Bylinné sirupy je vyrábějí z bylin nasbíraných v přírodě s použitím třtinového cukru. Slouží jako alternativa rafinovaného cukru, která navíc zpestří rozmanitost sladidel a nabídne i příznivý účinek při zdravotních komplikacích. (jitrocelový sirup, zázvorový sirup, rkytnikový sirup...)
Způsoby, jak si vyrobit domací bylinný sirup:
- čerstvé byliny vrstvíme v nádobě do vrstev a jednotlivé vrstvy zasypeme cukrem (vrstva bylin se zasype cukrem a tak znovu) až se nádoba zaplní. Nádobu uzavřeme a odložíme na cca 40 dní do stabilní teploty
- ve 350ml vody rozvaříme cca 650 g třtinového cukru a v této směsi rozpouštíme bylinné extrakty v poměru 1 : 5
- směs 5 dílů bylinné šťávy a 8 dílů třtinového cukru povaříme
- bylinky, cukr, voda, kyselina citronová a je hotovo (sirupy z květů, listů, natí, nebo míchané)
Sirupy užíváme nejčastěji např. 3 x denně v dávce jedna polévkové lžíce
- sirup z černého bezu, vyrábí se z květu černého bezu
- smrkový sirup vyrobených z mladých smrkových výhonků
- sirup z jitrocele
- mátový sirup
- zázvorový sirup, rakytnikový sirup
- konopný sirup
- podbělový sirup z listů na odkašlávání
- sirup z meduňky, máty, tymiánu, levandule
- lékořicový sirup
Jak vyrobit sirup ze smrkového jehličí na podporu imunitního systému?
Mladé výhonky smrkového jehličí velikosti jeden až dva centimetry sbíráme koncem dubna až do druhé poloviny května (podle zeměpisných podmínek). Vezme si 5 litrovou sklenici od okurek a vrstvíme výhonky smrkového jehličí a třtinový cukr postupně až po vrch sklenice, kterou potom uzavřeme a necháme na slunci cca 90 dní. Potom vzniklou směs scedíme a máme výtečný sirup. Užíváme 1 kávovou lžičku 2 x denně po dobu 3 týdnu.
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK