • zdroj elektrolytů (vápník, hořčík, draslík)
  • podporuje střevní mikrobiotu, podporuje tvorbu trávicích šťáv, urychluje metabolismus
  • jako afrodisiakum doporučuje bylinkářka Mudr. Eva Moučková
  • na pigmentové skvrny, ekzémy a akné (křenový ocet)
  • od středověku patřil kořen křenu selského mezi nejčastěji doporučované byliky babek kořenářek
  • listy se používají jako obklady při otocích, dně a bolestech kloubů - nebo ve formě křenových placek
  • jako pleťovaná voda (macerát strouhaného křenu a jablečného octa - ředíme v poměru 1 : 1 s vodou)
  • prevence proti virům (tinktura)

Křen selský, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • nemá

Použití: mladé listy jako zelenina, na přípravu pomazánky, sirupu, vína, octu, křenových placek, koření - čerstvě nastrouhaný, sušený

  • čerstvě nastrouhaný kořen se pokape citronovou šťávou, aby si zachoval světlou barvu a ostrost
  • dlouhodobá konzumace není vhodná, může dráždit ledviny i žaludek
  • používá se k masu (uzeniny, ovar), k tvrdým sýrům, rybám, ale zejména k vejcím natvrdo

Skladování: suché, temné místo, do teploty 25°C, v ledničce vydrží několik týdnů, strouhaný se dá zmrazit

Použití: jako dochucovadlo v kuchyni do omáček, polévek, k masu, nejvhodnější je ve studené kuchyni, na přípravu tinktury, na výrobu křenového vína

Kontraindikace: při nadměrném užití může dojít k podráždění žaludku, žaludečních vředů, střev nebo ledvin, použití konzultujte s lékařem

Čeleď: brukvovité (Brassicaceae)

Sběr: kořen, sklízíme třetím rokem na podzim nebo na jaře, nadhorní část - listy

Kořen: silně aromatický (při krájení a strouhání)

Bylinka s podobnými účinky: lžičník lékařský s obsahem vitamínu C proti kurdějím

Kombinace: křen lze kombinovat s rozetřeným česnek a s medem

Chuť: silně štiplavá

Lidové názvy: český ženšen, rostlina mládí, okolo pasek a potoků

Sušení: nařezané kousky kořene se suší ve stínu

Barva květů: bílé, kvete v červnu a červenci

Plod: šešulka

Množení: kořenovými řízky

Výskyt, stanoviště: vlhna písčitých místech podél rybníků a vodních toků

  • Žítková (2018)
  • Udolí Bílého Potoka (u Radoškova)

Permakultura: bylinka je vysoce odolná mrazu

Signatura: mohutný kulovitý kořen, dlouhý cca 30 cm

  • barva kořene je povrchu hnědožlutá, uvnitř bílá
  • má schopnost regenerovat, obrůstat
  • má rád vlhké půdy (vyskytuje se podél vodních toků)
  • aroma (silice) vzniká při krájení nebo strouhání

Jak vyrobit mazání na bolavé klouby?

4 lžíce bílého tvarohu smícháme se 4 lžícemi strouhaného křene na pastu a naneseme na bolavá místa ve vrstvě cca 5mm, ovážemě potravinářskou folií a necháme působit 10 min. po aplikaci ošetřované místo omyjte, proceduru opakujte po dobu 10 dní.

Jak vyrobit křenový macerát?

strouhaný kořen křenu přidáme do 40% alkoholu a necháme macerovat cca 21 dní, následně scedíme, užíváme cca 25ml denně - prevence proti virům

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

Křen selský

Nebyly nalezeny žádné produkty. Zkuste změnit kritéria hledání.

    GARANCE PŘEDÁNÍ DOPRAVCI platí pro objednávky uskutečněné do 14.12.2019 do 12:00 hodin a zboží které je skladem.