Česnáček lékařský (Alliaria petiolata, cesnačka lekárska, zaječí česnek) je volně rostoucí divoký jedlý plevel, dorůstající výšky 20 až 80cm (má krémově bílé květy) s léčivými účinky a charakteristickou vůní česnekovo-hořčičnou (podobně jako medvědí česnek). Je zdrojem kyseliny ascorbové (vitamin C), glykosidů, éterických olejů, pektinu, allarinu, betakarotenu, draslíku, vápníku, hořčíku, selenu, měďi, železa a manganu, ale také omega-3 mastné kyseliny.

  • listy česnáčku lékařského (chutnají jako medvědí česnek) se dají zaměnit s listy popence obecného (chutnají jako máta)

Česnáček a jeho účinky:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • zlepšuje zdraví vašeho srdce, snižuje hladinu cholesterolu a posiluje imunitní systém
  • antiseptické, očistné, protizánětlivé, protirakovinové (isothiokyanáty) a hojivé účinky
  • na desinfekci močových cest, střev, dýchacích cest i proti zánětům plic (tinktura)
  • zmírňuje zápach z úst, při zánětech ústní dutiny a paradentóze (čerstvé listy - žvýkat, nebo kloktadlo)
  • podporuje činnost ledvin, močových cest, jater a žlučníku
  • podporuje metabolismus a spalování tuků, je vhodný při jarní únavě
  • přírodní antibiotikum
  • na hnisající záněty a kožní rány (vnější použití - obklady)
  • čerstvý je vhodný na jarní detoxikaci organismu
  • brzdí šíření choroboplodných zárodků a současně vypuzuje ze střeva kvasinky

Čeleď: brukvovité (Brassicaceae)

Vůně: silnou až pikantní, ale jemnější než medvědí česnek

Sběr: kvetoucí nať (duben, květen) s česnekvou vůní (sušením ztrácí aroma), na podzim se sklízí i kořen, který chutná i se používá jako křen, semena

Výskyt: na vlhkých a humózních půdách, v křoví, okolo řek a potoků, na rumištích, okrajích cest a lesů

  • okolí Dolnolhotského potoka
  • Veselý

Použití:  na přípravu čaje (má chuť po česneku), na dochucení pokrmů (jako pažitka), do salátů, na přípravu pomazánek, na výrobu pesta, octu a tinktůry, semena se mohou používat jako hořčičná semena nebo jako koření místo pepře

Skladování: po usušení (můžeme i rozdrtit) skladujeme na suchém, temném míste v uzavřené nádobě

Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem

Sušení:

Barva květů:bílá

Lidové názvy:

Signatura:

Jak připravit česnáčkový ocet?

čerstvě natrhanou kvetoucí nať zalijeme kvalitním octem a necháme macerovat 3-5 dní, používáme na dochucení pokrmů

Česnáčková tinktura: připravuje se stejně jako ostatní byliny macerací kvetoucí česnáčkové nati v alkoholu

Česnáček lékařský

Nebyly nalezeny žádné produkty. Zkuste změnit kritéria hledání.

     Mandle natural