Hadí mord španělský (černý kořen, Scorzonera hispanica) je kořenová zelenina (je velice podobný mrkvi, petrželi), dorůstý výšky až jeden metr, která je odolná mrazu. Hadí mord obsahuje vodu, (až 80%), sacharidy, inulin, cholin, allantoin, proteiny, tuky, vlákninu, aminokyseliny, minerály (hořčík, fosfor, železo, vápník, draslík, sodík) a vitamíny (skupiny B, A, C a E).
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Použití: jako kořenová zelenina, vařená, dušená, do salátů, pečený na másle, jako příloha k masu atd., výroba tinktury
Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem
Skladování: podobně jako kořenová zelenina do písku
Sušení:
Chuť: jemná, nasládká (podobně jako pastiňák)
Čeleď: hvězdnicovité (Asteraceae)
Výskyt, stanoviště: na zahrádkách, sázíme v březnu až dubnu, pěstuje se jako jednoletka nebo dvouletka (semena), á rá humozní vlhké vyhnojené půdy
Barva květů: žlutá, kvete v červenci a srpnu
Chuť:
Listy:
Lodyha:
Sběr: kořen na podzim před příchodem mrazů (má délku 20-40cm), semena konce sprna a v září
Plod: semena
Magie bylinek:
Lidové názvy: černý kořen
Množení: semeny
Pověsti a moudra: lidové moudro praví, že pokud se tento kořen vloží hadovi do úst, had zahyne
Signatura: dužnina černého kořene je sněhově bílá a křehká, při fyzickém zásahu vytéká z bulvy tzv. latex (má hořkou chuť)
čerstvě nastrouhaný černý kořen zalijeme 40 - 60% alkoholem a necháme macerovat po dobu min. 21 dní a průběžně protřepáváme, následne tinkturu scedíme a přelijeme do uzavíratelné sklenice.
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |