Wasabi (Japonský křen, Wasabia japonica) je léčivá kořenová bylinka dorůstající výšky až 30 cm (je příbuzný našeho křenu), je zdrojem vody (cca 70%)vlákniny,sacharidů, proteinů, minerálů (vápník, mangan, zinek, sodík, draslík, hořčík, měď) a vitamínu B1, B2, B3, B5, B6, B9, A a C.

  • upozornění: pasta z wasabi (namida) se často padělává z kořene křenu a aromatických ochucovadel a různých barviv

Wasabi a jeho účinky:

  • přírodní antibiotikum
  • podporuje imunitní systém, antioxidant, působí proti buněčnému stárnutí
  • antibakteriální, protizánětlivé a protirakovinové účinky
  • prospívá při neurodegenerativních onemocněních
  • podporuje mozek a mozkové funkce
  • zdroj elektrolytů
  • působí proti žaludečním vředům
  • obsažené isothiokyanáty mohou být schopny podporovat programovanou buněčnou smrt (apoptózu), do 24 hodin od jejího příjmu
  • podporuje detoxikaci jater
  • snižuje otoky a záněty v kloubech, které jsou typické pro artritidu
  • působí proti respiračním patogenům
  • strohaný čerstvý kořen může zvýšit práh bolesti

Použití: čerstvé oddenky nebo ve formě zelené pasty, jako koření pro sashimi a sushi, listy se používají do salátu

  • nastrouháný oddenek po 15 min. ztrácí aromatické látky

Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem

Sušení:

Čeleď: brukvovité (Brassicaceae)

Výskyt, stanoviště: Japonsko, v blízkosti vodních toků

Barva květů: bílá

Chuť:ostrá, hořká, aromatická

Listy:

Lodyha:

Sběr: listy, oddenek

Plod:

Bylinký s podobným účinkem: křen, čínská hořčice

Magie bylinek:

Lidové názvy: japonská ředkev, japonský křen

Permakultura: wasabi můžeme v našich zeměpisných šířkách v květináči, optimální teplota pro růst je 8-18 °C

Signatura: pikantnost wasabi není cítit na jazyku, jak tomu obvykle bývá u pikantních pokrmů, ale štiplavá chuť je cítit především v nose, v krku a v čelní části hlav

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

Wasabi

Nebyly nalezeny žádné produkty. Zkuste změnit kritéria hledání.