Popenec břečťanovitý (Glechoma hederacea, Zádušník brečtanovitý Popenec obecný, popenec břečťanolistý) je léčivá drobná plazivá bylinka s drobnými modrofialovými kvítky podobnými květům hluchavky a srdčitými lístky. Popenec obecný obsahuje množství silic, hořčin, tříslovin, stopových prvků a vitaminy A a zejména C.
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Použití: mladou kvetoucí nať do polévek, salátů, pomazánek, na přípravu čaje, bylinkového másla, tinktury, sirupu, oleje a masti. Konzumují se její listy, mladé výhonky i květy.
Skladování: v uzavřených nádobách, suché temné místo, při zvlhnutí má sklon k hnědnutí a tím zrácí účinek
Sušení: ve stínu nebo při umělém sušení za teplot do 40 °C, nať je třeba sušit velmi opatrně, protože silice v ní obsažená je prchavá, proto sušený popenec uchovávejte v dobře uzavřené nádobě a chraňte před světlem.
Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem
Stanoviště, výskyt: slunná místa, roste hojně na okrajích lesů a křovin, podél cest a na stráních od nížin do hor, na vlhkých polích, zahradách, preferuje půdy vlhké až mokré
Čeleď: hluchavkovité (Lamiaceae)
Vůně: výrazná aromatická, kořenitá
Listy: srdčité
Sběr: sušená nať v době květu (od dubna do června)
Barva květů: modro - fialová
Vůně: aromatická
Chuť: nahořklá, ostrá, svěží, zemitá
Sušení květů: sušíme v tenké vrstvě, pokud možno rychle, ve stínu, do teploty 40 °C
Záměna: popenec obecný
Lidové názvy: oponka
Signatura: na rostlině se nachází malé chloupky, takže konzumace větších kusů není příjemná
Plnou hrst nakrájené popencové nati smíchejte se čtvrt kilem domácího vepřového sádla (nebo čtvrt litrem kokosového oleje) a nechte do druhého dne louhovat, poté krátce povařte a přeceďte
bylinky posekáme najemno (popenec, petrželová nať, mladé jarní kopřivy, česnek, himalájská sůl, přidat můžeme také kurkumu), přidáme prolisovaný strouček česneku, vše promísíme se změklým máslem a necháme ztuhnout v lednici.
asi 50 g této sušené byliny, kterou zalijete litrem vody. Vše přivedete k varu a poté necháte čtvrt hodiny louhovat. Po důkladném přecezení přidáte již do čisté tekutiny med. Tolik, aby vznikla potřebná sirupovitá konzistence
Popenec zalijeme vodou, necháme přejít varem a necháme 20 minut vyluhovat. Scedíme. Přidáme med a pomalu za občasného míchání zahříváme, až se vše spojí.
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK
27.9.2023 Plevel, který nikdy nevyhazujte: už naše babičky věděly, že popenec je na různé neduhy i k jídlu. Vytváří husté koberce na vlhčích loukách, lesních lemech a v zapomenutých koutech zahrady. Je to rostlinka stálezelená, takže konzumovat ji můžeme klidně celý rok. Konzumují se její listy, mladé výhonky i květy.
https://www.nkz.cz/praxe/okrasna-zahrada/vyhazovat-tento-plevel-je-hrich-uz-nase-babicky-ho-pouzivaly-na-ruzne-neduhy?
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |