Jablečník obecný (Marrubium vulgare, jablčník obyčajný) je léčivá bylinka do růstající výšky 40-70cm. Jablečník obecný má přímou a chlupatou lodyhu a oválné až vejčité listy, je zdrojem tříslovin, silic, glykosidických hořčinů (diterpenický marubin), flavonoiů,, saponinů, pryskyřice, cholinu, lipidů,, kyseliny ursolové a dalších látek.

Jablečník obecný a jeho účinky:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • díky obsahu hořčíny stimuluje tvorbu žluče
  • používá při žlučníkových kamenech a žloutence
  • při zánětech lymfatických uzlin a při hlístech
  • proti střevním parazitům
  • povzbuzuje chuť k jídlu, usnadňuje trávení a uvolňuje nervovou soustavu
  • nektarodárná bylinka
  • příznivě působí na dýchací cesty (při zahlenění, zánětu průdušek, kašli)
  • prospívá při srdečních neurózách
  • podporuje činnost ledvin, jater, žlučníku a sleziny
  • čistí krev
  • pomáhá i při problémech s průjmy či zácpou
  • při zmírňuje bolesti
  • na špatně se hojící a hnisající rány (vnější použití)
  • na pálení žáhy, zažívací potíže a proti střevním červům
  • jablečník používali již staří Egypťané proti působení jedů při plicních chorobách a onemocnění dýchacích cest
  • ve středověku byl jablečník využíván při léčení tuberkulózy

Jablečník obecný, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Normální trávení
  • Antioxidant
  • Krevní tlak
  • Normální hladina cukru v krvi
  • Mikrocirkulace
  • Relaxace a duševní a fyzická pohoda
  • Normální funkce dýchacího systému
  • Normální funkce jater a žlučníku

Použití : na přípravu čaje, zevně na obklady, příprava sirupu i tinktur

Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem

Skladování: suché, temné místo, do teploty 25°C

Stanoviště: rumiště, slunná suchá místa, na loukách, okrajích cest

  • Jižní morava

Sběr: nať na počátku květu (červenec až září)

Chuť: silně hořká, voní po jablkách při rozetření mezi prsty

Barva květu: bílá, kvete od července do září, která voní po jablkách

Sušení nati: sušíme v tenké vrstvě, pokud možno rychle, nejlépe umělým teplem do 35 °C

Kvalita: usušená droga má zelenou nebo šedozelenou barvu, jemnou charakteristickou vůni a hořkou poněkud ostrou chuť

Plod: čtyři podlouhlé tvrdky

Čeleď: hluchavkovité (Lamiaceae)

Dá se kombinovat:

Lidové názvy: samaritánka, jablounek, vonný klas, šedivka a buřina

Signatura: dostal jméno pro svou jablečnou vůni

Jak připravit čaj z jablečníku?

lžičku sešeného jablečníku zalijte 250 ml vřele vody a nechejte louhovat 10 min. , popíjíme 2-3x denně

Jablečník obecný

Nebyly nalezeny žádné produkty. Zkuste změnit kritéria hledání.

     Mandle natural