Černý rybíz

Černý rybíz (Ribes nigrum) je ovocný keř, který má černé bobule s vysokým obsahem vitaminu C a též vitamin P, obsahuje také pektin (vláknina), resveratrol a silice. Listy černého rybízu obsahují flavonoidy (hyperin, astragalin), malé množství silice, prodelfininy. Černý rybíz je starý a účinný lék na revmatismus, plicní a ledvinové choroby, posiluje cévy, srdce, upravuje krevní tlak, prospívá játrům a ledvinám, utišuje kašel. Kořeny a listy černého rybízu byly v lidovém léčitelství upravovány na léčiva zmírňující revmatismus, artritidu, dnu a také měly pomáhat s příliš vysokým tlakem. Pro léčebné účely se používají plody, pupeny i list.

  • charakteristickou vůni dávají bobulím a listům černého rybízu hlavně éterické silice

Černý rybíz list a jeho neschválené účinky na zdraví:

Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • zdroj vitamínu C a flavonoidů (anthokyany), působí proti volným radikálům a předčasnému stárnutí
  • močopudný prostředek, vhodný pro odvodnění organismu a pročištění ledvin (čaj)
  • podporuje zdraví kloubů a svalů
  • podporuje funkci ledvin a močového měchýře, prospívá při zánětech močových cest a měchýře
  • podporuje pocení
  • podporuje imunitní systém při nachlazení 
  • podporuje mozek a kognitivní funkce (paměť, koncentrace atd.)
  • harmonizuje hladinu cukru v krvi
  • pomáhá normalizovat hladinu kyseliny močové
  • podporuje činnost srdce a zlepšuje rychlost kervního oběhu
  • vhodný na kloktání při angíně a zánětech v ústní dutině (odvar z listů)
  • pomáhá při ochraptění a přetažení hlasivek
  • při revmatismu, při nadměrném stresu a námaze

Černý rybíz plod, účinky na zdraví:

  • proti nachlazení a černému kašli
  • zvyšuje pružnost cév
  • více

Černý rybíz, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Vylučování vody z organizmu
  • Antioxidant
  • Kontrola tělesné hmotnosti
  • Normální funkce dýchacího systému
  • Normální hladina glukózy v krvi
  • Přirozená obranyschopnost - imunitní systém
  • Čištění - vylučování

Listy černého rybízu mají na jaře mají velikou sílu

  • černý rybíz, mladé listy a pupeny obsahují komplex látek, který působí protizánětlivě a může mírnit i nepřiměřené alergické reakce organismu. Již v 18. století je bylináři doporučovali pro celkové posílení těla, a jisté adaptogenní účinky, tedy schopnost podporovat celkovou vitalitu a mírnit účinky stresu, patrně skutečně mají. Navíc jsou silně aromatické a nálev z nich má zajímavou chuť i vůni.

Fermentace: natrhané listy rozprostřeme do tenké vrstvy a necháme den zavadnout na stinném místě. Poté je lehce podrtíme, rozprostřeme na navlhčenou utěrku, lněnou nebo bavlněnou, a velmi pevně zavineme. Poté necháme při pokojové teplotě fermentovat. Nakonec lístky, které již získaly tmavou barvu a výraznější vůni, dosušíme.

Černý rybíz list: pro přípravu čaje, z pupenů se připravuje tinktura

Černý rybíz plod: pro přímou konzumaci, do smoothie, snídaňových směsí, jogurtů, na přípravu čaje

Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C, v uzavřených nádbách nebo papírových obalech

Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem

Čeleď: meruzalkovité (Grossulariaceae)

Lidové názvy: černá meruzalka, smradlavý rybíz

Sběr: list, černý plod, červenec

Sušení: na stinném a větraném místě do teploty 35°C

Plod: černé bobule

Množení: hřížením, řízkováním, odkopky, vegetativně

Výskyt, stanoviště: na všech druzích půd, slunná místa, případně mírně ve stínu, hnojení statkovými hnojivy

  • Němčany

Signatura:

  • list má výraznou aromatickou vůni

Permakultura:: Průklestem v předjaří nebo po sklizni, udržujeme rybízové keře dostatečně prosvětlené. Díky tomu kosterní větve dobře obrůstají a dávají pěknou úrodu kvalitního ovoce

  • vyřežeme všechno starší dřevo, na kterém jsou jen malé přírůstky, a dále všechny slabší výhony, které keř zahušťují
  • Dospělé, dobře vyvinuté keře rybízu mají mít 8–12 silných kosterních větví
  • nezkracujeme ponechané jednoleté výhony, na kterých rybíz plodí – zkrácením bychom snížili výnos ovoce

Jak připravit nálev z listů černého rybízu?

