Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Použití: na přípravu čaje, na přípravu tinktury
Skladování: suché, temné místo v uzavřených papírových obalech
Kontraindikace: nejsou známé
Stanoviště:
Čeleď: patří do pryskyřníkovitých (Ranunculaceae)
Půda: na výživnějších, mírně kyselých až mírně zásaditých
Místo: vyžaduje polostín, v listnatých a kombinovaných lesích
Sběr: květ, kvetoucí nať, březen - duben
Sušení: v tenké vrstvě ve stínu do teploty 40°C
Barva květů: fialová, bílá
Výskyt, stanoviště:pod liskami v listnatých i jehličnatých lesích
Lidové názvy: podlístka, podlíška, jaterník
Signatura: pravidelný trojcípý tvar listů
2 lžíce jaterníku nebo níže uvedené směsi zalijeme 500 ml vařící vody a necháme 20 minut louhovat. Přecedíme a pijeme 2x-3x denně nalačno asi 30 minut před jídlem.
ingredience na přípravu čaje na potíže s játry: 5 dílů listů jaterníku, 5 dílů natě řepíku, 5 dílů kořenu pampelišky, 5 dílů kořene čekanky, 5 dílů natě benediktu, 4 díly natě třezalky, 4 díly květu heřmánku, 4 díly natě rozrazilu
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |