Hadí mord španělský (černý kořen, Scorzonera hispanica) je kořenová zelenina (je velice podobný mrkvi, petrželi), dorůstý výšky až jeden metr, která je odolná mrazu. Hadí mord obsahuje vodu, (až 80%), sacharidy, inulin, cholin, allantoin, proteiny, tuky, vlákninu, aminokyseliny, minerály (hořčík, fosfor, železo, vápník, draslík, sodík) a vitamíny (skupiny B, A, C a E).

Hadí mord španělský (černý kořen) a jeho účinky:

  • keltské a germánské národy pojídaly černý kořen protože věřily v jeho pozitivní účinky proti dýmějovému moru a hadímu kousnutí
  • zdroj elektrolytů
  • vhodný pro diabetiky (vysoký obsah inulinu)
  • podporuje mozkové funkce a působí jako sedativum
  • při revmatismu a dně
  • vhodný při dietách, má minimální kalorickou hodnotu
  • jako preventivní prostředek proti srdečním onemocněním (draslík)
  • při různých onemocněních žaludku a střev
  • podporuje léčbu ran, trávení a činnost žláz s vnitřní sekrecí (Allantoin)
  • při potížích s enzymatickými funkcemi a při onemocnění slinivky (Janča, Zentrich)
  • při poruchách látkové výměny, při oslabené funkci jater, slinivky, žlučníku
  • na bolavé klouby, kyčle, pohmožděniny, kožní neduhy, hemoroidy či modřiny (odvar z listů)

Použití: jako kořenová zelenina, vařená, dušená, do salátů, pečený na másle, jako příloha k masu atd., výroba tinktury

Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem

Skladování: podobně jako kořenová zelenina do písku

Sušení:

Chuť: jemná, nasládká (podobně jako pastiňák)

Čeleď: hvězdnicovité (Asteraceae)

Výskyt, stanoviště: na zahrádkách, sázíme v březnu až dubnu, pěstuje se jako jednoletka nebo dvouletka (semena), á rá humozní vlhké vyhnojené půdy

Barva květů: žlutá, kvete v červenci a srpnu

Chuť:

Listy:

Lodyha:

Sběr: kořen na podzim před příchodem mrazů (má délku 20-40cm), semena konce sprna a v září

Plod: semena

Magie bylinek:

Lidové názvy: černý kořen

Množení: semeny

Pověsti a moudra: lidové moudro praví, že pokud se tento kořen vloží hadovi do úst, had zahyne

Signatura: dužnina černého kořene je sněhově bílá a křehká, při fyzickém zásahu vytéká z bulvy tzv. latex (má hořkou chuť)

  • odpoledne se květy zavírají

Jak vyrobit tinkturu z černého kořene?

čerstvě nastrouhaný černý kořen zalijeme 40 - 60% alkoholem a necháme macerovat po dobu min. 21 dní a průběžně protřepáváme, následne tinkturu scedíme a přelijeme do uzavíratelné sklenice.

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

Hadí mord španělský

Nebyly nalezeny žádné produkty. Zkuste změnit kritéria hledání.