2 čajové lžičky listu černého rybízu se přelijí šálkem vařící vody, 10 minut louhujeme a scedíme. Pije se 2-3x denně šálek nálevu. 

 

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

1.8.2023 Jedlá soda: Použít ji můžeme na rybíz i angrešt jako postřik. Díky jedlé sodě můžeme zajistit dostatek živin pro tyto rostliny, stimulujeme její růst, a dokonce se můžeme zbavit nemocí a parazitů. Kromě toho může jedlá soda regulovat acidobazické složení půdy a metabolismus v keři. Velmi dobře funguje zejména proti houbovým onemocněním. Pokud rostlina trpí nedostatkem sodíku, stává se jedlá soda jeho zdrojem. Navzdory tomu, že cítíme bezpečí při používání tohoto prostředku, bychom to s jeho množstvím neměli přehánět. Pokud bychom ho použili více, došlo by k vytlačení sloučenin draslíku a vápníku, které jsou pro rostlinu užitečnější, než sodík.

Aplikace jedlé sody

Aby bylo použití jedlé sody v zahradě co nejbezpečnější, měly bychom dodržet tyto tři podmínky:

  1. Jedlou sodu rozpouštíme ve vodě, která má teplotu vyšší než 30 °C, ale nižší než 50 °C (ideální je lehce nad 30 °C). Při nižších teplotách se prášek špatně rozpouští, vyšší teploty zase mohou způsobit nadměrnou alkalickou reakci.
  2. Jedlou sodu mícháme v nádobí, které je plastové, hliněné nebo dřevěné. Kov je nežádoucí, protože ve spojení s jedlou sodou může vytvářet sloučeniny nevhodné pro angrešt a černý rybíz.
  3. Roztok bychom měli používat vždy čerstvý (připravený ne více než před 3 hodinami).

Ve spojení s kvasnicemi

Jedlá soda a kvasnice mohou vytvořit spojení vhodné pro aplikaci před květem a po sklizni. Připravte si 5 litrů vodu o teplotě cca 30 °C. V ní rozpusťte 100 g instantního droždí a 100 g jedlé sody. Promíchejte a nechte odstát 24 hodin. Další den přidejte 5 litrů vody pokojové teploty a promíchejte. Naneste na keř a půdu pomocí postřikovače.

Proti plevelu

Jedlá soda je účinná proti mladému plevelu. Můžete si připravit postřik, který vyrobíte smícháním 5 litrů vody, 50 g jedlé sody a 25 g tekutého mýdla. Aplikujeme prostřednictvím postřikovače dvakrát až třikrát za sezónu na plevel. Mezi jednotlivými postřiky by měla být asi 10 dní pauza.

Proti plísňovým onemocněním

Přípravek je vhodný jako lék i prevence tohoto typu onemocnění. Je třeba jej aplikovat asi pětkrát za sezónu. Poprvé keř stříkáme ještě před květem, poté každé dva týdny. Postřik může mít více variant:

  • Smíchejte 1 l teplé vody, 4 lžičky sody, 1 lžíci rostlinného oleje.
  • Smíchejte 10 litrů teplé vody, 100 g sody, 50 g strouhaného mýdla.

Proti škůdcům

Jedlou sodu můžete použít proti takovým škůdcům, jako jsou nosatcovití, mšice, klíšťata, slimáci a další. Smíchejte 10 litrů vody, 100 g jedlé sody, 50 g mýdla na praní (nastrouhaného) a 1 lžičku jódu. Aplikujte rozprašovačem na postižené části rostliny. proti slimákům pomáhá vrstva prášku jedlé sody rozptýlená kolem keře.

Zdroje info: https://www.ireceptar.cz/zahrada/jedla-soda-postrik.html

0 produktů
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma! 2x výdejní místo