UPOZORNĚNÍ: Z důvodu šíření COVID-19 došlo k nárůstu objednávek, proto v expedici může docházet až k týdennímu zpoždění!

Hadí mord španělský

Hadí mord španělský (černý kořen, Scorzonera hispanica) je kořenová zelenina (je velice podobný mrkvi, petrželi), dorůstý výšky až jeden metr, která je odolná mrazu. Hadí mord obsahuje vodu, (až 80%), sacharidy, inulin, cholin, allantoin, proteiny, tuky, vlákninu, aminokyseliny, minerály (hořčík, fosfor, železo, vápník, draslík, sodík) a vitamíny (skupiny B, A, C a E).

Hadí mord španělský (černý kořen) a jeho účinky:

  • keltské a germánské národy pojídaly černý kořen protože věřily v jeho pozitivní účinky proti dýmějovému moru a hadímu kousnutí
  • zdroj elektrolytů
  • vhodný pro diabetiky (vysoký obsah inulinu)
  • podporuje mozkové funkce a působí jako sedativum
  • při revmatismu a dně
  • vhodný při dietách, má minimální kalorickou hodnotu
  • jako preventivní prostředek proti srdečním onemocněním (draslík)
  • při různých onemocněních žaludku a střev
  • podporuje léčbu ran, trávení a činnost žláz s vnitřní sekrecí (Allantoin)
  • při potížích s enzymatickými funkcemi a při onemocnění slinivky (Janča, Zentrich)
  • při poruchách látkové výměny, při oslabené funkci jater, slinivky, žlučníku
  • na bolavé klouby, kyčle, pohmožděniny, kožní neduhy, hemoroidy či modřiny (odvar z listů)

Použití: jako kořenová zelenina, vařená, dušená, do salátů, pečený na másle, jako příloha k masu atd., výroba tinktury

Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem

Skladování: podobně jako kořenová zelenina do písku

Sušení:

Chuť: jemná, nasládká (podobně jako pastiňák)

Čeleď: hvězdnicovité (Asteraceae)

Výskyt, stanoviště: na zahrádkách, sázíme v březnu až dubnu, pěstuje se jako jednoletka nebo dvouletka (semena), á rá humozní vlhké vyhnojené půdy

Barva květů: žlutá, kvete v červenci a srpnu

Chuť:

Listy:

Lodyha:

Sběr: kořen na podzim před příchodem mrazů (má délku 20-40cm), semena konce sprna a v září

Plod: semena

Magie bylinek:

Lidové názvy: černý kořen

Množení: semeny

Pověsti a moudra: lidové moudro praví, že pokud se tento kořen vloží hadovi do úst, had zahyne

Signatura: dužnina černého kořene je sněhově bílá a křehká, při fyzickém zásahu vytéká z bulvy tzv. latex (má hořkou chuť)

  • odpoledne se květy zavírají

Jak vyrobit tinkturu z černého kořene?

čerstvě nastrouhaný černý kořen zalijeme 40 - 60% alkoholem a necháme macerovat po dobu min. 21 dní a průběžně protřepáváme, následne tinkturu scedíme a přelijeme do uzavíratelné sklenice.

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

0 produktů