Hořec žlutý (Gentiana lutea) je šumavská statná léčivá bylinka dorůstající výšky až 120cm, je zdrojem glykosidů (amarogentin a gentiopikrin), terpenů, slizů, pektinu, inulinu.

Hořec žlutý a jeho účinky:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • podporuje zažívání (zdroj hořčinů)
  • podporuje vylučování žluče a trávících šťáv
  • vhodný při mentálním vyčerpání
  • podporuje krvetvorbu
  • při poruchách funkce žlučníku, jater a slinivky
  • zvyšuje tvorbu trávících enzymů a pomáhá při nadýmání
  • podporuje funkce CNS (centrální nervové soustavy)
  • používá se jako přísada do likérů
  • podporuje rekonvalescenci, posiluje organismus
  • napomáhá ženám s menstruačními problémy
  • podporuje zvyšování produkce moči
  • podporuje slinivku břišní, střeva a tvorbu žaludečních šťáv
  • při zimnici, dně, průjmu a nadýmání (tinktura)
  • posiluje nervy (odvar)
  • tuto bylinku (patří k nejsilnějším hořkým lékům a přičítala jí velkou čisticí sílu) také doporučovala Hildegarda z Bringenu
  • ve středověku se používal při  chronickém astmatu a jako blahodárný prostředek na játra a žaludek

Hořec žlutý, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Normální trávení
  • Osvěžení těla

Použití: na přípravu čaje (nálev, odvar), tinktury

  • používá se na výrobu žaludečních likérů a aperitivů

Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C, v uzavřené nádobě nebo papírovém obalu

Kontraindikace: nevhodné pro těhotné a kojící ženy, použití konzultujte s lékařem

Čeleď: hořcovité (Gentianaceae)

Sběr: kořen, odenky

Sušení:

Chuť: hořká

Barva květů:  žlutá, kvete od května do června

Záměna: některý druh kýchavice

Lodyha: dutá, tlustá, přímá ,olistěná

Listy: nápadné, vejčitého tvaru, až 30 cm dlouhé

Množení: semeny

Výskyt, stanoviště: Šumava, na zahrádkách

Lidové názvy: gencián, ecián, encián, trlič, postřelenec

Pověsti: "Kdo horkost m á v žaludku, ten nechť encián práškovaný v teplém vine často pije, (...) a jeho žaludek bude od horkosti očištěn."

Signatura: silný kořen

Jak připravit tinkturu ze žlutého hořce?

jednu lžíci sušenéhodrceného kořene zalijeme 200 ml 40% lihu a necháme macerovat 14 dní, scedíme a užíváme 30 min. před jídlem 10-20 kapek 3 x denně

Jak připravit odvar z kořene hořce?

kávovou lžičku sušeného drceného kořene zalijeme 500ml vody a vaříme 15 min. necháme vychladnout scedíme, popíjíme 3 x denně 30 min. před jídlem

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

Hořec žlutý

Nebyly nalezeny žádné produkty. Zkuste změnit kritéria hledání.