Ajurvéda (ÁJUR – tělo, mysl a duše, VÉDA - znalost, vědění, věda) je věda o zdravém životě (celostní léčebný systém), pochází z védských písem, nauka o zdraví Ajurveda vznikla před 6000 lety, v sanskrtu (jazyk indických učenců) znamená Ajurvéda ""poznání dlouhého života"" (nauka o dlouhém životě). V seznamu Ajurvédy je cca 4000 léčivých rostlin. Průkopníkem Ájurvédy v Čechách a držitelem čestného titulu „Riši“ je Pavol Hloška. Podle ajurvédy vychází nemoc z duše a do terapie zahrnuje astrologické konstelace a masáže. Pouze z čerstvých bylin se připravují léčivé přípravky.
- Ajurvéda, indická medicína pro tělo i mysl, léčebný systém, který se skládá z jednotlivých unikátních systémů výživy, cvičení, bylinné terapie, relaxace, meditace, pročišťování organismu, aromaterapie a masáží
- Světová zdravotnická organizace (WTO) uznala Ajurvédu jako platný léčebný systém
- Sušruta, představitel ajurvédy, tvůrce Sušruta samhitá, představitel a zakladatel indické chirurgie
- Čaraka (Cgaraka), představitel ajurvédy, autor Čaraka samhitá sútra
- mudrc Háríta, popisuje především léčivé vlastnosti potravin
8 základních odvětví ajurvédy:
- Kayachikitsa - všeobecná medicína - 5 hmotných prvků, 3 základní substance ( vata, pitta, kapha)
- Shalyachikitsa - chirurgie (přírodní materiály, zlato, měď)
- Salakya - tantra (léčba hlavy, oční a nosní dutiny)
- Kaumara - brithya (pediatrie - léčba dětí)
- Agada - tantra (toxikologie - otravy jedy)
- Bhuta - vidya (psychologie, čištění mysli)
- Vajikarana tantra (sexuologie, nyní každý 4 pár trpí neplodností)
- Rasayana - tantra (rekonvalescence, omlazování)
Tri doshi (substance-energie, chyba - nerovnováha)
Podle Ajurvédy je každý člověk malý vesmír a je tvořen třemi prvky (principy, roční období): oheň (pitta - kombinace ohně a vody), zem (kapha - kombinace vody a země) a vzduch (vata - kombinace éter a vzduch), pokud nejsou tyto tři principy v rovnováze, člověk onemocní (je to jako orchestr bez dirigenta). Kapha převládá v dětství, pitta ve středním věku a vata ve stáří. Kapha kulminuje dopoledne, pitta v poledne a vata večer.
- kapha (sliz, voda) - kombinace vody a země, symbolizuje princip hmoty a struktury, sladká
- pitta (žluč, horko) - kombinace ohně a vody, symbolizuje metabolismus, ostrá
- vata (vítr) - kombinace éter (prostor) a vzduch, symbolizuje pohyb, slaná
Významní učitelé a zkladatelé ajurvédy:
- Dhanvantari z Benaresu (Varánasí, cca 1500 př.n.l. je pokládán za reinkarnaci boha Višnua a za předního mudrce ajurvédy. Vytvořil ajurvédu jakožto specifické umění uzdravování a je duchovním zakladatelem chirurgické školy Dhanvantari.
- Nagarjuna(cca 500 n.l.), slavný mudrc mahájánského buddhismu, je autorem komentáře k samhitě Sušruta.
- Vagbhatta ze Sindu (cca 342 př.n.l.) je autorem samhity Aštanga hridaja, komentáře k samhitám Čaraka Sušruta se syntézou dalších prací od jiných předních ajurvédských autorů. Díky jemu byla do dříve ortodoxních ajurvédských škol vnesena řada nových bylin a chirurgických technik.
Hlavní principy Ajurvédy:
- hlavním principem ajurvédy je život v souladu s tělesnou konstitucí, přírodními zákony a zachováním rovnováhy energie v těle
- základem Ajurvédy je strava (3 x denně), nejíst po 18 hodině (jídlo musí obsahovat 6 chuťových látek: sladké, kyselé, slané, ostré, hořké a sliznice stahující látky), strava se určuje pro konkrétního jedince na základě ročního období
- základem Ajurvédy je také olej a očista těla (kůže je čistící orgán)
- kromě stravy patří ke klíčovým dechová cvičení, bylinná terapie, životospáva, jógová cvičení, celková životospráva
- anamnéza - celistvý pohled na člověka a jeho okolí
- pracuje se na obnovení vztahu k přírodě a snižuje vliv současného moderního světa
- každý jedinec je podle ajurvédy složen z pěti elementů (vzduch, prostor, oheň, voda, země), tří životních principů (dóša) - Kapha, Pitta a Váta, sedmi tkání (dhatus) a dalších energetických kanálů (šrotas)
Sušruta - objevil body marma (místa, kde se protínají cevy, nervy, kůže a orgány- celkem 107 bodů)
Agni - silný trávící oheň, který má schopnost trávit a metabolizovat potravu, agni můžeme posílit teplou vodou, kyselinou cironovou, kořením například fenykl, kardamon, koriandr, římský kmín.
