Rýmovník nebo molice, moud (Plectranthus argentatus) je léčivá aromatická byinka dorůstající až jednoho metru, která je vzhledem podobná listům kopřiv, obsahuje vonné silice, omega-6 mastné kyseliny, vitamín A a C.

  • v současnosti je rýmovník velmi populární jako domácí léčba při rýmě a nachlazení

Rýmovník (molice) a jeho účinky:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • prevence chřipky
  • zdroj antioxidantů, působí jako prevence rakoviny (zpomaluje její progresi)
  • při rýmě, bolestech v krku a nachlazení
  • uvolňuje nosní dutiny (silice z listů podporují vylučování hlenu), rýmu a mírní kašel (sirup, inhalace - čerstvé listy)
  • při dýchacích potížích, zánětu průdušek a dýchacích cest,, při astmatu 
  • prospívá astmatikům při dýchání v místnosti
  • při žaludečních křečích, jaterních poruchách, ledvinových a žlučníkových kamenech
  • na oděrky, spáleniny (výluh) - urychluje hojení
  • podporuje detoxikaci organismu
  • působí proti stresu a úzkosti
  • snižuje vysokou hladinu LDL cholesterolu
  • odpuzuje hmyz (mouchy, komáry, mšice atd.), včetně molů (přírodní repelent)
  • při vysokém tlaku, cholesterolu a srdečních potížích
  • vhodný pro odčervení střev a desinfekci zažívacího traktu
  • podporuje odvodnění organismu i při otocích končetin
  • při zánětu průdušek, urychluje hojení poraněné pokožky (mast)
  • při začínající rýmě si můžeme dát do nosní dírky kousek listu rýmovníku
  • má schopnost snižovat artritické bolesti zvýšením regenerace kloubů (esenciální olej z rýmovníku)
  • pomáhá udržovat hladké fungování ledvin a celého lymfatického systému
  • rýmovník a jeho silice působí jako repelent proti komárům či jiným zvířatům

Použití: na přípravu nálevu, sirupu, na výrobu masti, jako koření k jídlů, na inhalace

  • tip: pokud máte ucpaný nos (nebo problémy s dýchacími cestami), večer před spaním si utrhněte čerstvý list rýmovníku, zlomte ho a důkladně nasajte jeho vůni (případně si list rýmovníku dejte do nosní dírky)
  • rýmovník můžeme v kuchyni používat jako šalvěj lékařskou, na dochucení zvěřiny, do marinády, na grilování masa

Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem

Sušení: listy sušíme na větraném místě do teploty 40°C, sušení trvá dlouho, skladujeme v uzavřených nádobách

Čeleď: hluchavkovité (Lamiaceae)

Výskyt, stanoviště: pokojová rostlina na světlém místě, nesnáší nadměrnou zálivku (čerají listy), přes léto může být venku, nesnáší mrazy

Barva květů: světle modro - fialová

Vůně: výrazná aromatická po rozemnutí listů (směs vůní máty, kafru a meduňky)

Listy: oválné zoubkované kožovité listy

Lodyha: přímá

Sběr: listy

Plod:

Množení: dobře se množí řízkováním, stačí ponořit do vody

Magie bylinek:

Lidové názvy: španělský tymián, citrónový rýmovník , kubánské oregáno, mexický nebo řecký eukalyptus

Signatura:

Jak připravit nálev z listu rýmovníku?

1 - 2 listy rýmovníku zalijeme 250ml vřelé vody a necháme louhovat cca 20 min, scedíme a popíjíme

  • při bolestech hlavy, vysokám krevním tlaku, nachlazení (vnitřně)
  • na hojení drobných ran a popálenin (vnější použití)

Jak vyrobit mast z rýmovníku?

cca 30 - 40 nařezaných listů rýmovníku necháme povadnout a přidáme je do rozehřátého 200g vepřového sádla (kokosový olej, kosmetická vazelína) a necháme vzkypět (nebo 30 min. na mírném ohni) promícháme, potom necháme 24 hodin odstát, druhý den můžeme přidat ještě cca 10-20 nařezaných listů a necháme vzkypět, necháme vychladnout cca 24 hodin, přecedíme a přelijeme do uzavíratelných sklenic, skladujeme v chladnu a temnu. Můžeme při přípravě také přidat několik kousků hřebíčku, aby mast případně neplesnivěla

  • při rýmě natíráme pod nosem (můžeme si před začátkem rýmy dát do nosní dírky kousek listu rýmovníku)
  • nebo potíráme hrudník a dutiny mastí (zánět průdušek a dutin)
  • při nachlazení a rýmě si můžeme také mastí masírovat chodidla
  • hydratuje vysušenou pleť
  • urychluje hojení ranek na kůži

Recept jak vyrobit rýmovníkový sirup za studena (vařením nezničí prospěšné látky):

do uzavíratelné důkladně umyté sklenice dáme první vrstvu cca 1-2 cm cukru (třtinového) a druhou 1-2 cm silnou vrstvu čerstvých listů rýmovník (moho být nakrájené), zlehka upěchujeme a tak postupujeme až do 80- 90% výšky sklenice (poslední vrstva musí být cukr), nakonec můžeme přidat 2-4 ks hřebíčku, skořici nebo kyselinu citronovou (nebo plátek citrónu na každou vrstvu, nebo pokapeme citronovou šťávou) a necháme směs macerovat 20 - 40 dní ve stálé teplotě, nejlépe na slunci, aby listy pustily šťávu. Provádíme průběžnou kontrolu (pokud dojde k pesnivění, obsah vyhodíme), až nám vznikne hustá tekutina, přelijeme přes plátno do čistých uzavíratelných sklenic a nakonec zalijeme vždy cca 2-3 mm vrstvou alkoholu a uzavřeme, skladujeme v suchu a chladnu.

  • pokud se vytvoří plíseň, obsah vyhoďte, nelze používat
  • užíváme denně 1 - 3 lžičky denně

Recept: rýmovníkový sirup vařený

listy rýmovníku (20 - 30ks) společně s plátky jednoho citrónu dáme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byly suroviny ponořené, zakryjeme pokličkou a necháme odstát jeden den, potom druhý den scedíme směs a přivedeme k varu, pak ztlumíme oheň (aby směs mírně bublala) a přisypeme cukr a občas promícháme až směs začne medově houstnout (pozor, aby nezačal pěnit a neutekl z hrnce), přelijeme do uzavíratelných skleniček, necháme zchladnou (sirup může hodně zhoustnout) a zalijeme malou vrstvou alkoholu. Skladujeme v chladném místě.

Zdroj: Recepty bylinkářky Mudr. Aleny Hamplové

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

Rýmovník

Nebyly nalezeny žádné produkty. Zkuste změnit kritéria hledání.