Šťovík kyselý

Šťovík kyselý (Rumex acetosa) je vytrvalá, plevelnatá, nenápadná bylina dorůstající do výšky až jeden metr s vysokým obsahem vitamínu C, obsahuje dále provitamín A, B1, B2, B6 a B9, kyselinu šťavělovou (narušuje hospodaření s vápníkem a využitelnost železa) antrachinony a další organické kyseliny. Šťovík je také dobrým zdrojem minerálů (hořčík, mangan, draslík, železo).

  • před použitím můžeme kyselou chuť a negativní účinky kyseliny šťavelové neutralizovat pomocí mléka, smetany, vajec nebo sýra (váží na sebe kyselinu šťavelovou)

Šťovík kyselý a jeho neschválené účinky:

Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • zdroj elektrolytů
  • čerstvý byl v minulosti vhodný pro námořníky při kurdějích (vitamin C)
  • čistí střeva a podporuje peristaltiku střev
  • vhodný na jarní detoxikační kůru (odvar z listů)
  • močopudné účinky
  • uvolňuje dýchací cesty, rozpouští zatuhlé hleny, léčí záněty vedlejších nosních dutin
  • čistí krev a odvodňuje
  • podporuje krvetvorbu a vhodný při anémii (železo)
  • podporuje mozek a jeho funkce
  • povzbuzuje činnost tlustého střeva, podporuje chuť k jídlu
  • podporuje stav sliznic
  • stimuluje činnost jater a pročišťuje trávicí trakt
  • povzbuzuje a pomáhá proti únavě
  • významná pylotvorná bylina
  • na zánět dásní, afty a opary (kloktat odvar)
  • může pomoci i s kožními nemocemi (obsahuje kyselinu šťavelovou)
  • upozornění: kyselina šťavelová z organismu odčerpává vápník a dokáže zlobit v močových cestách (vznik kaménků)

Použití: čerstvé listy pro přímou konzumaci, do salátů, při úpravě vajíček, pro přípravu čaje a obkladů

  • je ochucovadlem polévek, omáček na těstoviny, přísadou do salátů, dipů nebo bylinkových másel
  • můžete ho přidat do polévek, salátů, majonéz či omáček

Kontraindikace: nevhodné pro kojící a těhotné ženy, při dně, nedoporučuje se také lidem náchylným k ledvinovým nebo močovým kamenům, po tepelné úpravě je šťovík bezpečný, použití konzultujte s lékařem

Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C v uzavřených nádobách

Stanoviště: šťovík má rád půdy vlhké až mokré, úživné, bohaté dusíkem, neutrální až kyselé, na loukách, pastvinách, podél cest, v blízkosti řek, kvete od května do června

Sběr: světle zelený mladý list (duben - květen), během celé sezóny se sbírají mladé výhonky - odenky

Sušení:

Záměna:

Chuť mladých listů: výrazná kyselá

Čeleď: rdesnovité (Polygonaceae)

Lidové názvy: kyseláč luční, šťovík obecný, šťavel, kyseláč, kyselanda, kyslička, kobylí šíp

Signatura:

 Jak připravit odvar ze šťovíku?

Nakrájené lístky šťovíku zalijte horkou vodou, nechte je vylouhovat a vychladnout

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

0 produktů
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma! 2x výdejní místo