Vlašské ořechy už svým tvarem a povrchovou strukturou, který připomíná mozek, evokují zdravotní benefity pro zdraví mozku (brainfood), ale tím to nekončí. Podporují snížení hladiny špatného cholesterolu v těle, zlepšují metabolismus a působí proti vzniku diabetu. Mají také protizánětlivé účinky, podporují proces hubnutí a podporují drobnou náladu.
Vlašské ořechy jsou plody ořešáku, které mají jadřince schované ve skořápce, které obsahují významné množství živin, bílkovin, antioxidantů, esenciálních mastných kyselin (EFA), sacharidů, vitamínů a esenciálních minerálů. Vlašské ořechy jsou zdrojem minerálů (vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík, zinek, měď, mangan a selen) a vitamínů (vitamin C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, vitamin E, K, A, beta-karoten, lutein a zeaxantin.
Dávkování: 30-50g za den, nebo jedna hrst
Skladování: suché, chladné a temné místo do teploty 20°C
Použití: pro přímou konzumaci, do snídaňových směsí, jogurtů, zákusků atd.
Ořechy by měly být ve vodě louhovány minimálně 24 hodin. Během té doby je dobré vodu vyměnit, stačí 2x-3x. Není to časově nijak náročné, ale výsledek vás určitě překvapivý. Ořechy, které tímto způsobem získáte, jsou velmi lahodné a téměř k nerozeznání od těch z nové sklizně.
vlašské ořechy získávají pražením zvláštní chuť. Předehřejeme troubu na 180 stupňů celsia a vlašské ořechy rozprostřeme v jedné vrstvě a pečeme 8-10 min. až jsou ořechy hnědé a krásně voní. Nebo můžeme vlašské ořechy pražit na suché pánvi 3-5 min. při středně vysoké teplotě a za stálého míchání.
díky vysokému obsahu tuků vlašáky rychle žluknou, proto pokud je chcete skladovat déle, ponechte vlašské ořechy ve skořápce v uzavřené nádobě (aby neabsorbovali pach jiných potravin) dobře vysušené skladované v chladnu (v ledničce nebo mrazáku vydrží až jeden rok) a teprve krátce před použitím je vyloupeme, případně dále zpracujeme (mletí, strouhání, krájení..)
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |