Šalvěj lékařská (babské ucho, salvia officinalis, šalvia lekárska) se používá jako koření a bylinka v čerstvé i sušené podobě (zelenostříbrné jemně chlupaté listy a nať). Stříbrošedé lístky pokryté jemnými chloupky jsou charakteristické pro šalvěj lékařskou, tzv. „Babské ucho“. Je zdrojem flavonoidů, tříslovin, aminokyselin, alfa-thujonu, kyseliny rozmarýnové, glykosidů, kumarinů, enzymů, silice (směs thujonu, salviolu, kafru, cineolu a borneolu), saponinů, hořčinů, vitaminu C a vitamínů skupiny B, P. Šalvěj lékařská má mnohostranné využití (vnitřní i vnější).
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Použití: na přípravu čaje, tinktury, vykuřovadla, přísada do koupelí, jako koření ke zvěřině (i telecímu a vepřovému masu), rybám a sýrům, na přípravu čaje nebo nálevu, nasekanou nebo utřenou šalvěj můžeme přidat do těstovin, paštiky, sýru, bylinkového másla (čerstvé listy), tvarohu, omelet, lístky lze ochutit králičí, skopové, vepřové maso, zvěřinu.
Zamražené kostky šalvěje: do formy s otvory vložíme nakrájené nebo nasekané listy, dolijeme vodou a dáme zmrazit, tyto kostky lze pak používat při úpravě masa nebo do polévek. Mají velkou kořenící, peprnou a aromatickou sílu
Kontraindikace: nevhodný pro těhotné a kojící ženy, při větším množství může působit toxicky, je zdrojem látky alfa-thujonu (podobně jako pelyněk pravý beta-thujon), která může způsobovat neklid, závratě, křeče, halucinace při dlouhodobém užívání, použití konzultujte s lékařem
Chuť: aromatická, výrazná peprná a nahořká
Sběr: za sucha nať a listy, před rozkvětem
Bylinky s podobnými účinky: jiné druhy šalvěje
Čeleď: hluchavkovité (Lamiaceae)
Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C, v uzavřených nádobách nebo papírových obalech
Vůně: silně aromatická
Plod: tvrdka
Květ barva: světle fialová, bílá
Sušení: v tenké vrstvě ve stínu do teploty 40°C
Záměna: šalvěj luční
Druhy šajvějí: šalvěj přeslenitá, šalvěj luční (plstnaté listy), šalvěj horská (fialové květy)
Stanoviště, výskyt: na zahrádkách, teplé slunné místo
Množení: semeny, nebo řízky do půdy
Lidové názvy: Babské ucho, kodice, cigánovy gatě, koníčky, smrtky, šalvia, šalvijan, šalvina, šalfia, vlčí chvost
Magie bylinky: zahání vše špatné včetně kouzel (vykuřovadlo - listy šalvěje), bylinka nesmrtelnosti a dlouhověkosti
Pověsti: Když svatá matka Boží s Ježíškem musela prchat před Herodesem, prosila všechny bylinky na poli, aby jí pomohly, ale žádná ji neposkytla přístřeší. Tu se obrátila matka k šalvěji a zde našla útočiště. Schovala se pod jejími hustými ochrannými listy a i s dítětem před pochopy Herodesovými se zachránila. Ti šli kolem, ale neviděli je. Když bylo po nebezpečí, vyšla svatá Panna a zahovořila sladce k šalvěji. Od nynějška ažna věky budeš oblíbenou květinou lidí. Dávám ti moc lidi léčit z každé nemoci. Zachraňuj před smrtí, jak jsi to i mně učila. Od této doby, kvete šalvěj ke zdraví a pomoci lidí.
Permakultura: seřezáním celých vršků výhonů podpoříme košatění a bohatost této rostliny
Signatura: silně aromatická bylinka
1 – 2 čajové lžičky sušených šalvějových listů zalijeme 250ml horké vody a necháme 10 minut louhovat a přecedíme, pijeme 1-2 hrnky za den, neužíváme však dlouhodobě a vě větším množství než je 2 hrnky za den
v hmoždíři rozdrcené sušené listy šalvěje přimíchejte do medu a nechejte několik dní odležet. Můžete tento med se šalvějí potom přidávat do čaje.
200 g sušené šalvěje krátce povaříme v 1 l vody a necháme 20 minut louhovat. Šalvěj se doporučuje přidávat do vanové koupele při nervových onemocněních
dvě lžíce sušené šalvěje a zalijte je 250ml horké vody, necháme louhovat cca 10min a scedíme, po vychladnití přidáme cca 50ml jablečného octu, vzniklou směsí oplachujeme omyté vlasy
květy zalijeme přírodním octem a necháme stát 14 dní na slunci nebo na teplém místě
Sirup připravený za tepla, připravte asi 50 g šalvějových lístků, k tomu 200 g cukru a čtvrt litru vody. Cukr nechte ve vodě teplem rozpustit a potom přidejte nasekané lístky. Nechte 24 hodin louhovat, sceďte, ještě na pár minut povařte a ještě horké lijte do sklenic.
Sirup připravený za studena, budeme potřebovat velkou sklenici, do které budete pokládat nasekané listy šalvěje, které zasypete cukrem. Vrstvy střídejte, dokud nenaplníte celou sklenici, kterou potom umístěte na 6 týdnů na slunné místo. Potom obsah sceďte a uchovávejte v temnu.
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |