Česnáček lékařský (Alliaria petiolata, cesnačka lekárska, zaječí česnek) je volně rostoucí divoký jedlý plevel, dorůstající výšky 20 až 80cm (má krémově bílé květy) s léčivými účinky a charakteristickou vůní česnekovo-hořčičnou (podobně jako medvědí česnek). Je zdrojem kyseliny ascorbové (vitamin C), glykosidů, éterických olejů, pektinu, allarinu, betakarotenu, draslíku, vápníku, hořčíku, selenu, měďi, železa a manganu, ale také omega-3 mastné kyseliny.
Čeleď: brukvovité (Brassicaceae)
Vůně: silnou až pikantní, ale jemnější než medvědí česnek
Sběr: kvetoucí nať (duben, květen) s česnekvou vůní (sušením ztrácí aroma), na podzim se sklízí i kořen, který chutná i se používá jako křen, semena
Výskyt: na vlhkých a humózních půdách, v křoví, okolo řek a potoků, na rumištích, okrajích cest a lesů
Použití: na přípravu čaje (má chuť po česneku), na dochucení pokrmů (jako pažitka), do salátů, na přípravu pomazánek, na výrobu pesta, octu a tinktůry, semena se mohou používat jako hořčičná semena nebo jako koření místo pepře
Skladování: po usušení (můžeme i rozdrtit) skladujeme na suchém, temném míste v uzavřené nádobě
Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem
čerstvě natrhanou kvetoucí nať zalijeme kvalitním octem a necháme macerovat 3-5 dní, používáme na dochucení pokrmů
Česnáčková tinktura: připravuje se stejně jako ostatní byliny macerací kvetoucí česnáčkové nati v alkoholu