Jak se stravovat podle Tridosha:
lidé typu váta mají hubenější tělesnou konstituci, sušší kůži, problémy s prokrvením končetin a celkově mají slabší trávení, pro tento typ je typická suchost, chlad, drsnost a lehkost. Proto je pro ně vhodné jíst vlhčí, těžší, teplá jídla převážně sladké, slané a kyselé chutě. lidé typu Váta nemají silný trávící oheň a proto je příliš těžká jídla oslabují.
- koření, které prohřívá, zažívání – kardamon, zázvor, česnek, skořice, anýz, kurkuma, vanilka, tymián, oregano.
- obiloviny- rýže, oves, quinoa, sezamová semínka, ořechy, lehčí luštěniny jako červená čočka či fazole mungo
- zelenina- tepelně upravena, uvařena, nebo lehce osmahnutá
- syté a zralé ovoce (velmi sladké, těžší typy) - banány, mango, papája, sladké pomeranče, ananas, švestky, nevhodné je toto ovoce: jablka, hrušky, brusinky, granátová jablka, sušené ovoce
- ořechy a semínka
- ovoce i zeleninu je vhodné mixovat a konzumovat v tekuté formě
- oleje - vhodný je sezamový olej
- nevhodné čisté veganství, může způsobovat zdravotní problémy, oslabení a nerovnováhu
lidé typu pitta májí silný trávíví oheň a žije v teplém klimatu, mají střední postavu s přiměřenou svalovou hmotou, mají velkou chuť k jídlu, rychle tráví, silnou imunitu, pravidelné vylučování, pokud je pitta nevyrovnaná, mohou mít problémy s horkostí kůže, žaludku, ve střevech, se záněty obecně.
- raw strava, při nadbytku pricipu pitty ajurvéda doporučuje ochlazování
- ochlazující koření - máta či fenykl, nevhodné je zahřívací koření - zázvor, pepř, chilli
- ořechy - mandle a kokos, z luštěnin adzui, cizrna, loupaný hrách a další těžší luštěniny
- zelenina - sladké a hořké druhy (dýně, květák, cuketa, okurka, brambory, tuřín)
- ovoce - jablka, mango, ananas, meruňky, bobuloviny, pomeranče
lidé typu kapha mají robustnější postavu, svalnatou nebo s vyšší množství tuku, rádi spí, mají sklon k přejídání a lenosti, pro tento typ je typické vlhko, chlad, těžkost a olejnatost, jídlo by mělo být vyrovnávající – tedy lehké, teplé, suché a s drsnější strukturou
- ovoce (svíravé chuti - jablka, brusinky, ostružiny, arónie, angrešt) a čerstvá vláknitá zelenina včetně RAW stravy - lehké a ochlazující
- vařená strava a se zahřívacím kořením (skořice, pepř, chilli, zázvor, černý pepř)
- nevhodná tučná, mražená, mastná jídla
- vhodné sušené ovoce, fazole, brambory
- nevhodná jsou jídla štiplavá, hořká, svíravé chuti, ale také sladké, slané a kyselé
- nevhodné čisté veganství, může způsobovat zdravotní problémy, oslabení a nerovnováhu
5 prvků podle Ajurvédy:
palec je éter, který je protipolem 4 prstů (země, voda, vzduch, oheň) na ruce - malíček - země, prsteníček - lehčí než země je voda, prostředníček- oheň, ukazováček -vzduch. Síla palce je stejná, jako síla 4 ostatních prstů na ruce
- země
- voda
- oheň
- vzduch
- éter - prostor (duch života, nosič myšlenky, kvintesence, atma, všeobsahující, prostupující vším)
Seznam Ajurvédských bylinek:
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Zahřívací bylinky a potraviny
- kurkuma + černý pepř, chilli, skořice, hřebíček, hořčice
- šípkový a zázvorový čaj
Chladivé bylinky a potraviny:
- mátový a meduňkový čaj
- fenykl, koriandr, šalvěj lékařská
- raw strava
Rozdělení 5 elementů (Feng shui):
element |
Oheň |
země |
kov |
voda |
dřevo |
|
fire |
earth |
metal |
water |
wood |
barva |
červená, vesele pestrobarevná |
žlutá, okrová, béžová, písková, hnědá, skořicová |
bílá, šedá, barvy kovu a chladné pastelové barvy |
černá, tmavě modrá, průhledná |
zelená a modrozelená |
jin /jang |
plný jang |
jin-jang, rovnováha |
nový jin |
plný jin |
nový jang |
číslo |
7 |
5 |
9 |
6 |
8 |
roční znamení |
Mars |
Saturn |
venuše |
merkur |
jupiter |
klima(čchi) |
teplo |
vlhko |
sucho |
chlad |
vítr |
