Trnka obecná (Prunus spinosa, slivoň trnka) je trnitý rozložitý keř dorůstající výšky cca 3-4 metry, který roste ve společenstvech.- vytváří rozsáhlé houštiny. Plody obsahují především vitamíny C, A, E, třísloviny, kyanogenní glykosid amygdalin, antokyanový glykosid, pektin, organické kyseliny včetně vitaminu C a další látky.
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Použití: pro přípravu čaje (květ), plod pro přímou konzumaci, na připravu vína
Skladování: po usušení skladujeme na suchém, temném místě v uzavřené nádobě
Sušení: ve větranném a stinném místě (plod, květy), sušené plody jsou tvrdé, mají nakyslou, trpkou a svíravou chuť
Kontraindikace:
Čeleď: růžovité (Rosaceae)
Dřevo: velice těžké a tvrdé, na výrobu holí nabo na soustružení
Chuť plod: trpká, kyselá, svíravá
Vůně:
Sběr: kvetoucí nať (od května až do října), plod se sbírá po prvních mrazech, listy
Sušení:
Barva květu: bílá průměru až 20 mm, kvete březen až duben
Plod: tmavo modrá peckovice trnka (říjen, listopad), trnky jasně modrou slupku, zelenožlutou dužinu
Výskyt, stanoviště: slunná místa, vápenaté půdy, na mezích, skalách, pastvinách
Lidové názvy: loh, lop, trn, trní
Permakultura: slouží jako hranice pro zadržování dobytka či na oddělení hranice pozemků, podobně jako šípek, hloh a další keře
Signatura: pioinýrská dřevina, která vytěsňuje bylinkovou vegetaci s rozsáhlým kořenovým systémem
smícháme níže uvedené ingredience, zalijeme je vínem a necháme 2 týdny macerovat, denně směs protřepáváme, nakonec přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a skladujeme v lednici
Ingredience: 2 šálky nasekaných trnkových plodů, 1000ml kvalitního červeného vína, půl lžičky mleté skořice, 6 ks tlučených hřebíčků, 4 ks tlučeného badyánu
natrhané trnky očistíme (cca 3kg), rozmačkáme i s jádry a vložíme do pětilitrové nádoby, přidáme několik kousků pravé skořice, jeden a půl lžičky nastrouhaného muškátového oříšku a 15 kusů hřebíčku Zalijeme 2000 ml vodky, aby byly trnky zcela ponořeny. Necháme 30 dní stát, občas ale důkladně protřepeme. Po měsíci svaříme 1500 ml vody se 1000 g cukru na sirup, necháme vychladnout. Směs z nádoby scedíme, trnky důkladně vymačkáme a smícháme s připraveným sirupem, necháme 12 - 24 hodin sedimentovat. Na dně se usadí kal. Likér stoříme do lahví nejlépe hadičkou.
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |