Cukr, který se vyrábí z nektaru kokosového květu, je hvězdou mezi sladidly s nízkým glykemickým indexem.
Kokosový cukr, se stal známým, především díky velmi nízkým glykemickým hodnotám. Glykemická hodnota potravin udává, jak moc a jak rychle, se může zvýšit hladina cukru v krvi. Potraviny s nízkým glykemickým indexem, jsou velmi příznivé pro náš organismus, protože způsobují pomalé a stabilní zvýšení hladiny cukru v krvi. Oproti tomu potraviny s vysokým glykemickým indexem, startují cukr v krvi rychle a to během velmi krátké doby. Je to takový cukrový šok. Běžný cukr a mnoho potravin, které obsahují izolované sacharidy, patří právě mezi ty zdraví škodlivé potraviny, s vysokým glykemickým indexem.
100 gramů kokosového cukru má pouhých 380 kalorií, a 2,7 gramů fruktózy. Pochopitelně obsahuje i minerální látky a vitamíny. Glykemický index je přibližně na hodnotě 34 a velmi pozvolna zvyšuje hladinu cukru v krvi.
Vysoké hladiny krevního cukru, které jsou způsobeny právě potravinami s vysokým glykemickým indexem. V našem zažívacím systému se pak pracuje naplno, aby se ještě víc podpořila tvorba inzulínu. Slinivka břišní, stejně jako další buňky našeho těla, absorbují glukózu pomocí inzulínu a pokud máme v našem jídelníčku hlavně potraviny s vysokým glykemickým indexem, může prostě dojít k inzulínovému přetížení organismu.
Kokosový cukr podporuje, ve srovnání se sladidly, která mají vysoký glykemický index, pomalejší přísun energie a tím zabraňuje na jedné straně k vysokému nárůstu cukru v krvi a na straně druhé, k jeho rychlému poklesu na minimum. Je to svými hodnotami, velmi vyvážené sladidlo a proto je tak vynikající právě pro diabetiky.
Kokosový cukr může přispět nejen svojí nízkou glykemickou , aby se snížilo riziko vzniku cukrovky nebo inzulínové rezistence. Některé studie z Kanady, Francie a Itálie také ukázaly, že konzumace potravin s vysokým glykemickým indexem, zvyšuje riziko rakoviny prsu a vzniku rakoviny tlustého střeva. Kromě toho, je tady také vyšší riziko kombinovaného onemocnění žlučníku.
Kokosový cukr je také velmi výživné sladidlo. Je bohaté na draslík, hořčík, železo, zinek, síru a měď. Tyto minerální látky a stopové prvky, dělají s kokosového cukru zdravou alternativu k tradičnímu cukru.
Chuť je mírně karamelová a nechutná po kokosu, tak jak ho známe. Rozpouští se velmi dobře v tekutinách a krásně taje na jazyku. Čistý kokosový cukr má jemnou, sladkou vůni. Skvěle se hodí při pečení dezertů a není nic jednoduššího, než s ním posypat třeba bílý jogurt. Výborná věc je, že kokosový cukr můžeme dávkovat tak, jak známe u běžného cukru.
Čistý kokosový cukr má také svou cenu. Musíme si dát pozor, protože u laciných variant je běžné, že takzvaný kokosový cukr, obsahuje palmový olej, cukr s datlovníku a siřičitan sodný, který se používa k vysušení.
Bílek spolu se špetkou soli vyšleháme na tuhý sníh. Datle nakrájíme na drobno.
Datle, kokosový cukr a strouhaný kokos zamícháme dohromady a pomalu přimícháme sníh s bílků.
Lžičkou klademe, na pečícím papírem vyložený plech, malé hrudky a pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních, asi 15 minut. S tohoto množství je přibližně 25 kousků, záleží, jak velké hrudky děláme.
Mohu popřát dobrou chuť a nebojme se s kokosovým cukrem začít vařit a experimentovat.
Výrobce | Články |
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |