Co vše dokáží vlašské ořechy

Co vše dokáží vlašské ořechy
Co vše dokáží vlašské ořechy
Co vše dokáží vlašské ořechy
Co vše dokáží vlašské ořechy
Co vše dokáží vlašské ořechy
Co vše dokáží vlašské ořechy

Vlašské ořechy už svým tvarem a povrchovou strukturou, který připomíná mozek, evokují zdravotní benefity pro zdraví mozku (brainfood), ale tím to nekončí. Podporují snížení hladiny špatného cholesterolu v těle, zlepšují metabolismus a působí proti vzniku diabetu. Mají také protizánětlivé účinky, podporují proces hubnutí a podporují drobnou náladu. 

Vlašské ořechy jsou plody ořešáku, které mají jadřince schované ve skořápce, které obsahují významné množství živin, bílkovin, antioxidantů, esenciálních mastných kyselin (EFA), sacharidů, vitamínů a esenciálních minerálů. Vlašské ořechy jsou zdrojem minerálů (vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík, zinek, měď, mangan a selen) a vitamínů (vitamin C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, vitamin E, K, A, beta-karoten, lutein a zeaxantin.

Vlašské ořechy a jejich účinky na zdraví:

  • potravina pro mozek, zvyšují aktivitu mozku (vitamíny skupiny B, omega 3, jód, selen) - brainfood
  • zdroj energie pro tělo (vhodné jako svačina na zahnání hladu a nasycení)
  • podporují zdraví srdce (omega-3 a mono nenasycené mastné kyseliny - 72%)
  • snižují špatný cholesterol (LDL) a zvyšují hladinu dobrého cholesterolu (HDL)
  • snižují riziko vysokého krevního tlaku a srdečních onemocnění
  • podporují zdraví kostí (EFA) - zvyšují absorpci a usazování vápníku a zároveň snižují vylučování vápníku v moči
  • zlepšují metabolismus v těle, podporují růst a vývoj, tvorbu spermií, trávení a syntéza nukleových kyselin
  • snižují diabetes II. typu
  • snižují riziko rozvoje aterosklerózy
  • působí jako prevence vzniku rakoviny (fenolové sloučeniny a antioxidanty)
  • snižují záněty v těle a jejich nepříznivé účinky
  • podporují zdravou pokožku, vlasy a nehty
  • podporují zdravý spánek (mohou být součástí večeře, nejlépe je namočit ve vodě)
  • díky obsahu omega 3 působí proti podrážděnosti, depresím, stresu a hyperaktivitě
  • posilují sexuální potenci a plodnost (díky vysokému obsahu manganu) 
  • prospívají zdraví očí (lutein a zeaxantin)
  • více

Dávkování: 30-50g za den, nebo jedna hrst

Skladování: suché, chladné a temné místo do teploty 20°C

Použití: pro přímou konzumaci, do snídaňových směsí, jogurtů, zákusků atd. 

Jak regenerovat ořechy, aby byli téměř čerstvé?

Ořechy by měly být ve vodě louhovány minimálně 24 hodin. Během té doby je dobré vodu vyměnit, stačí 2x-3x. Není to časově nijak náročné, ale výsledek vás určitě překvapivý. Ořechy, které tímto způsobem získáte, jsou velmi lahodné a téměř k nerozeznání od těch z nové sklizně.

Jak pražit vlašské ořechy?

vlašské ořechy získávají pražením zvláštní chuť. Předehřejeme troubu na 180 stupňů celsia a vlašské ořechy rozprostřeme v jedné vrstvě a pečeme 8-10 min. až jsou ořechy hnědé a krásně voní. Nebo můžeme vlašské ořechy pražit na suché pánvi 3-5 min. při středně vysoké teplotě a za stálého míchání. 

Jak uchovávat vlašské ořechy

díky vysokému obsahu tuků vlašáky rychle žluknou, proto pokud je chcete skladovat déle, ponechte vlašské ořechy ve skořápce v uzavřené nádobě (aby neabsorbovali pach jiných potravin) dobře vysušené skladované v chladnu (v ledničce nebo mrazáku vydrží až jeden rok) a teprve krátce před použitím je vyloupeme, případně dále zpracujeme (mletí, strouhání, krájení..) 

  • skladování v ledničce - uchováme 5-6 měsících v uzavřené nádobě, aby nenasály pachy jiných potravin
  • v mrazničce vydrží až jeden rok
  • nevyloupané ve skořápce vysušené skladované na temném a suchém místě při teplotě 5-15 stupňů vydrží až 4 roky
  • můžeme konzervovat v medu se skořicí, vydrží více jak 2 roky
  • v mikrovlnce 1,5 min pustíme na plný výkon naplněné sklenice 0,5 - 0,7l , pak sklenice vyjmeme a zavíčkujeme
  • dáme vyloupaná jádra do sklenic a zavíčkujeme, dvacet minut povaříme ve vodě teplé asi osmdesát stupňů
  • pokud jsou ořechy hořké, je to znamení, že jsou žluklé

Kde koupit vlašské ořechy?

Ořechy, použití a účinky - články: