Popenec břečťanovitý

Popenec břečťanovitý (Glechoma hederacea, Zádušník brečtanovitý Popenec obecný,  popenec břečťanolistý) je léčivá drobná plazivá bylinka s drobnými modrofialovými kvítky podobnými květům hluchavky a srdčitými lístky. Popenec obecný obsahuje množství silic, hořčin, tříslovin, stopových prvků a vitaminy A a zejména C. 

Popenec břečťanovitý a jeho neschválené účinky:

Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • výborně tlumí průjmy
  • pomáhá vyléčit bolesti hlavy (aromatická vůně z listů)
  • napomáhají k rychlému hojení, odstraňuje podlitiny a záněty (listy)
  • má dezinfekční a hojivé účinky
  • při zánětu horních cest dýchacích a při chronickém kašli, pomocník při léčení zánětů horních cest dýchacích, protože se podílí na rozpouštění hlenů
  • podporuje trávení i metabolismus
  • na křečové žíly (mast)
  • působí na tvorbu žluči, podporuje trávení, podporuje chuť k jídlu
  • sušený i čerstvý v kuchyni místo pepře
  • tinktura z popence se používala i proti ledvinovým kamenům
  • dobře působí i na játra, právě pro svůj obsah hořčin
  • čerstvé listy jsou zdrojem vitamínu C a chlorofylu
  • hojivé, dezinfekční i močopudné účinky
  • pomáhá při poruchách trávení a nadýmání
  • podporuje látkovou výměnu, využívá se proti únavě a vyčerpání fyzickému a hlavně duševnímu nebo do přírodních detoxikačních kúr
  • obklady, koupele, olej a masti z popence se užívají na špatně se hojící rány, tlumí záněty kůže i svědění při alergických vyrážkách a ekzémech, pomáhají také při křečových žilách
  • v období středověku byl považován za bylinku chránící před morem
  • více

Popenec břečťanovitý (Glechoma hederacea), schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • nemá

Použití: mladou kvetoucí nať do polévek, salátů, pomazánek, na přípravu čaje, bylinkového másla, tinktury, sirupu, oleje a masti. Konzumují se její listy, mladé výhonky i květy. 

  • popenec je perfektní třeba v míchaných vajíčkách – stačí dvě lžičky, nakrájené nadrobno
  • jako koření lze popenec konzumovat čerstvý jemně nasekaný, nebo ho lze rovněž krátce podusit, to je doporučováno zejména u starších listů
  • popenec je velmi aromatický a dříve byl používán jako náhražka drahého pepře a to jak do polévek, tak i do omáček, salátů, nádivek, pokrmů z brambor a vajec
  • nejčastěji kombinuje se saturejkou, petrželkou, koriandrem či estragonem. Náramně se hodí ke kopřivě, například do nádivky nebo špenátu.

Skladování: v uzavřených nádobách, suché temné místo, při zvlhnutí má sklon k hnědnutí a tím zrácí účinek

Sušení: ve stínu nebo při umělém sušení za teplot do 40 °C, nať je třeba sušit velmi opatrně, protože silice v ní obsažená je prchavá, proto sušený popenec uchovávejte v dobře uzavřené nádobě a chraňte před světlem. 

Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem

Stanoviště, výskyt: slunná místa, roste hojně na okrajích lesů a křovin, podél cest a na stráních od nížin do hor, na vlhkých polích, zahradách, preferuje půdy vlhké až mokré

  • Malolhotský potok - rybník hráz
  • Veselí

Čeleď: hluchavkovité (Lamiaceae)

Vůně: výrazná aromatická, kořenitá

Listy: srdčité

Sběr: sušená nať v době květu (od dubna do června)

Barva květů: modro - fialová

Vůně: aromatická

Chuť: nahořklá, ostrá, svěží, zemitá

Sušení květů: sušíme v tenké vrstvě, pokud možno rychle, ve stínu, do teploty 40 °C

Záměna: popenec obecný

  • Popenec břečťanolistý má lysé, vroubkované srdčité až okrouhle srdčité, aromatické listy. Kvetoucí lodyhy jsou vzpřímené a květy mají modrofialovou barvu, výjimečně růžovou nebo bílou a tvarem připomínají květ hluchavky. Právě díky listu ho spolehlivě poznáte, protože si ho můžete splést s popencem plazivým, který je také jedlý, ale výrazně hořký.

Lidové názvy: oponka

Signatura: na rostlině se nachází malé chloupky, takže konzumace větších kusů není příjemná

  • dokáže také kousek vyšplhat po opoře, například po zídce či po dlažbě

Jak vyrobit mast z popence?

Plnou hrst nakrájené popencové nati smíchejte se čtvrt kilem domácího vepřového sádla (nebo čtvrt litrem kokosového oleje) a nechte do druhého dne louhovat, poté krátce povařte a přeceďte

  • použití: na křečové žíly, kožní problémy, ale i na běžné masáže

Jak připravit netradiční bylinkové máslo:

bylinky posekáme najemno (popenec, petrželová nať, mladé jarní kopřivy, česnek, himalájská sůl, přidat můžeme také kurkumu), přidáme prolisovaný strouček česneku, vše promísíme se změklým máslem a necháme ztuhnout v lednici.

Jak vyrobit sirup proti kašli?

asi 50 g této sušené byliny, kterou zalijete litrem vody. Vše přivedete k varu a poté necháte čtvrt hodiny louhovat. Po důkladném přecezení přidáte již do čisté tekutiny med. Tolik, aby vznikla potřebná sirupovitá konzistence

Popencový med

Popenec zalijeme vodou, necháme přejít varem a necháme 20 minut vyluhovat. Scedíme. Přidáme med a pomalu za občasného míchání zahříváme, až se vše spojí.

  • 60 g sušené natě popence
  • 1 l vody a 1 l medu

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

27.9.2023 Plevel, který nikdy nevyhazujte: už naše babičky věděly, že popenec je na různé neduhy i k jídlu. Vytváří husté koberce na vlhčích loukách, lesních lemech a v zapomenutých koutech zahrady. Je to rostlinka stálezelená, takže konzumovat ji můžeme klidně celý rok. Konzumují se její listy, mladé výhonky i květy. 

  • V pokrmech působí blahodárně na metabolismus a pomáhá při problémech se zažíváním. Podporuje funkci jater a ledvin, působí protizánětlivě. Neměli bychom ho raději konzumovat ve větším množství, ale vzhledem k jeho výrazné a silné chuti do pokrmů přirozeně přidáváme jen malé množství. Zkuste pár listů namočit do čokolády a ozdobit jimi třeba letní zmrzlinový pohár. Kořenitá chuť popence se často kombinuje i s dalšími bylinami, nejčastěji se saturejkou, petrželkou, koriandrem či estragonem. Náramně se hodí ke kopřivě, například do nádivky nebo špenátu.

https://www.nkz.cz/praxe/okrasna-zahrada/vyhazovat-tento-plevel-je-hrich-uz-nase-babicky-ho-pouzivaly-na-ruzne-neduhy?

0 produktů
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma! 2x výdejní místo