Šrucha zelná

Šrucha zelná (Portulaca oleracea) je plazivá léčivá bylinka dorůstající výšky až 40cm. Šrucha je zdrojem chlorofylu, provitaminu A, vitamínu C, vitamínů skupiny B, vápníku, hořčíku, fosforu, železa, draslíku, esenciálních omega 3 a 6 kyselin, kyseliny α-linolenové,  kyseliny eikosapentaenové, kyseliny jablečné, kyseliny citronové, kyseliny glutamové, kyseliny asparagové.

  • šrucha zelná pravá (Portulaca oleracea subsp. oleracea) je plazivá, půdokryvná
  • šrucha obsahuje cca 90 % vody

Šrucha zelná a její účinky:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • na řezné rány, akné a hemeroidy (doporučoval již Hippokrates) - vymačkaná šťáva
  • zdroj chlorofylu a elektrolytů
  • je zdrojem antioxidantů, působí proti volným radikálům, působí proti předčasnému stárnutí
  • podporuje činnost imunitního systému (tinktura) a osy MTM (např. omega 3)
  • při hyperpigmentaci (šťáva)
  • podporuje kosti (zdroj vápníku)
  • podporuje krevní oběh, harmonizuje hladinu cholesterolu
  • pomáhá snižovat krevní tlak a přispívá k normálnímu fungování krevního oběhu, čímž snižuje riziko infarktu nebo mozkové příhody (draslík)
  • snižuje výskyt srdečních onemocnění a mrtvice
  • rostlinný zdroj omega 3
  • rostlinný zdroj proteinů
  • má projímavé a močopudné účinky
  • podporuje detoxikaci organismu
  • umí eliminovat bolesti s dásněmi a bolest k krku
  • šťáva umí blahodárně působit na vše oči
  • pomáhá eliminovat vývojové poruchy, nebo potlačit rozvoj ADHD

Použití: na přípravu čaje, vymačkat šťávu, do salátů, k těstovinám, polévek, jako špenát, dá se kombinovat s rajčaty, tymiánem, dobromyslí, můžeme ji také sušit, na přípravu čaje a tinktury,

  • pro výrobu tinktury lze použít Filatovovu metodu
  • v teplé kuchyni s ní můžete zacházet stejně jako s listovým špenátem

Chuť: podobná jako špenát nebo nějaký salát

Skladování: suché, temné místo, do teploty 25°C

Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem

Čeleď: šruchovité (Portulacaceae)

Barva květů: bílá nebo žlutá, vyjímečně červená

Stanoviště: jde o velmi vytrvalou rostlinu, zvládne i sucho a obtížné podmínky, suché, zhutnělé půdy, na chodníku ve městech, slunná místa

Sběr: nejvhodnější je čerstvá mladá nať (listy, stonky, poupata)  před odkvětem, poté totiž začíná rychle tvrdout a hořknout

Sušení: ve stínu na větraném místě, do teploty 40°C

Chuť: mírně kyselá, slaná, semena mají hořkou chuť

Barva květů: žlutá

Záměna: rozchodníky

Lodyha: plazivé dužnaté stonky s načervenalou barvou

Listy: dužnaté, oválné

Množení: samovýsev. semeny

Plod: černá semena

Lidové názvy: portulák, šrucha obecná[

Pověsti:

Permakultura:  je tolerantní k zasoleným půdám a používá se k odsolování půd

Signatura: nenáročná bylinka, silně se rozrůstá

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

 

0 produktů