roční období |
léto |
střed |
podzim |
zima |
jaro |
směr |
jih |
centrum |
západ |
sever |
východ |
čas |
11-13, 13-15 |
7-9, 9-11 |
3-5, 5-7 |
15-17, 17-19 |
23-1, 1-3 |
Tvar |
špičatý, trojúhelník (hrot směřuje nahoru), pyramida, hvězdice |
čtverec nebo horizontální, plochý, nízký |
kulatý, půlkulatý |
nepravidelný, vlnky |
vertikální obdélník, sloup |
světová strana |
Jih |
Jihozápad, Severovýchod, Střed |
Západ a Severozápad |
Sever |
Východ a Jihovýchod |
orgány |
srdce-jin, tenké střevo-jang |
žaludek-jang, slezina a slinivka-jin |
plíce-jin a tlusté střevo-jang |
ledviny -jin a močový měchýř-jang |
játra-jin, žlučník-jang |
chuť |
hořká |
sladká |
pálivá |
slaná |
kyselá |
|
dorůstání |
proměna, dospění |
dozrávání |
uchovávání |
rození, početí |
smysly |
hmat |
chuť |
čich |
sluch |
zrak |
tělo |
puls, žlázy s vnitřní sekrecí |
svaly, rty |
puls, kůže, ochlupení |
kosti, vlasy |
šlachy, nehty, chrupavky |
emoce |
smích, radost, nenávist |
empatie, tvořivost, úzkost |
kuráž, vitalita, žal, smutek |
tvořivost, strach, obavy |
trpělivost, zlost |
čas |
dopoledne |
odpoledne |
večer |
půlnoc |
ráno |
soustava |
endokrivní, nervová |
trávící |
dýchací |
rozmnožovací, oběhová |
imunitivní |
období |
15.5-14.7. |
15.7.-14.9 |
15.9.-14.11. |
15.11-14.2. |
15.2.-14.5. |
ve Feng shui |
vášeň, vzrušení, expanzi |
pohodlí, péči, bezpečí, stabilitu |
řád, koncentraci, logiku, ale také kreativitu |
plynutí, tok |
neustálý růst, vývoj a pohyb |
otvor |
ústa, jazyk |
ústa |
nos |
uši |
oči |
9.7.2023 Lepší než antidepresiva? Léčebné účinky byliny ašvagandy již potvrzují i vědci. Ašvaganda (adaptogen) je v sanskrtu název pro tradiční bylinu používanou v ajurvédské medicíně, která se latinsky jmenuje Withania somnifera, česky pak Withanie snodárná. Několik desetiletí je již známá i v západní kultuře a za ta léta byla podrobena řadě studií. Výsledek? Bylina pomáhá zlepšit celou řadu neduhů.
- Při užití pomáhá organismu udržovat rovnovážný stav a napravovat celou škálu nežádoucích zdravotních výkyvů. Používá se k podpoře fyzického a duševního zdraví, k obraně organismu před nemocemi a škodlivými faktory prostředí a ke zpomalení procesu stárnutí.
- Ašvaganda kromě vitamínů a minerálů obsahuje další prospěšné fytochemikálie, jako jsou enzym kataláza, superoxi dismutáza a antioxidant glutathion. Dále obsahuje flavonoidy, antioxidanty, alkaloidy, aminokyseliny (včetně tryptofanu), neurotransmitery, steroly, třísloviny, lignany a triterpeny.
- Jedním ze zásadních benefitů ašvagandy je její vliv na zdraví štítné žlázy. Bylo prokázáno, že pomáhá s její sníženou funkcí a také s autoimunitním onemocněním tohoto orgánu, zvané Hashimotova nemoc. Pokud má člověk klinické příznaky snížené funkce štítné žlázy jako přibírání na váze a únavu, a přesto má výsledky v normě, ašvaganda i tak může pomoci. Vzhledem k tomu, že ašvaganda zvyšuje funkci štítné žlázy, nemusí být vhodná pro osoby s hyperaktivní štítnou žlázou, jako jsou například pacienti s Gravesovou chorobou.
- Adaptogeny, jako je ašvaganda, mají tu výbornou schopnost, že působí tam, kde je třeba. Ašvaganda je také obzvlášť účinná při poruchách nálady.
- Ašvaganda chrání také mozek před degenerací buněk, která může vést k onemocněním, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Jedním z hlavních důvodů pro její účinnost při léčení mozku je to, že obsahuje silné antioxidanty, které ničí volné radikály způsobující stárnutí. Zjistilo se, že obsažené steroidy pomáhají podporovat růst buněk, zvrátit problémy s chováním a hromadění plaku amyloid beta, který je hlavním patologickým symptomem rozvoje Alzheimerovy choroby.
- https://www.newstream.cz/enjoy/biohacking-lepsi-nez-antidepresiva-lecebne-ucinky-byliny-asvagandy-jiz-potvrzuji-i-vedci?