Rýmovník nebo molice, moud (Plectranthus argentatus) je léčivá aromatická byinka dorůstající výšky až jednoho metru, která je vzhledem podobná listům kopřiv, obsahuje vonné silice (voní jako eukalyptus), karvakrol, thymol, omega-6 mastné kyseliny, vitamín A a C. Obsahuje vonné silice připomínající vůni eukalyptu, meduňky a mentolu.
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Použití: na přípravu nálevu, sirupu, na výrobu masti, jako koření k jídlů, na inhalace
Kontraindikace: použití rýmovníku konzultujte s lékařem, vnitřní užití je zakázáno kvůli vitamínu K, který ovlivňuje srážlivost krve
Sušení: listy sušíme na větraném místě do teploty 40°C, sušení trvá dlouho, skladujeme v uzavřených nádobách
Čeleď: hluchavkovité (Lamiaceae)
Výskyt, stanoviště: pokojová rostlina na světlém slunném místě (východní nebo západní strana), nesnáší nadměrnou zálivku (čerrají a schnou listy), přes léto může být venku, nesnáší mrazy
Barva květů: světle modro - fialová
Vůně: výrazná aromatická po rozemnutí listů (směs vůní máty, kafru a meduňky)
Listy: oválné (vejčité) zoubkované kožovité listy
Lodyha: přímá, poléhavá se čtvercovým průžezem
Sběr: listy, sklízí se průběžně během roku
Plod:
Množení: dobře se množí řízkováním, stačí ponořit do vody
Magie bylinek:
Lidové názvy: španělský tymián, molice, citrónový rýmovník, kubánské oregáno, mexický nebo řecký eukalyptus
Signatura: chlupaté listy, po promnutí listy uvolňují vonnou silici
1 - 2 listy rýmovníku zalijeme 250ml vřelé vody a necháme louhovat cca 20 min, scedíme a popíjíme
cca 30 - 40 nařezaných listů rýmovníku necháme povadnout a přidáme je do rozehřátého 200g vepřového sádla (kokosový olej, kosmetická vazelína) a necháme vzkypět (nebo 30 min. na mírném ohni) promícháme, potom necháme 24 hodin odstát, druhý den můžeme přidat ještě cca 10-20 nařezaných listů a necháme vzkypět, necháme vychladnout cca 24 hodin, přecedíme a přelijeme do uzavíratelných sklenic, skladujeme v chladnu a temnu. Můžeme při přípravě také přidat několik kousků hřebíčku, aby mast případně neplesnivěla. Alternativně do masti můžeme přidat po grsi levanduli, heřmánek, květy měsíčku lékařského a několik kapek esenciálního eukalyptového oleje - podporují a umocňují hojivé a desinfekční účinky masti. Mast skladujeme v ledničce.
do uzavíratelné důkladně umyté sklenice dáme první vrstvu cca 1-2 cm cukru (třtinového) a druhou 1-2 cm silnou vrstvu čerstvých listů rýmovníku (mohou být nakrájené), zlehka upěchujeme a tak postupujeme až do 80- 90% výšky sklenice (poslední vrstva musí být cukr), nakonec můžeme přidat 2-4 ks hřebíčku, skořici nebo kyselinu citronovou (nebo plátek citrónu na každou vrstvu, nebo pokapeme citronovou šťávou) a necháme směs macerovat 20 - 40 dní ve stálé teplotě, nejlépe na slunci, aby listy pustily šťávu. Provádíme průběžnou kontrolu (pokud dojde k pesnivění, obsah vyhodíme), až nám vznikne hustá tekutina, přelijeme přes plátno do čistých uzavíratelných sklenic a nakonec zalijeme vždy cca 2-3 mm vrstvou alkoholu a uzavřeme, skladujeme v suchu a chladnu.
Omyté listy rýmovníku natrhejte na malé kousky (při řezání nožem se ztrácí vitamíny) a spolu s citrónem a pomerančem nakrájenými na kolečka vložte do vhodné nádoby. Ingredience zalijte horkou vodou a nechte 24 hodin macerovat. Poté nálev sceďte, přidejte cukr a vařte na mírném ohni. Po dosažení sirupové konzistence nalijte hotový sirup například do láhví od alkoholu.
listy rýmovníku (20 - 30ks) společně s plátky jednoho citrónu dáme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byly suroviny ponořené, zakryjeme pokličkou a necháme odstát jeden den, potom druhý den scedíme směs a přivedeme k varu, pak ztlumíme oheň (aby směs mírně bublala) a přisypeme cukr a občas promícháme až směs začne medově houstnout (pozor, aby nezačal pěnit a neutekl z hrnce), přelijeme do uzavíratelných skleniček, necháme zchladnou (sirup může hodně zhoustnout) a zalijeme malou vrstvou alkoholu. Skladujeme v chladném místě.
Opláchnuté a osušené listy naskládejte do vhodné nádoby a zalijte olejem tak, aby byly listy ponořené. Po čtyřech týdnech sceďte a listy vyhoďte.
Zdroj: Recepty bylinkářky Mudr. Aleny Hamplové
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |