Jablečník obecný (Marrubium vulgare, jablčník obyčajný) je léčivá bylinka do růstající výšky 40-70cm. Jablečník obecný má přímou a chlupatou lodyhu a oválné až vejčité listy, je zdrojem tříslovin, hořčinů, silic, glykosidických hořčinů (diterpenický marubin), flavonoiů,, saponinů, pryskyřice, cholinu, lipidů,, kyseliny ursolové a dalších látek.
Jablečník obecný a jeho účinky:
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)

- nektarodárná bylinka, o jejich léčivých účincích se psalo již ve středověkém Mattioliho herbáři
- díky obsahu hořčíny stimuluje tvorbu žluče (je více hořký než pelyněk pravý)
- používá při žlučníkových kamenech a žloutence
- při zánětech lymfatických uzlin a při hlístech
- proti střevním parazitům v tlustém střevě a dezinfekčně v močovém měchýři
- povzbuzuje chuť k jídlu, usnadňuje trávení a uvolňuje nervovou soustavu
- příznivě působí na dýchací cesty (při zahlenění, zánětu průdušek, kašli)
- prospívá při srdečních neurózách
- podporuje činnost ledvin, jater, žlučníku a sleziny
- podporuje také správnou funkci srdečního systému
- čistí krev
- pomáhá i při problémech s průjmy, zažíváním či zácpou
- při zmírňuje bolesti
- na špatně se hojící a hnisající rány (vnější použití)
- na pálení žáhy, zažívací potíže a proti střevním červům
- jablečník používali již staří Egypťané proti působení jedů při plicních chorobách a onemocnění dýchacích cest
- ve středověku byl jablečník využíván při léčení tuberkulózy
- již ve starém Egyptě byl jablečník používán jako prostředek proti působení jedů a plicních nemocech
Jablečník obecný, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- Normální trávení
- Antioxidant
- Krevní tlak
- Normální hladina cukru v krvi
- Mikrocirkulace
- Relaxace a duševní a fyzická pohoda
- Normální funkce dýchacího systému
- Normální funkce jater a žlučníku
Použití : na přípravu čaje, zevně na obklady, příprava sirupu i tinktur
Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem
Skladování: suché, temné místo, do teploty 25°C
Stanoviště: rumiště, slunná suchá místa, na loukách, okrajích cest
Sběr: nať na počátku květu (červenec až září)
Chuť: silně hořká, voní po jablkách při rozetření mezi prsty
Barva květu: bílá, kvete od července do září, která voní po jablkách
Sušení nati: sušíme v tenké vrstvě, pokud možno rychle, nejlépe umělým teplem do 35 °C
Kvalita: usušená droga má zelenou nebo šedozelenou barvu, jemnou charakteristickou vůni a hořkou poněkud ostrou chuť
Plod: čtyři podlouhlé tvrdky
Čeleď: hluchavkovité (Lamiaceae)
Dá se kombinovat:
Lidové názvy: samaritánka, jablounek, vonný klas, šedivka, buřina, bílá buřina, zelinka šedivá, vonoklas
Signatura: dostal jméno pro svou jablečnou vůni, při rozemnutí listu má jemnou jablečnou vůni, jinak je hodně hořký
Jak připravit čaj z jablečníku?
lžičku sušeného jablečníku zalijte 250 ml vřele vody a nechejte louhovat 10 min. , popíjíme 2-3x denně
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK