Podle TČM jsou kořeny z léčivých bylin (doplňovač čchi - nasátí energie) vhodné pro zlepšení vitality, nesmí být použity jako stimulanty (berou zítřejší energii, např. kofein). Podle signatur Paracelsa působí kořeny bylinek na problémy kostry, hlavy a mozku.
- kořeny léčivých bylin a rostlin odpovídají signatuře kostry lidského těla a podporují obnovu, hojení, regeneraci a úlevu od bolesti kloubů a kostí (kostival, lopuch atd.)
- kořeny jsou symbolem spojení se zemí, ale také síly a vitality
- jádra ořechů ( např. mandle, vlašské ořechy, lískové ořechy, kešu) a semínka jsou vhodné pro výživu mozku
- koženy bylinek se koncem léta sbírají v noci
- bylinkář a léčitel Bohumil Jukl doporučuje sbírat kořeny léčivých bylinek za deště na podzim, kdy kořeny obsahují nejvíce blahodárných látek,
Příklady kořenů z bylin, které nám mohou dodat energii:
- ženšen pravý
- kozinec blanitý
- pampeliška kořen, je také v pražené podobě, můžeme ho použít na přípravu lahodné kávy, kořen obsahuje hořčiny, je vhodný pro podporu lymfatického systému, metabolismu i na podporu trávení
- kurkuma (vhodná kombinace s černým pepřem - piperin)
- eleuterokok ostnitý (Eleutherococcus senticosus) neboli sibiřský ženšen
- echinacea (třapatka nachová)
- rdesno mnohokvěté
- kostival lékařský
- kozlík lékařský
- lopuch větší
- pýr plazivý, podporuje regeneraci jater, podporuje trávení, vhodný i při revmatismu
- lékořice lysá
- čekanka obecná, podporuje játra, trávení, metabolismus, žaludek a žlučník
- zázvor, kurkuma
- kopřiva dvoudomá
- proskurník, díky obsahu smizů je vhodný při zánětu průdušek, nachlazení, kašli a zanícené sliznice
- puškvorec kořen
Sběr kořenů na základě zkušeností předků:
Za úplňku mají největší sílu bylinné kořeny, proto za úplňku (plus mínus 1-2 dny) sbírejte bylinky, obzvlášť jejich kořeny. Kořeny většinou nesmějí přijít do kontaktu se slunečním světlem, protože ztrácejí svoji sílu, navíc jsou za úplňku dobře vidět.
- kořeny sbíráme nejlépe po dešti, snáze se vyrýpnou z půdy pomocí lopatky nebo rycích vidlí
Příprava čerstvých bylinných kořenů:
- macerát, 1-2 lžičky sekaného kořene zalijeme přes noc vodou a necháme macerovat, ráno přecedíme a přihřejeme na teplotu cca 30-35°C, popíjíme 2-3 x denně, pod obu 2 - 4 týdnů, podrobnosti přípravy najdete u jednotlivých léčivých bylinek
- odvar, 1-2 lžičky sekaného kořene zalijeme vodou a vaříme za mírného varu po dobu 5-10 min., odstavíme a necháme louhovat cca 10-20 min., scedíme a popíjíme 2-3 x denně, pod obu 2 - 4 týdnů, podrobnosti přípravy najdete u jednotlivých léčivých bylinek
- tinktura, nakrájíme kořen bylinky necháme jehce povadnout a zalijeme 40% alkoholem, macerujeme cca 21 dní
Skladování a zásoby kořenů na zimu:
- kořeny nakrájíme na co nejmenší plátky a sušíme do teploty 45°C na větraném místě (mohou se také sušit na slunci na rozdíl od listů a květů)
- pro zachování kvality je skladume v uzavítatelných nádobách (např. sklenice s víčkem)
Bylinky nebo rostliny podle tvaru kořene
Bylinky nebo rostliny s kulovitým vřetenovým kořenem (signatura vřetenové kosti):
Bylinky a rostliny s vydatným kořenovým systémem:
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK