Bylinné tinktury se vyrábejí macerováním léčivých bylinek v alkoholu (40 a více %) po dobu 10 - 21 dní na světlém místě.
- hořčiny jsou vhodné pro povzbuzení žláz s vnitřním vyměšováním, podporují vylučování žluči (získáme je z bylin macerací v alkoholu)
Jaké léčivé bylinky používáme pro maceraci v alkoholu (tinktura)?
- řepík lékařský
- violka vonná
- vlaštovičník větší
- třezalka tečkovaná
- kopřiva dvoudomá
- lopuch větší
- echinacea
- smetanka lékařská
- mědvědí česnek
- česnek a cibile
- kořen čekanky
- lékořice
- atd.
Vlaštovičníková tinktura a její účinky:
- na hojení bradavic, kuřích ok nebo různých jizviček
- při nadužívání může působit jako narkotikum
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK